BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2018. április 9. 15:30

Szépen hasít tovább az élelmiszerár-emelkedés Magyarországon: 11 éves története során most először emelkedett 20 ezer forint fölé a Privátbankár Árkosár értéke. Tavalyhoz képest 7,5 százalékkal többet kell a kasszánál hagynunk egy átlagos családi nagybevásárlásnál - ezt persze alaposan megdobhatja, ha teszünk a kosárba egy nagyobb tétel vaníliát is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy bő 11 éve minden hónapban, áprilisban is nyakunkba vettük három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az előző hónaphoz és az előző év áprilisához képest. Árcsökkenést csak nagyítóval találtunk, összességében ismét folytatódott az idei trend: történelmi csúcsra emelkedett a Privátbankár Árkosár értéke.

Az év eleji árrobbanás után szolidabb hónapok jöttek, áprilisban azonban mind márciushoz, mind 2017. áprilisához képest is nagyot emelkedtek az árak. Bár az Auchan valamivel olcsóbban kínálta az élelmiszerkosarat, mint egy hónapja, a Tesco közel 2, az Interspar közel 6 százalékkal emelt az árakon, így az átlagos havi áremelkedés 2,5 százalék lett április elejére.

Tavalyhoz képest mindhárom áruházban komolyabban emelkedtek az árak, az Auchanban 5 százalék alatt maradt a drágulás mértéke, az Intersparban viszont meghaladta a 11 százalékot - összességében 7,5 százalékkal többe került most a nagybevásárlás, mint egy éve.

A kosár átlagos ellenértéke a három áruházban 20 ezer forint fölé emelkedett - erre felmérésünk 11 éves történetében eddig nem volt példa.

A KSH kedden teszi közzé a fogyasztói árak márciusi alakulásáról szóló inflációs adatot.

Persze ennél olcsóbban is bevásárolhatunk a hiperekben: ehhez azonban az kell, hogy mindent ott vegyünk meg, ahol a legolcsóbban adják. Így akár 18 ezer forint alatt is megúszhatnánk a nagybevásárlást, ám a tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat (meg persze a komoly logisztika) gyakorlatilag kivitelezhetetlenné tesz egy ekkora spórolást.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz képest egyedül a száraztészta ára csökkent kétszámjegyű mértékben (-16 százalék), miközben egyetlen hónap alatt 30 százalékot emelkedett a narancslé, 10-15 százalékot a kávé, a tea, a gyümölcsjoghurt és a krumpli.

Jóval hosszabb azoknak a termékeknek a listája, amelyek jelentősen drágultak egy év alatt. Az alma 62 százalékkal drágább, mint tavaly; 20 százaléknál többet drágult a gyümölcsjoghurt, a banán és a tojás; legalább 10 százalékkal többet kérnek a lisztért, az UHT tejért, a tésztáért, a rudiért, a tejfölért és a pezsgőért, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel szemben komolyabb árcsökkenés egy év alatt csak a cukornál látszik (-27%).

Havi legolcsóbbak: gyanús kukorica, százezres vanília

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Az európai élelmiszerfelügyeletek arra a következtetésre jutottak, hogy az európai liszteriózis-járvány hátterében a fagyasztott kukorica állhat (hogy hogyan lehet ezt megúszni, arról itt írtunk bővebben) - megnéztük, mennyibe kerül most a problémásnak bizonyuló élelmiszer legolcsóbb fajtája. Az Auchan és az Interspar sajátmárkás terméke kilónként egyaránt 379 forintért érhető el, a Tescoban kilónként 429 forintért adták a legolcsóbb fagyasztott kukoricát.

A napokban a vaníliáról az derült ki, hogy a rendkívül népszerű fűszer a madagaszkári termelési nehézségek miatt eltűnhet a boltok polcairól - ha a kínálat csökken, az biztosan felveri az árakat, pedig már most sem adják olcsón. Vaníliarudat nem találtunk egyik hipermarketben sem, csak őrleményt (ezt a felirat szerint könnyebb használni, adagolni). Mindhárom áruházban 6 grammos kiszerelésben árulták, az Auchan és a Tesco 579-ért, az Interspar 699 forintért. A kilónkénti ár elég sokkolóan hangzik: 96 500 illetve 116 500 forint - igaz, egy kiló vaníliát senki se akar vásárolni a háztartásba.

Szezonja van az újhagymának / csemegehagymának / zöldhagymának, a legolcsóbban a Tescóban találtunk belőle (99 forint / csomó), az Auchan 169-ért, az Interspar 179-ért adta.

Vásárló Fájó pontunk a szabadság! Az idegenforgalom átrendeződése
Natív tartalom | 2020. március 31. 14:39
Nem túlzás, ha azt mondjuk a válság első üzleti áldozata az idegenforgalom! Az ágazat összes területe zuhanórepülésbe indult az elmúlt hetekben, és még a legjobb szakemberek is csak óvatosan mernek nyilatkozni a jövőbeni károk nagyságáról. A válság egyfajta tisztítótűz, melyben lesznek olyan cégek, akik elvéreznek, lesznek olyanok, akik túlélik, és lesznek olyanok, akik felemelkednek. Ami biztos, hogy a fogyasztók hatékony elérése most kiemelt jelentőségű.
Vásárló Adjunk a minőségre is!
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 08:46
Fertőtlenítsünk! - ez most a legfontosabb. Mi az otthonunkban, a hivatásos takarítók pedig mindenhol, ahol csak megfordulunk. Csakhogy mégsem becsüljük meg őket eléggé, ezért a változás érdekében érzékenyítő kampány indult.
Vásárló Kérjük most ne menjen kirándulni a Normafára!
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 07:24
A polgármester a sportolásra más helyszínt javasol, mert túl sokan járnak a hegyre kikapcsolódni.
Vásárló Nagyon elment a magyarok kedve a dízelautóktól
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 11:40
Újabb mélyponton áll a dízelautók népszerűsége: tavaly a forgalomba helyezett új személygépkocsiknak mindössze 20 százaléka működött gázolajjal.
Vásárló Mégsem lesz áramszünet? A munkák többségét elhalasztja az E.ON
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 07:48
Csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el.
Vásárló Beesett a használt autók kereslete
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 14:18
Komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak - jósolja a Használtautó.hu.
Vásárló A piacoknak nem kell bezárni 15 óra után
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 19:02
Az elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután.
Vásárló Egyre reménytelenebb az online rendelés a vírus miatt
Kollár Dóra | 2020. március 17. 15:04
A megnőtt kereslet miatt a termékek darabszámának maximalizálásával, a kiszállítási határidő hetekkel történő megnövekedésével is számolni kell annak, aki bevásárlását most az interneten keresztül akarná lebonyolítani. A Spar arra kéri a vásárlókat, ne halmozzanak fel feleslegesen sok élelmiszert, az Auchannál már most bizonytalan ideig nem tudnak új rendelést felvenni.
Vásárló Új portálok indultak
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 14:28
Családi-magazin.hu néven, új internetes portál indult.
Vásárló Hogyan működik a homokszűrő?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 16:16
Nagyon fontos, hogy a medence vize folyamatosan tiszta legyen, amit a víz forgatásával és szűrésével érhetünk el. Ehhez mindenképpen igénybe kell venni valamilyen készüléket, hiszen az elszaporodott algák nemcsak az esztétikai látványt rontják, hanem a fürdőzők egészségére is károsak. Cikkünkben áttekintjük, mi is az a homokszűrő, és miért érdemes választani!
hírlevél