Hirdetés
Hirdetés

Rávetették magukat a panellakásokra a magyarok - nőnek az árak

2018. augusztus 13., 17:01

Az idei év legforgalmasabb hónapját zárta a hazai lakóingatlanpiac. A Duna House becslése alapján kalkulált több mint 14 ezer adás-vétel 10 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusi értéknél és 27 százalékkal 2016 júliusánál. A nyári szezonok folyamatosan erősödnek, azonban ilyen forgalmas hónapot már rég produkált az ingatlanpiac.

A fővárosban, a Duna mindkét partján a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanok képezték a legtöbb tranzakció tárgyát csak úgy, mint egy évvel korábban. Budán a tranzakciók 50 százalékában a négyzetméterár meghaladta a 750 ezer forintot. Pesten továbbra is mérsékeltebbek az árak, ott 600 ezer forintos négyzetméterár fölött a tranzakciók 33 százaléka zajlott. A budai oldalon az adás-vételek 53 százaléka haladta meg a 40 milliót, Pesten legnagyobb arányban (24%) 20-25 millió forint között adták el az ingatlanokat – írja a Duna House közleményében.

Vidéken a 40-60 és a 60-80 négyzetméter közötti ingatlanok voltak júliusban a legkeresettebbek. Az árak messze elmaradnak a budapesti értékektől, Pest megyében is csak a tranzakciók 17 százalékának esetében haladta meg a négyzetméterár a 400 ezer forintot. A lakásárak ennek megfelelően többnyire 25 millió forint alatt maradtak.

Drágulnak a panelek

Tavalyhoz képest érezhetően emelkedett a panelek ára vidéken. A keleti országrészben júliusban 267-, nyugaton pedig 255 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az alku mértéke egységesen 4% volt. Tégla lakások esetében Kelet-Magyarországon stagnáltak a négyzetméterárak, nyugaton pedig valamelyest emelkedtek. Előbbi esetében 305-, utóbbi esetében pedig 271 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Hirdetés

Megközelítőleg százezer forinttal nőtt tavaly júliushoz képest a fővárosi panelek átlagos négyzetméterára. A budai oldalon így már közel félmillió forint volt az átlag (478 ezer), de a pesti oldalon is 400 ezer forint feletti átlagértéket mért a Duna House. Tégla ingatlanok esetében is nőttek az eladási- és a négyzetméterárak is. Budán az átlagos négyzetméterár 700 ezer forint volt júliusban, a belvárosban 673 ezer, míg Pesten 522 ezer forint. A tavalyihoz képest minimálisan ugyan, de nagyobb volt az alku lehetősége.

Melyik a legnépszerűbb kerület?

Hosszú hónapok óta a XIII. kerületi ingatlanok iránt a legnagyobb az érdeklődés, és ez nem volt másképp júliusban sem. A második helyen azonban ezúttal nem a XIV. kerület végzett, a VII. kerület iránti növekvő érdeklődés szakította meg Zugló hónapok óta tartó kiemelt kedveltségét. A harmadik legkeresettebb a VI. kerület volt, amely éppen csak elmaradt a szomszéd kerülettől.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 773 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,87 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 861 forintos törlesztőrészlettel és 2,92 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 177 forintos induló törlesztőrészlet és 3,41 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?