A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe, immár egy évtizede tekinti feladatának a magas minőségű hazai borok prémium körülmények közötti megjelenítését. A báli szezon eseményei közül is ezáltal emelkedik ki, hiszen vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség elitjét, és itt kerül átadásra a pénzjutalommal járó Gál Tibor Emlékdíj. Az ötfogásos báli menüt hozzá illő válogatott borok kísérik, és a vacsorát követően további negyven tétel megkóstolására nyílik lehetősége a vendégeknek. Az eseménynek 2015. február 21-én az Intercontinental Budapest ad otthont.
Az eseményt szervező Winelovers csoport úgy állította össze a menüt kísérő borsort, hogy megjelenítse azokat a főbb bortípusokat, amelynek bemutatják a hazai borkultúra sokszínűségét. Így kerül a poharakba tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, vörös házasítás és tokaji aszú. 2015-ben a bál vendégbora a kadarka lesz.
Következzen néhány tétel az idei borsorból!
Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
A tradicionális készítésű pezsgő alapanyaga a Tokaji borvidékről származó furmint. A 2011-es évjáratú bort huszonnyolc hónapig érlelték seprőn. A frissen degorzsált tétel a budafoki pezsgőpincészetben született meg, amelyet az 1897-es alapítású Palugyai pincében hozott létre a Garamvári család.
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Cirkáló Olaszrizling 2013
A szőlőalapanyag a délnyugati fekvésű Csirip-tetőről, egy új telepítésű ültetvényről származik. A bort első töltésű, közepes égetettségű, zempléni tölgyből készített hordóban érlelték finomseprőn tartva január végéig. A bor neve onnan ered, hogy a Bujdosó fivérek a ’70-es években Pannónia Cirkálón vitorláztak.
Szent Tamás – Mád Furmint 2013
A pincészet Mád sorozatának első t
agja volt a furmint, melynek célja, hogy a borvidék egyik legfontosabb szőlőfajtájára jellemző szerkezet és aromatika mellett megjelenítse a település határában húzódó ültetvények ásványos karakterét. A bort a letisztult végeredmény elérése érdekében acéltartályban erjesztették.
Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
Kadarka, amely a Nagy Bödőről, Szekszárd keleti részéből származik. A bakművelésű ültetvény kora nyolcvan-száz év. A fermentáció nagy fakádban, nyílt erjesztéssel zajlott, ezt követően került nagy ászokhordóba a bor az érleléshez. A 2013. szeptemberi letöltést követően palackban érett a kadarka, amely kiemelten fontos szőlőfajtának számít a Szekszárdi borvidéken.
Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
E kékfrankos alapanyaga főként idősebb tőkékről származik, amelyeknek a Görögszó-, a Szenta-völgy-, a Gurovica-, a Strázsahegy- és a Decsi-hegy-dűlők adnak otthont. A szigorúan válogatott termésből tizennégy hónapig tartó, ötszáz literes, új magyar tölgyfa hordóban zajló érlelést követően született meg ez a komoly kékfrankos.
Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
A pincészet ikonikus házasítása Villány és egész Magyarország egyik legismertebb bormárkája. A 2011-es évjárat 50% cabernet franc-ra épül, amelyet 40% merlot és 10% cabernet sauvignon egészít ki. A vörös házasítás érlelése 16 hónapig tartott, 60%-ban új barrique-ban és 40%-ban nagy ászokhordóban.
Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
A 2006-os évjárat szerte az országban kiemelkedőnek számított. Örülünk annak, hogy ilyen időtávból is bemutathatjuk olyan minőségében, amelyre csak a tokaji aszú képes. A Disznókő Szőlőbirtok gyönyörű indián nyárról és napsütéses őszről számol be, amely lehetővé tette számukra a kifogástalan aszúszemek begyűjtését.
Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá
havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is,
a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk!
Legyen Ön is előfizetőnk!
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. június 10. 05:47
Az árrésstopos termékek ára csökkent, de így is megszakadt egy kedvező trend júniusban: három hónap után most először drágult újra a családi nagybevásárlás a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Alaposan megvizsgáltuk, hogyan alakítja az árakat az intézkedés, amivel a kormány elégedett, de a szakszövetség szerint csúnyán vissza fog majd ütni.
Azok a gyerekek, akik néhány éve megismerkedtek Szellőcskével, Vizecskével, Tüzecskével, Földecskével és Szívecskével, most újra örülhetnek: folytatódik a SPAR Magyarország edukatív animációs sorozata, az ÖKO KALAND. A fenntarthatóság témáját játékos és érthető formában feldolgozó kisfilmek most új részekkel térnek vissza, hogy a legfiatalabb korosztályt ismét elvarázsolják – és közben tanítsák is.
Tovább hanyatlanak a hagyományos, mindenfélét kínáló nagyáruházak, és nem az elektronikus kereskedelem veszi át a helyüket. Az emberek még inkább figyelni fognak a pénztárcájukra a következő években.