Hirdetés
Hirdetés

Rávetették magukat a panellakásokra a magyarok - nőnek az árak

2018. augusztus 13., 17:01

Az idei év legforgalmasabb hónapját zárta a hazai lakóingatlanpiac. A Duna House becslése alapján kalkulált több mint 14 ezer adás-vétel 10 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusi értéknél és 27 százalékkal 2016 júliusánál. A nyári szezonok folyamatosan erősödnek, azonban ilyen forgalmas hónapot már rég produkált az ingatlanpiac.

A fővárosban, a Duna mindkét partján a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanok képezték a legtöbb tranzakció tárgyát csak úgy, mint egy évvel korábban. Budán a tranzakciók 50 százalékában a négyzetméterár meghaladta a 750 ezer forintot. Pesten továbbra is mérsékeltebbek az árak, ott 600 ezer forintos négyzetméterár fölött a tranzakciók 33 százaléka zajlott. A budai oldalon az adás-vételek 53 százaléka haladta meg a 40 milliót, Pesten legnagyobb arányban (24%) 20-25 millió forint között adták el az ingatlanokat – írja a Duna House közleményében.

Vidéken a 40-60 és a 60-80 négyzetméter közötti ingatlanok voltak júliusban a legkeresettebbek. Az árak messze elmaradnak a budapesti értékektől, Pest megyében is csak a tranzakciók 17 százalékának esetében haladta meg a négyzetméterár a 400 ezer forintot. A lakásárak ennek megfelelően többnyire 25 millió forint alatt maradtak.

Drágulnak a panelek

Tavalyhoz képest érezhetően emelkedett a panelek ára vidéken. A keleti országrészben júliusban 267-, nyugaton pedig 255 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az alku mértéke egységesen 4% volt. Tégla lakások esetében Kelet-Magyarországon stagnáltak a négyzetméterárak, nyugaton pedig valamelyest emelkedtek. Előbbi esetében 305-, utóbbi esetében pedig 271 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Hirdetés

Megközelítőleg százezer forinttal nőtt tavaly júliushoz képest a fővárosi panelek átlagos négyzetméterára. A budai oldalon így már közel félmillió forint volt az átlag (478 ezer), de a pesti oldalon is 400 ezer forint feletti átlagértéket mért a Duna House. Tégla ingatlanok esetében is nőttek az eladási- és a négyzetméterárak is. Budán az átlagos négyzetméterár 700 ezer forint volt júliusban, a belvárosban 673 ezer, míg Pesten 522 ezer forint. A tavalyihoz képest minimálisan ugyan, de nagyobb volt az alku lehetősége.

Melyik a legnépszerűbb kerület?

Hosszú hónapok óta a XIII. kerületi ingatlanok iránt a legnagyobb az érdeklődés, és ez nem volt másképp júliusban sem. A második helyen azonban ezúttal nem a XIV. kerület végzett, a VII. kerület iránti növekvő érdeklődés szakította meg Zugló hónapok óta tartó kiemelt kedveltségét. A harmadik legkeresettebb a VI. kerület volt, amely éppen csak elmaradt a szomszéd kerülettől.

10 millió forint álmaid otthonához?

Megújult lakáshitel kalkulátorunkkal a legkedvezőbb jelzáloghiteleket hasonlithatod össze! Nézzünk egy példát arra az esetre, ha 10 millió forintot szeretnél felvenni lakásvásárlásra 20 éves futamidővel. Ilyen feltételek mellett törlesztőrészlet nagysága alapján a K&H Bank üzleti feltételű jelzáloghitele az egyik legkedvezőbb, az induló havi törlesztőrészlet 53 137 forint (THM: 2,73%), de szintén kedvező konstrukció az Budapest Bank Egyenlítő hitele 60 894 forintos törlesztőrészlettel (THM: 3,13%), illetve az Erste Bank Piaci Kamatozású Lakáscélú jelzáloghitele havi 54 712 forintos induló költséggel (THM: 2,89%) vagy a Raiffeisen Bank Lakáshitele 57 535 forintos törlesztőrészlettel (THM: 3,49%). Magasabb összeg, esetleg személyi kölcsön érdekelne? Használd lakáshitel kalkulátorunkat és találd meg a neked való ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - ezt a megoldást most már akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?