A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott néhány tanácsot:
- Csak tiszta, friss, ép tojást vásárolj
- A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásárold meg.
- Minden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon.
- Az üzletekben a tojást tálcán is szabad arusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.
Tojásfestés
- Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestére.
- Főzd a festeni kívánt tojásokat keményre.
- A főtt tojásokat gyorsan hűtsd le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
- Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használj.
- A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljen a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére.
- A festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
- A húsvéti tojások elrejtésekor is figyelj oda, kerüld el azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás koszos lehet
- A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül hagyd szobahőmérsékleten, hűtés nélkül.
- Tojásfújáskor gondolj arra, hogy a héjon is lehetnek különböző szennyeződések.