5p
Tovább gyorsul az élelmiszerárak emelkedése a hazai hipermarketekben: novemberben ismét másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében. A jelentős ugrásnak köszönhetően már a 20 ezer forintot közelíti a nagybevásárlás értéke. A tojás ára meghökkentően gyorsan elszállt, a baj az, hogy ennél is drágább lesz hamarosan.

November 3-án ismét bejártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Bő 10 és fél éve járjuk az üzleteket, de még sosem került ennyibe a nagybevásárlás.

Ez annak köszönhető, hogy az Auchan, a Tesco és az Interspar is emelte az árait - mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly novemberhez képest. A legkevésbé az Auchan drágult, a legnagyobb áremelést az Intersparban tapasztaltuk havi és éves szinten is. A három áruházban átlagosan 3,8 százalékkal többért tudtuk telepakolni a kosarat, mint egy hónapja - ez 733 forintos áremelkedést jelent.

Tavalyhoz képest viszont ennek majdnem duplája az áremelkedés: 6,8 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás egy év alatt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1265 forinttal többet kell a kasszánál hagynunk ugyanazért az élelmiszer-kosárért.

Az éves áremelkedés mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár árindexe

A 19 838 forintos átlagos kosárérték az eddigi legmagasabb érték az Árkosár-felmérések történetében. Persze 18 ezer forint alatt is meg lehet venni ugyanezt a 30 terméket, ehhez azonban mindent abban az áruházban kellene megvennünk, ahol azt a legolcsóbban adják. Ez azonban vagy tripla utazgatást vagy tripla bevásárló-csapatot igényelne, ami azért nem feltétlenül reális egy átlagos család életében.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH csütörtökön teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Novemberben az előző hónaphoz képest 15-25 százalék körüli mértékben csökkent a banán, a chips és a májas ára. Óriásit ugrott viszont a tojásár (lásd keretes írásunkat), bő 30 százalékkal drágult a krumpli és a liszt, 20 százalék körüli áremelés történt a csirkemellnél és a kenyérnél egy hónap alatt, de az almáért is bő 10 százalékkal többet kértek el, mint októberben.

Tavalyhoz képest bő 10 százalékkal olcsóbb lett a banán, a chips és a májas, a cukorért pedig majdnem 25 százalékkal kevesebbet kell adni, mint egy éve. A tojás árának közel 50 százalékos emelkedése mellett 30 százalék körüli mértékben drágult az alma, a kenyér, a liszt és a tejföl is, 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértük a narancslénál, egyes tömény szeszesitaloknál, a gyümölcsjoghurtnál valamint az UHT-tejnél.

Mitől ilyen elképesztően drága a tojás?
Míg korábban (még 1-2 hónappal ezelőtt is) a legkisebb, S-es méretű tojásokból egy 10-es dobozt akár 250 forint körüli áron is megvehettünk a hipermarketekben, most sehol sem találtunk 439 forintnál olcsóbb dobozos tojást. Az átlagár egyetlen hónap alatt 50,7 százalékot (!) ugrott, tavalyhoz képest 44,7 százalékos az áremelkedés, pedig még az áfa is jelentősen csökkent (27-ről 5 százalékra).
A Baromfi Termék Tanács előre szólt, de nem hittük, hogy ez ilyen gyors folyamat lesz. Az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

A szakértők szerint a mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai tojásárak is kialakulhatnak.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 terméket, és megnéztük, hol lehet a legolcsóbban beszerezni márkára vagy minőségre való tekintet nélkül.

Beértünk a téli / déli gyümölcsök időszakába: narancsot legolcsóbban az Auchanban találtunk, kilónként 389 forintért. Az Interspar a dél-afrikai narancsot 399-ért adta ottjártunkkor, a Tescóban 499 forintért találtunk gyümölcsöt.

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Teából is több fogy ilyenkor: hideg is van, meg is vagyunk fázva - a filteres kategóriában a legolcsóbb az Interspar sajátmárkás gyümölcsteája, 99 forint a 20-as kiszerelés. Az Auchanban a Tuti Tipp zöld tea 129 forintért kapható, a Tescóban 249-ért volt a polcon a legolcsóbb sajátmárkás.

Végül ne feledjük, hogy száraz november van (itt mutattuk be a kezdeményezést), így megnéztük az alkoholmentes sörök kínálatát - azokét, amelyek valóban alkoholmentesek, vagy ahogy a gyártók jelzik 0,0 százalékos alkoholtartalmúak. (A "sima" alkoholmentes sörökben valójában lehet némi, akár fél térfogatszázaléknyi alkohol is, ami egy igazi száraz novemberbe nem fér bele.) Ebben a kategóriában a legolcsóbb versenyzők egytől egyig radlerek, azaz gyümölcsös készítmények - a legolcsóbbat az Auchanban találtuk, a fél literes dobozos Pécsi Radler 179 forintba került bodza, meggy és citrom ízesítésben. A Tescóban is ez volt a legolcsóbb 0 százalékos "sör", de itt 189-ért adták és volt licsis ízben is. Az Intersparban 199-ért a Soproni radlerét kínálták több ízben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG