5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sosem volt még ennyire mindegy, melyik hipermarketben intézzük a havi nagybevásárlást - ez is lehetne a tanulsága 2020 első Privátbankár Árkosár-felmérésének. Miközben ugyanis havi szinten valamelyest csökkentek, éves szinten pedig 3,5 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak, a legolcsóbb és a legdrágább áruház közötti különbség nem éri el a bevásárlókocsiba tuszkolt 100 forintos érme értékét sem. Felmértük, hol tart a sertéspestis okozta áremelkedés és megnéztük, mi maradt a tavaly januári tejáfa-csökkentésből.

2007 februárjában indított felmérés-sorozatunk (jövő hónapban 13. szülinap!) idei első eredményei felemásra sikeredtek a vásárlók szempontjából: jó hír, hogy kevesebbet kell kifizetni a felmérésben szereplő 30 élelmiszerért, mint az előző hónapban, tavaly januárhoz képest azonban ismét emelkedtek az árak. Három hipermaketlánc egy-egy egységét jártuk végig, az Auchan, az Interspar és a Tesco áruházaiban január 9-én, csütörtökön ellenőriztük, hogyan alakult minta-élelmiszerkosarunk ára.

Mindegy, hol vásárolunk be

A három áruházlánc közül a Tesco az előző hónaphoz képest - egyedüliként - 1,7 százalékot emelt az árain, a tavaly januárinál viszont sokkal, 8,6 százalékkal drágábban adták az élelmiszerkosarunkat. Az Auchanban mind tavaly januárhoz, mind pedig tavaly decemberhez képest is olcsóbban tudhattuk le a nagybevásárlást, a képzeletbeli árversenyt mégis az Interspar nyerte: a holland gyökerű lánc 3,2 százalékot engedett a decemberi árakból, tavaly év elejéhez képest pedig 2,8 százalékot emelt.

Az Árkosár átlagos értéke 20 510 forint lett. Ez azt jelenti, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, 176 forinttal kevesebbet kellett a kasszánál hagyni, a 2019. januárinál viszont 3,5 százalékkal, 692 forinttal magasabb lett a számla végösszege.

Ami érdekes, hogy a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a különbség gyakorlatilag eltűnt, mindössze 87 forintra zsugorodott. Ez kevesebb, mint a bevásárlókocsi használatához szükséges 100 forintos érme értéke - azzal tehát nem nagyon tudunk spórolni, hogy az egyik vagy a másik áruházban intézzük a teljes havi bevásárlást. Megtehetjük viszont, hogy mindent ott vásárolunk meg, ahol a legolcsóbban adják: így 1630 forinttal csökkenthető az átlagos számla végösszege. Kérdés, hogy az ehhez szükséges logisztikai kihívás megoldása megér-e ennyit a vásárlóknak.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH a legfrissebb, decemberre illetve 2019 egészére vonatkozó inflációs statisztikáit kedden teszi közzé.

Az előző hónaphoz, 2019 decemberéhez képest a sertésmájas emelkedett legnagyobb (20 százalékot meghaladó) mértékben. Közel 20 százalékkal lett drágább a kávé, a tea és a tejföl is. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egy hónap alatt a liszt és a száraztészta is, de az év végi pezsgő-leárazásoknak sincs már nyoma (+15%). 15-18 százalékkal olcsóbb lett viszont egy hónap alatt a krumpli, az alma és az UHT tej is.

Egy év alatt, tavaly januárhoz képest a sertésből készült feldolgozott termékek ára emelkedett nagyot: a párizsi 26 százalékkal, a sertésmájas 25 százalékkal többe kerül. 34 százalékkal drágább lett az alma is, 20 százalék körüli drágulást mértünk a tojásnál, a kenyérnél, a száraztésztánál és a tejfölnél is. 10 százalék fölötti éves áremelkedés volt a teánál, a cukornál és a tejfölnél is. A kávé, a csoki és a narancslé viszont 10-12 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

Havi legolcsóbbak: drága sertés, áfacsökkentett UHT-tej, batáta

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

A legutóbbi Árkosár-felmérésben is jeleztük, hogy a sertéspestis miatt dráguló hús-alapanyagok áremelkedése már a fogyasztók pénztárcáját is elérte: a párizsi például - ahogy korábban írtuk - egy év alatt 35 százalékkal drágult a hipermarketekben. Most a sertéscombot néztük meg, hol adják a legolcsóbban: az Auchan és a Tesco 1549 forintért adta kilóját, az Interspar pedig 1699 forintért. Pár napon belül egyébként szépen fel is lesz díszítve mindez: január 15-től ugyanis a csomagolatlan sertéshúsokra nem csak ki kell írni a termék származását, hanem a nagyobb boltokban, a hipermarketek húspultjaiban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé.

Tavaly januárban került be az UHT tej a kedvezményes, 5 százalékos áfájú élelmiszerek körébe, akkor örömmel jelenthettük, hogy a kereskedők nem nyelték le a különbözetet (stílusosan: nem fölözték le a hasznot), tényleg 27 százalékkal (meg egy kicsit többel) olcsóbb lett akkor a "tartós" tej. Még jobb hír, hogy később sem emelkedtek az árak, sőt: az Auchan komoly akciójának köszönhetően (120 forintért adnak egy liter 1,5 százalékos Hazai márkájú tejet) még csökkent is az átlagár idén januárra. A Tescóban 159 forintért egy liter Creamfields szlovák gyártmányú tejet adtak, az Intersparban a Riska volt a legolcsóbb literenként 165 forintért.

Harmadikként az édesburgonyát, avagy batátát vizsgáltuk meg alaposabban: a köretként egyre népszerűbb zöldség a legolcsóbban az Intersparban volt beszerezhető (egyiptomi, 499 forint kilónként), az Auchanban 699 forint volt egy kiló amerikai édesburgonya, a Tescóban pedig 799 forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG