4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ne legyenek illúzióink: a mai gyerekeknek gyakorlatilag felső tagozattól kezdve szüksége lehet egy saját számítógépre vagy laptopra. A házi feladatok elvégzése mellett egy saját gép használata segíthet betölteni azt a munkaerőpiaci űrt, amit több tízezer informatikus hiánya okoz. Nem mindegy azonban, hogy milyet választunk - a teljesítmény függvényében a határ akár a csillagos ég is lehet. Adunk pár hasznos, praktikus tanácsot, hogy hogyan érdemes számítógépet választani – nem feltétlenül csak gyerkőcöknek.

Felső tagozatban, de még a gimnázium elején is inkább asztali gépet érdemes venni, mégpedig azért, mivel könnyebb bővíteni (így egyszerűen a gyerek életkorára tudjuk szabni, elkerülve a fölösleges kiadásokat), emellett olcsóbb, és biztonságosabb is, hiszen nem cipelik magukkal sehova, nem hagyják el, nem törik össze. Ráadásul a felügyelet is egyszerűbben megoldható. Az idősebb gimnazistáknak ugyanakkor laptopot ajánlanak a szakértők, mivel ők már sokat tanulhatnak együtt kávézókban, gyorséttermekben is, ezt közölte a Media Saturn a Privátbankár.hu-val.

Kitől vegyük?

Komolyabb összegű beruházásról lévén szó, alapszabályként műszaki boltokat érdemes választani, itt fogjuk ugyanis azt a minőségű szaktanácsadást megkapni, amire egy ilyen mértékű beruházás előtt szükség van. Az elektronikai boltok is rendszeresen akcióznak, így, ha jókor megyünk vásárolni, kiváló árakat találunk, náluk ráadásul a szükséges kiegészítőkből is több minden beszerezhető ott helyben, amivel még időt is spórolunk magunknak.

A technoblabla – avagy mi kerüljön a gépbe

Ez az a terület, amiről könyveket lehetne írni, néhány ökölszabállyal azonban elkerülhetől a komolyabb hibák. Az asztali gépek terén először a processzor, memória, tárhely hármast vizsgáljuk meg. Válasszunk legalább két-, de inkább négymagos processzort (javasolt Intel® Core™ i3-tól indulni), legalább 4 (de inkább 8) Gigabyte RAM-ot, és minimum 500 Gigabyte-os HDD-t. Ezzel már a legtöbb feladathoz lesz elég erőforrása és helye a gyereknek. Ha ezen felül videóvágásra, képmanipulációra, játékra is szeretné használni a gépet, fontos lesz még a videokártya, egy erős táp és a hűtés is, ez azonban már haladó informatikai ismereteket tesz szükségessé, ezért inkább kérjünk szakértő segítséget. Az alábbi táblázatot érdemes magunkkal vinni a választáshoz, ezek jó alapkonstrukciók:

De mi legyen egy laptopban?

Laptop esetén vizsgáljuk meg az akkumulátor méretét (a legtöbb esetben meg lehet tudni, hogy a hirdetésben a tápegység mellé írt milliamper-órák hány órányi valós üzemidőre fordíthatók le). Válasszunk matt kijelzővel szerelt gépet (hacsak nem akarja a gyermekünk smink, vagy borotválkozó-tükörként is használni majd az eszközt), illetve javasolt a HDD helyett SSD-vel ellátott gépet kérni, ebben ugyanis nincsenek mozgó alkatrészek, így a szállítás során kevésbé sérülhet. Ha ezt választjuk, kérjük a 128 gigás verziót és vegyünk mellé külső merevlemezt, mivel a 128 giga SSD bár gyors lesz, túl sok minden a programok mellé már nem fog elférni.

A Windows operációs rendszerrel ellátott gépek az iskolai feladatokhoz ideálisak (főleg olyan feladatuk lesz a gyerekeknek, amihez a Microsoft rendszere alatt futó szoftvereket használnak). Ma már persze a legtöbb dologra Apple verzió is rendelkezésre áll, illetve sok Microsoft szoftver fut az almás gépeken is, de itt ütközhetünk majd némi technikai kihívásba a házi feladat elkészítése közben.

Forrás: 123RF.com

A mocskos anyagiak: mibe kerül mindez?

Ez szintén nagyon kényes terület, hiszen rengeteg mindentől függ. 100.000 forint alatt is lehet már gépet venni, ettől azonban túl sok mindent ne várjunk. Néhány évig használható lesz internetezésre és szövegszerkesztésre, de ennél többre nem lesz alkalmas. Éppen ezért leginkább a 100-200 ezer forint közötti kategóriában érdemes kutakodni. Egy gyereknek ennél több nem kell, ár-érték arányban viszont itt fogjuk a legjobb gépeket találni a feladatra.

Persze, aki már az általánosban is a legjobbat akarja adni gyermekének, nyugodtan mehet 200-300 000 forint köré is. A márkák kiválasztása kapcsán azt javasoljuk, hogy menjünk el egy műszaki áruházba, és nézzük meg a készüléket, illetve kérdezzünk az eladóktól. Ha röviden el tudjuk nekik mondani, hogy mire szeretnénk használni majd a gépet, biztosan megtalálják a számunkra legmegfelelőbbet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG