Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A februári áremelkedés után pár forinttal olcsóbban jöttünk ki márciusi nagybevásárlásunk során. Rossz hír, hogy elszállt a burgonya ára, sajtot viszont harmadával olcsóbban tudtunk venni, mint egy éve. Három hét és itt a húsvét, így ebben a hónapban annak is utánajártunk, mennyibe kerül a legolcsóbb "sonka", tojás, nyúlhús és a csokinyúl.

Előző Árkosár-felmérésről készült cikkünk megjelenése után vettük csak észre, hogy februárban ünnepelte a Privátbankár az Árkosár kilencedik születésnapját. 2007 februárjában kezdtük el minden hónapban végigjárni a hipermarketek egy-egy áruházát, hogy megnézzük, miként alakult 30 termékből álló minta-kosarunk ára. Mint ahogy az elmúlt évek alatt minden hónapban, így márciusban is felkerekedtünk (egészen pontosan március 5-én, a szombati munkanapon), hogy megnézzük az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy üzletében, miként alakultak az árak.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Kedvező, hogy márciusban egyetlen áruház sem emelt az árakon, mindhárom egységnél árcsökkenést mértünk előző hónaphoz képest. A legnagyobb áresést az Auchannál mértük, itt 2,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint februárban. A francia láncot az Interspar követi 0,8 százalékos csökkenéssel, harmadik helyen így a Tesco végzett a maga 0,6 százalékos csökkenésével.

Ha éves távlatot nézünk, már nem ennyire fényes a helyzet. Mindhárom egységnél drágulás történt. Az Intersparban 6,4, a Tescóban 2,6, az Auchanban 1,7 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Így az éves Árindexünk 3,6 százalék lett.

Mintakosarunkért a legkevesebbet, 17 701 forintot ismételten az Auchanban fizettük volna. A Tescóban pedig ugyanezekért a termékekért 18 399 forintot kérnek, az Intersparban pedig most 19 029 forintot fizettünk volna. A három áruház átlagára így 18 593 forintra jött ki, ami kevesebb, mint előző hónapban, amikor 18 321 forint volt a számla vége. Éves alapon tehát 3,6, havi alapon pedig 1,2 százalékkal lett alacsonyabb az átlagár.

Bár minden Árkosár-felmérésünk után elmondjuk: ha a legolcsóbban akartuk volna megúszni a nagybevásárlást, és mindent ott vettünk meg volna, ahol a legkedvezőbb áron kínálják, akkor 1420 forintot tudtunk volna megspórolni. De lássuk be, ez majdhogynem lehetetlen vállalkozás lenne...

Mi lett olcsóbb, mi drágult?

Havi átlagban 10 százalék feletti árcsökkenést öt terméknél (tészta, csokoládé, tojás és a pezsgő) mértünk. (A csokoládénál és a tojásnál tapasztalt árcsökkenésnek valószínűleg a húsvéthoz is köze lehet.) 10 százalékot meghaladó áremelkedés négy terméknél volt. Drágább lett a kávé és a tea (mindkettő 17 százalékkal), de a burgonyáért és az almáért (11, illetve 12 százalékkal) is többet kértek az üzletek, mint februárban.

Ha tavaly márciushoz viszonyítjuk az árakat, 30 százalékkal kerül kevesebbe a sajt és 10 százalékkal a tojás. Drágább lett viszont az alma, a liszt, a kávé, a csokoládé, az olaj, a cukor, a májas és az ásványvíz. A legnagyobb áremelkedést egy év alatt a burgonyánál mértük: 30 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Rossz hír azoknak, akik a krumplit szeretik, a nyári aszályok miatt jóval kevesebb burgonya termett Európa-szerte. Ha ez nem lenne elég, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer kötelezővé tétele szintén komoly hatással volt arra, mennyit fizetünk kilónként. Részleteket ebben a cikkben olvashat >>>>

Havi legolcsóbbak

Idén különösen korán, március végén lesz húsvét. Ezért már e havi felmérésünkben a húsvéti asztal néhány kihagyhatatlan szereplőjére esett a választásunk, azaz:

  • a sonkára
  • a nyúlhúsra,
  • a csokoládényúlra
  • és a tojásra.

