Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára közölte: az összes ellenőrzés 4,5 százalékánál találtak a szakemberek higiéniai hiányosságokat, az esetek 3,5 százalékánál a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot, 2,4 százalékuknál pedig nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok merültek fel.
Az államtitkár hangsúlyozta: a vizsgálatok során kiemelten ellenőrzik többek között a hús- és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, illetve a szezonális zöldség-gyümölcs forgalmazást. Emellett kiemelten ellenőrzik a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett üzletközpontokban, bevásárló centrumokban, ünnepi vásárokon, határátkelő-helyeken működő vendéglátókat, a gyógyszeres takarmányok előállítását, forgalmazását, és az élőállat-szállításokat.
Kiemelten ellenőrzik a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett üzletközpontokban, bevásárló centrumokban, ünnepi vásárokon, határátkelő-helyeken működő vendéglátókat, a gyógyszeres takarmányok előállítását, forgalmazását, és az élőállat-szállításokat. Az eddigi vizsgálatok közül a legtöbbet, 2287-et élelmiszer-forgalmazóknál végezték, de 820 állatszállítmányt és csaknem 500 élelmiszer-előállító helyet is ellenőriztek - mondta el az államtitkár.
Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 280 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2 százalékát, több mint 313 tonnát kellett kivonni a forgalomból. A kivont termékek többsége zöldség vagy gyümölcs. A hatóság a szabálytalanságok miatt 72 alkalommal figyelmeztetést, 75 esetben összesen mintegy 4,3 millió forintos bírság kiszabását rendelte el. Kardeván Endre hozzáfűzte, hogy 73 esetben még folyik a bírságok kiszabása; ezen tételek után várhatóan további 59-60 millió forint bírságra lehet számítani.
Az idei ellenőrzési időszak a szokottnál hosszabb, ám eddig kissé csökkent a szabálytalanságok aránya tavalyhoz képest. A vendéglátók ellenőrzéséről elmondta: ezeken a helyeken leginkább a termékek minőségével, és a higiéniai feltételekkel kapcsolatban merültek fel hiányosságok, de bírságot csak egy alkalommal szabtak ki, és az ellenőrzött egységek 85 százaléka megfelelően, biztonságosan üzemel.