Hirdetés
Hirdetés

Nincs megállás: égbe szállnak a lakásárak

2018. február 08., 14:36

Még az újépítésű lakások átadása sem fogja vissza az áremelkedést idén.

A tavalyi évhez hasonlóan 2018-ban is 5-10 százalékkal nőhetnek a lakásárak, a fővárosban ennél nagyobb, míg a kisebb településeken inkább 5 százalékos átlagos növekedés várható – derült ki az FHB lakásárprognózisából.

A árak felfutását a kedvező makrogazdasági kilátások, a bérek emelkedése és a foglalkoztatás bővülése is segíti. Az MNB inflációs jelentése szerint csaknem 10 százalékkal nőhetnek a bérek idén, a lakossági reáljövedelem pedig több mint 4 százalékkal emelkedhet. Ez pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, ami a lakáspiaci keresletre is kifejti hatását.

Hirdetés

Azt hitted, nem drágulnak tovább az ingatlanok? Új sztár születik Budapesten

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint az idén jelentősen emelkedhet a használatba vételi engedélyek száma, csak a fővárosban közel 10 ezer újépítésű lakás átadása várható, míg az Otthon Centrum gyűjtése szerint vidéken további 3400 otthont adhatnak át. Az új lakások tömeges elkészülése hatással lehet a használt lakások piacára is, hiszen az új építésű lakásokba költözők vélhetően eladják korábbi ingatlanjaikat.

Az új és a használt lakások piacán így kínálatbővülés várható, ami az FHB szerint mindkét esetben lassíthatja az árnövekedést – ugyanakkor az újépítésű lakások árait nagyban agyban befolyásolják majd a dráguló építőanyagok és a munkaerőköltségek.

A hitelezés várhatóan a jövőben is kedvezően alakul, az alacsony kamatkörnyezet miatt a hitelfelvételi kedvben nem számítanak változásra, ami továbbra is támogatja a keresletet. A hitelfelvételnél az egyedüli kockázatot a kamatok emelkedése jelentheti, azonban megjegyezték, hogy egyre többen élnek a hosszabb (5-10 éves) kamatperiódusra fixálható törlesztésű hitelekkel, hogy csökkentsék ezt a kockázatot.

Túlpezsgett a lakáspiac – idén jöhet a robbanás?

A hazai ingatlanárak immár ötödik éve folyamatosan nőnek, az építkezési kedv és az új beruházások sorra döntik a rekordokat. 2017 egyértelműen az újlakás építések éve volt, és az árak is dinamikusan emelkedtek - a legdrágább területen, a főváros V. kerületében megközelítették a 700 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat. A tendencia folytatódni látszik, de mégis mit hozhat 2018 az ingatlanpiac számára? További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?