A sonka a húsvéti ünnep egyik főfogása, ezért megnéztük, hogy három héttel az ünnep előtt milyen sonkát kínálnak az üzletek. Ezer forint körül mindhárom egységben találtunk már sonkát (vagy annak nevezett húst). A legolcsóbbat a Tescóban kaptuk: 990 forintba került a "lapockasonka". Az Intersparban 1090 forintért árulták a saját márkás füstölt, gyorspácolt, kötözött sonkát. Az Auchanban pedig 1099 forintba került a hazai füstölt, főtt, szintén gyorspácolt, kötözött lapocka.

Nyúlhúst legolcsóbban az Intersparban kaptunk. A tálcás, előre csomagolt, darabolt, 600 grammos fél nyulat 1399 forintért adták, azaz egy kiló 2332 forintba került. Az Auchanban 2398 forintra jött ki egy kiló nyúlhús, a Tescóban pedig 2831 forintra.

Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben az, aki a legolcsóbb csokinyulat keresi: nehezen összehasonlíthatóak a termékek, nem mindig tüntetik fel a kilónkénti egységárat sem az áruházak. Az Auchanban ottjártunkkor egyébként is éppen átépítették az áruházat, ami a szokásosnál sokkal nehezebbé tette a nagybevásárlást, a nyulak összehasonlítását pedig egyenesen lehetetlenné tette, de máshol is azt tapasztaltuk: a hipermarketek különböző pontjain lehetett csokinyulakba és -tojásokba botlani, így nehéz megmondani, melyik (lett volna) a legolcsóbb. Amit mi találtunk: míg a Tescóban a Nicole márkájú, 60 grammos kiszerelésű csokinyulat 199  forintért adták, addig az Intersparban a Figaro márkájú, étcsokoládé bizonyult a legolcsóbbnak: 189 forint volt 40 grammos kiszerelés.

