3p
A múlt hónaphoz képest ugyan drágább lett a nagybevásárlás, a tavalyinál azonban még most is sokkal olcsóbban tudtuk megtölteni a szekeret a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérésében. Hosszú idő után élre állt a Tesco.

Július 4-én vettük nyakunkba három hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára hogyan alakult. Mint 2007 óta mindig, ezúttal is ugyanazokat az árakat gyűjtöttük össze az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban. Legutóbb is komoly éves árcsökkenést mértünk, utánunk egy nappal a KSH is negatív éves inflációról számolt be.

 

 

Júliusi felmérésünk során azt találtuk: közel 700 forinttal drágább lett a nagybevásárlás, mint egy hónapja - ez azonban tavaly is így volt, így éves szinten ismét negatív lett az árindex. 5,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetnünk átlagosan: ez azt jelenti, tavalyhoz képest 950 forinttal több maradhat a vásárlás végén a tárcánkban.

Az előző havi áraknál mindhárom hipermarket többért adta a kosarat, a legnagyobb mértékben ezúttal az Auchan emelt. Éves szinten viszont mindhárom láncnál csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben a Tescóban - összességében így hosszú idő után váltás történt az élen. Júliusban ugyanis nem az Auchan, hanem a Tesco kínálta a legolcsóbban a kosarat - igaz, a különbség csak 82 forint.

 

 

Kosarunkat átlagosan 17 767 forintért tudtuk volna megtölteni a három áruház árai alapján. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akár 16 305 forintból is megúszhatnánk a vásárlást - ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna, úgy meg már nem biztos hogy megéri az egyébként 1462 forintos spórolás.

 

 

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken közli az infláció júniusi alakulásával kapcsolatos adatait.

Egy hónap alatt harmadával drágult a liszt, ötödével a chips, de 10 százaléknál nagyobb mértékben drágult a narancslé, az ásványvíz, a májas és a csokoládé is. Nagyjából tizedével olcsóbb lett viszont a tea, a kávé és a banán.

Tavalyhoz képest komolyabb (10 százalékot meghaladó) áremelkedést egyes üdítőknél, a tejfölnél és a joghurtnál, egyes felvágottaknál és a chipsnél mértünk. Bő 30 százalékkal olcsóbb lett viszont a tavalyinál a krumpli és az alma, 20 százalékkal pedig a cukor. Több mint 10 százalékkal kevesebbet kell adni a csirkemellért, az olajért, a teáért és a rizsért is, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak

Kovászolni való uborkát a Tescóban már 219 forintos kilónkénti áron is találtunk, az Auchan és az Interspar 279-ért adta kilónként az uborkát.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Tortilla chipset, avagy nachót az Interspar már 1592 forintért is árul kilónként (Sam Mills márkájút), az Auchan chilis tortillája 1647,5 forint volt kilónként, míg a Tescóban a műfaj legolcsóbbja a Poco Loco volt 1775,5-ért kilónként.

A jeges teák piacán félelmetesen alacsony árakat is találhat az ember: az Intersparban az Ice Gold literje mindössze 49,5 forint volt otjártunkkor. Az Auchanban a Fresh Ice citromos-édesítőszeres változata literenként 52 forint, a Tescóban az őszibarackos, zöldteás és citromos sajátmárkás termék is ennyibe kerül literenként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kénytelenek szembemenni a vásárlókkal a húspótlógyártók
Buksza blog | 2024. március 1. 10:46
Az eddiginél is erősebb ellenszélben próbálnak teret nyerni maguknak a húspótló termékek gyártói, miután úgy tűnik, hogy tőzsdei befektetőik nem díjazzák a vevők megnyerését célzó árkedvezményeket.
Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG