Hirdetés
Hirdetés

A nemzetközi folyamatok is a budapesti ingatlanpiac összeomlása felé mutatnak

Káncz Csaba, 2019. február 05., 17:10

Ausztráliától Svédországig esésnek indultak az ingatlanárak a globális gazdasági lassulás és a felfelé araszoló jelzáloghitel kamatok miatt. Korábban már figyelmeztettünk több ingatlanpiac túlfűtöttségére, most érdemes újra végigjárni a helyszíneket. Budapestre is várhatóan hamarosan lecsap a zivatar. Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap a Privátbankár már elemezte azokat a belföldi tényezőket, amely a budapesti ingatlanbuborék várható kipukkanására mutatnak. A világ ingatlanpiacán napjainkban zajló mozgások szintén arra mutatnak, hogy bizony a globális gazdasági lassulás és az emelkedő jelzáloghitel kamatok miatt komoly korrekció indult meg és ez alól hamarosan Budapest sem fogja tudni magát kivonni.

Ezeken a hasábokon már 2017 júniusában figyelmeztettünk az ausztrál és kanadai ingatlanpiac túlfűtöttségére, ennek fényében is érdemes most újra végigjárni a helyszíneket.

Hirdetés

Ausztrália – az ország ingatlanpiaca az elmúlt 35 év legmeredekebb esésében van és még nem látszik a zuhanás vége. Tavaly az utolsó nagyedévben Sydney ingatlanárai 15 százalékkal bucskáztak lefelé éves bázison, Melbourne szorosan a nyomában 12 százalékkal. Az OECD tavaly decemberben felszólította a kormányt, hogy készítsen vészforgatókönyveket az ingatlanpiac „súlyos összeomlására” felkészülve.

Kanada – az elmúlt 15 évben az ország ingatlanárai átlagosan 337 százalékkal ugrottak meg, azon belül különösen Vancouver árai törtek az egekbe a kínai oligarchák és a felső középosztály pénzkimenekítése miatt. Tavaly azonban már Vancouver-ben is egyharmaddal estek a tranzakiók, az árak pedig közel 10 százalékkal kerültek lejjebb. A kanadai jegybank friss jelentése szerint a jelzáloghitelek növekedése 22 éves mélypontra esett az országban.

Kína - számos nagyvárosban tart már az ingatlanárak ereszkedése. Ez egyelőre beláthatatlan hatással van a kínai háztartások és bankok pénzügyi stabilitására, hiszen mintegy 50 millió új lakás már így is üresen áll.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Hong Kong – tavaly nyár óta 7 százalékkal estek az árak és egyes szakértők idén további 15 százalékos csökkenést jósolnak. Van honnan esni az áraknak, hiszen az elmúlt kilenc évben a városállam ingatlanpiaca volt a világ „legkevésbé megfizethető” piaca.

Törökország – az alapkamat 24 százalékon áll, nem véletlen, hogy tavaly 80 százalékkal esett a jóváhagyott jelzáloghitelek száma éves alapon. Az ingatlanpiac ledermedt, bár pár külföldit vonz a kemény devizába átszámított alacsony ingatlanár.

Egyesült Királyság –  A Brexit bizonytalanságai miatt már két éve esnek az árak az egész országban. Több újonnan épített ingatlan üresen áll Londonban, ami 2016 előtt elképzelhetetlen lett volna.

Svédország – Stockholmban 2017 nyara óta 10 százalékkal estek az árak. Jelenleg a fővárosban több száz újonnan épített lakás áll üresen.

Káncz Csaba jegyzete

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 724 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,86 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 861 forintos törlesztőrészlettel és 2,92 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 177 forintos induló törlesztőrészlet és 3,41 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Az OECD jelentése azt javasolja Ausztriának, hogy tolják ki a nyugdíjkorhatárt. A dolgozók teljes munkaidőben dolgozzanak, és növeljék a képzésre fordított pénzügyi erőforrásokat is. Magyarországgal kapcsolatban is van egy érdekes megjegyzésük.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?