Bár felmérésünkben egyébként is szerepel a tojás, húsvét alkalmával külön is megnéztük, hogy hol és mennyiért kapni a legolcsóbbat. A Tescóban a 30 darabos, tálcás tojás bizonyult a legkedvezőbbnek, itt egy darab tojás 26,63 forintra, addig az Auchanban 28 forintra jött ki egy darab. Az Intersparban nem találtunk tálcás tojást, a legolcsóbb 10 darabos, S-es méterű tojás 299 forintba került, azaz itt 30 forintra jött ki egy darab. Ez persze nem a legjobb módszer az olcsó tojás megkeresésére: igazából a kilónkénti árat kellene nézni, a darabár a méret miatt igencsak megtévesztő lehet - erre nemrég ebben a cikkben is felhívtuk a figyelmet >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Tényleg az idősek okozzák a legtöbb balesetet?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:43
Eloszlat egy tévhitet a CLB biztosítási alkusz: a fiataloknál semmivel sem okoznak több balesetet az idős autóvezetők.
Vásárló Kiszolgáltatott helyzetben a fogyasztók – mi segíthet?
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 17:06
Gyorsjelentést adott ki a Gazdasági Versenyhivatal a 2020-as tevékenységéről, ugyanis a magyarok sok esetben nincs tisztában a GVH működésével és annak eredményeivel – mondta a Trend FM-nek adott interjúban Rigó Csaba Balázs elnök.
Vásárló Megint csúcsra kúsztak az élelmiszerárak - drágább lett a Valentin-napi romantika is
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. február 11. 15:04
2007 februárjában tettük közzé első felmérésünket - 2021 februárjában a 14. születésnapját ünnepli az Árkosár. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy csúcsdöntés jár az évforduló mellé - nincs ez másként idén sem. Az áremelkedés tempója lassult, de az élelmiszereknél a drágulás még mindig meghaladja az átlagos infláció szintjét. Az áremelkedést továbbra is az alma vezeti, lefelé pedig a krumpli húzza az árakat. Aktuális felmérésünkben megvizsgáltuk azt is, mennyiből lehet a legolcsóbban megúszni a Valentin-napot, és mennyivel lett drágább a romantikus egységcsomag tavalyhoz képest.
Vásárló 7+1 érv, amiért a papírdoboz egy hasznos és környezetbarát reklámfelület
Márkázott tartalom | 2021. február 11. 14:02
Ha ügyesen megtervezett, logóval ellátott, egyedi dobozokba csomagolva küldjük ki ügyfeleinknek a termékeinket, akkor mesebeli hőshöz hasonlóan mi is hetet ütünk egy csapásra. Amennyiben webshopunk van, online kereskedünk, különösen fontos, hogy ne csak egyszerű csomagolóanyagként tekintsünk a papírdobozra, hanem a cég arculati elemeként, esztétikus, praktikus tárgyként, amivel költséghatékony módon juttathatjuk el a termékünk mellett a cégünk jó hírét is a háztartásokba.
Vásárló Milyen hintaágyat válasszunk a kertünkbe?
Márkázott tartalom | 2021. február 9. 17:51
Amikor azon gondolkodunk, hogy milyen hintaággyal tehetjük kellemesebbé a kertünkben eltöltött időt, akár meg is állhatunk egy pillanatra, vehetünk egy mély levegőt, és legalább egy kicsit hálásak lehetünk, hogy ilyen “jó problémáink” vannak. Belegondolhatunk, hogy egy kellemes tavaszi, nyári vagy akár indián nyári délutánon, estén kiülni, ringatózni egy kicsit akár egyedül, akár a családunkkal vagy társaságban nagyszerű élmény. Az élmény szó különösen fontos ennél a kerti bútordarabnál, hiszen valóban mozgásban vagyunk, a bútor “tesz velünk valamit”, és ezzel hangulatot is kölcsönöz a kint töltött időnek.
Vásárló Milyen tüneteket okozhatnak a hormonproblémák?
Márkázott tartalom | 2021. február 9. 17:37
Nem véletlenül mondják, hogy a külső árulkodhat a szervezet hormonális állapotáról. Ennek köszönhetően olykor elég ránéznie az orvosnak a páciensre, és már sejti is, hogy hormonproblémákkal küzd. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen külső jegyek utalhatnak hormonproblémákra.  A hormonproblémák tünetei közé sorolható a hajhullás, a fokozott szőrnövekedés, a pattanásosság, a testsúllyal kapcsolatos problémák, a női nemi működés zavarai és a férfi nemi működés zavarai.
Vásárló Legyen természetes anyag a környezetedben!
Márkázott tartalom | 2021. február 9. 08:54
Építkezel? Felújítasz? Valami hasznos bútort szeretnél készíteni családodnak? Az alapanyagok közül kedveled a fát? A fafajták közül melyiket részesíted előnyben, a könnyebben megmunkálható puhábbat vagy a tömörebb, keményebb változatot? Tájékozott vagy a fafajták között? Szeretnél többet megtudni a legtöbbet használt fa tulajdonságairól? Szeretnéd felhasználni munkádhoz az egyik legismertebb fafélét?    Ez nem más, mint a lucfenyő. Bizonyára ismert előtted ez a fenyőfajta! Karácsonykor biztos, hisz legtöbbször ilyen fát díszítünk az ünnepi pillanatokra. De más oldaláról is megismerheted, hisz a Káplár fatelep weboldalra kattintva az építőiparban vagy a belsőépítészetben (padlók, ajtók, ablakok, lépcsők, stb.) igen sokoldalúan felhasznált anyagról bővebben tájékozódhatsz.
Vásárló Válassz egy friss, ropogós és egészséges salátát!
Márkázott tartalom | 2021. február 8. 17:44
Igaz, hogy a címben figyelemfelkeltően a saláta szerepel, de ezt megelőzően néhány mondat arról a vállalkozásról fog szólni, amely több finomság mellett ezt az egészséges ételt is készíti, kínálja számodra.
Vásárló Laptop vásárlási szokások
Márkázott tartalom | 2021. február 8. 12:13
A laptop angol eredetű szó, magyarra fordítva hordozható számítógépként lehet leginkább definiálni. Az asztali gépektől csupán annyiban különböznek, hogy a méretük kisebb és könnyebb. Energiafogyasztásuk viszont kevesebb. Operációs rendszerek és szoftverek tekintetében minden fut és futtatható rajtuk.  Akkumulátor biztosítja, hogy egy töltéssel akár 2-3 órát is működjenek. Amennyiben új laptopot szeretnénk vásárolni akkor érdemes előtte néhány jó tanácsot megfontolni, átgondolni.
Vásárló Melyik a jobb? Az üveggyapot vagy a kőzetgyapot?
Márkázott tartalom | 2021. február 8. 11:09
  Az üveggyapot és a kőzetgyapot is az ásványgyapotok családjába tartozik. Mindkét anyag kiváló hőszigetelőként van nyilvántartva, mégis sokan keveset tudnak róluk. Persze tegyék a dolgukat, szigeteljenek. De azért jó tudni, hogy mégis miért kerül az egyik jóval többe, mint a másik, azaz milyen tulajdonságai vannak ezeknek az anyagoknak. Így tudunk csak felelős döntést hozni, ha a kettő közül kell választanunk a saját házunk szigetelésekor.
hírlevél