<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Első ránézésre nem is jártunk rosszul az élelmiszerárak változásával: az előző hónaphoz képest csökkentek egy kicsit az árak a hipermarketekben, tavaly novemberhez képest pedig átlag alatt drágult a nagybevásárlás. Ha viszont csak az alapélelmiszereket nézzük, akkor már csak úgy repkednek a kétszámjegyű emelkedések.

Ahogy közel 13 éve minden hónap elején, most is végiglátogattuk három hazai üzletlánc egy-egy hipermarketét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Az eredmény első ránézésre (a vásárlók szempontjából) nem is olyan rossz: tavaly novemberhez képest valamelyest emelkedtek az árak, de az elmúlt hónapokban jellemző össz-inflációhoz képest alacsonyabb, 1,5 százalékos mértékben. (A fogyasztói árak legalábbis a KSH legfrissebb adatai szerint átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál.) Az előző havinál pedig olcsóbb lett a nagybevásárlás novemberben.

Egy év alatt az Auchan, az Interspar és a Tesco is emelt az árain, azonban nem jelentős mértékben: a legkevésbé az Intersparban drágult a bevásárlás (+0,7%), a legnagyobbat a Tesco emelte az árain (+2,7%). Az előző hónaphoz képest a Tesco és az Interspar gyakorlatilag nem változtatott az árain (pár forintos plusz-mínusz), az Auchan viszont közel 2 százalékkal kevesebbet kért a minta-élelmiszerkosárért, mint októberben.

A Tesco maradt így a legolcsóbb, viszont nagyon összerázódott a mezőny: alig 3 százalék a különbség a két véglet között, ami nem éri el a 600 forintot sem - most szinte tényleg mindegy volt, hol intézzük el a nagybevásárlásunkat.

Az előző hónaphoz képest átlagosan 0,7 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ami azt jelenti, hogy újra 20 ezer forint alá került a végösszeg. Éves szinten 1,6 százalékos átlagos áremelkedést mértünk - ez eddig a legalacsonyabb őszi érték.

Mi lenne, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják?

Megpróbálkozhatunk azzal is, hogy mindent ott veszünk, ahol a legolcsóbban adják. Ez vagy tripla bevásárlókört jelent (ami nem egy leányálom), vagy tripla bevásárlócsapatot, meglehetősen bonyolult koordinációval - mindenesetre így 18 416 forintból is megúszhatnánk a bevásárlást. Ez azonban csak alig 1500 forintos spórolást jelentene az átlaghoz képest, miközben a mezőny tagjai között ezúttal egyébként sincs nagy különbség, így nem nagyon éri meg a trükközés.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken teszi közzé az infláció októberi alakulásával kapcsolatos legfrissebb adatait.

Tavaly novemberhez képest jelentősebb, 10 százalékot elérő áremelkedést mértünk a banánnál (+19%), az almánál (+15%), a cukornál (+18,2%), a száraztésztánál (12,5%), a sajtnál (+12%), a kenyérnél (10%) és a tejfölnél (21%). Ahogy arról nemrég egy külön összeállításban is megemlékeztünk: a mindennapok során szükséges termékek, az alapvető élelmiszerek ára őrült módon elszállt az elmúlt időszakban  - az Árkosár-felmérés eredményeiben is tetten érhető folyamat, több alapélelmiszer is szerepel a legnagyobb éves áremelkedések listáján. Sokkal olcsóbban juthatunk viszont teához (-16%), UHT-tejhez (-21%) és krumplihoz (-12%), mint egy éve.

Az előző hónaphoz képest a tojás ára emelkedett a legjobban (+29%), de 10 százalékot meghaladó mértékben drágult a chips, a sajt, a túró rudi és a tejföl is. Komolyabb árcsökkenést egy hónap alatt a krumpli, az alma, a liszt és egyes üdítők esetében mértünk.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is választottunk 3 terméket, és megnéztük, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol tudnánk a legolcsóbban beszerezni őket.

Elkezdődött újra a száraz november - aki nem szeretne lemondani a sörről, de tagja akar maradni az újkeletű mozgalomnak, választhatja az alkoholmentes változatokat. Ezek közül is azokat néztük meg, amelyek teljesen alkoholmentesek, 0,0% az alkoholtartalmuk (merthogy alkoholmentesnek nevezhető az a termék is, amely egyébként legfeljebb 0,5 százaléknyi alkoholt tartalmaz). A legolcsóbban 199-ért Drehert találtunk - az Intersparban ennyiért "rendes" Dreher 24-et adtak, az Auchanban pedig a gyümölcsös változatokat. A Tescóban 209 forint volt egy doboz Dreher gyümölcsös sörpótlék, 219 forint pedig a Buckler.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Márton-naphoz közeledve a libacombot és a vörös- (más értelmezésben lila-) káposztát is megnéztük, hol kaphatnánk meg a legolcsóbban. A Tescóban ottjártunkkor egyáltalán nem árultak libahúst, az Intersparban pedig egész libát találtunk kilónként 1399 forintos áron. Az Auchanban 2299 forintért vehettünk libacombot.

Lilakáposztát legolcsóbban az Intersparban vehettünk, 199 forintért kilónként, az Auchan és a Tesco pedig egyaránt 299-ért adta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Vásárló Az élelmiszerárstop nem több, mint egy szépségtapasz?
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 18:02
Munkatársunk az ATV Start című műsorában beszélt a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményeiről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG