Hirdetés
Hirdetés

Reméljük, erről nem feledkezik meg az új kormány

2018. április 26., 13:50

Az építőipari fellendülés szinten tartásának, valamint az otthonteremtési feladatok kiegyensúlyozott kezelésének elengedhetetlen feltétele, hogy megszülessen egy hosszútávra előretekintő, koherens kormányzati lakásprogram és egy azzal összhangban álló építésstratégia. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület hosszú listát intézett az új kormányhoz – ez mentheti meg a magyar ingatlanpiacot?

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egyesület szerint továbbra is kiállnak amellett, hogy a magyar családok lakhatásának biztosításához stabil otthonteremtési és építéspolitikára, valamint intézkedésekre van szükség. Meglátásuk szerint ugyanis csak így biztosítható, hogy ne csak átmeneti fellendülésről legyen szó, hanem a lakásépítések száma egy egészséges szintet érjen el néhány éven belül, és évtizedes távlatban stabilizálódjon.

Ehhez azonban nem elégségesek a rövidtávú intézkedések, hosszú távú, kiszámítható lakásprogramra, lakásépítési és lakásfelújítási célszámokra van szükség. Szükségesnek tartják egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölését a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására - közölték a Privátbankár.hu-val. Emellett fokozott hangsúlyt kell fektetni az építőanyag-gyártási és a kivitelezési kapacitások kialakítására, fenntartására; a többéves átfutású társasházi projektek megvalósíthatóságára; valamint a foglalkoztatás és a szakképzés fejlesztésére is.

Hirdetés

Áfakedvezmény nélkül nem megy

Az már tavaly év végén is felmerült, hogy amennyiben 2019. december 31-e után visszaállítják a régi rendet, és megszüntetik a lakások 5 százalékos áfáját, úgy rendkívül elszállhatnak a lakásárak. Az egyesület osztja ezt a meglátást, közleményük szerint az intézkedés biztosan visszavetné a lakásberuházásokat, ami már most is megmutatkozik a lakásépítési engedélyek csökkenő számában. Ezért javasolják, hogy a lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa fenntartása kapjon kormányzati szándéknyilatkozatot.

A csok kiterjesztését ugyan pozitív iránynak tartják, de talán még fontosabb lenne a támogatás fenntartásának megerősítése, hogy a családok a gyermekek előre vállalásának stressze nélkül tudják tervezni az otthonteremtést. Mindemellett az sem mindegy, hogy hová költöznek ezek a családok, a mai lakásépítések hosszú távon kell, hogy képviseljék a műszaki és építészeti minőséget, a megfizethető fenntarthatóságot és a környezettudatosságot. Ennek ügyében szakmai és kormányzati szinten is fórumokat kell létrehozni, hogy műszaki és településképi szempontból is követhetőek legyenek az építkezések.

Szakember kell, sürgősen

Sürgető szükség van emellett a kivitelezési költségeket folyamatosan növelő szakemberhiány hosszú távú megoldására, amelynek kulcsa – a béremelés mellett – az építőipari szakmák presztízsének növelése, az oktatás színvonalának emelése, a munkakörülmények javítása, valamint mobilitási célú állami és önkormányzati bérlakások építése. Az egyesület szerint ugyanis csak így biztosítható a keresletre reagáló, megfelelő mennyiségű és minőségű lakáskínálat.

Sürgős intézkedést kíván a kivitelezői kapacitások mennyiségének és minőségének biztosítása is. A munkaerőhiány már jelenleg is a lakásépítések korlátja. Egy kiszámítható ágazat tud vonzó lenni a pályaválasztó fiatalok számára, ez tud megfelelő jövőképet biztosítani a végzett szakmunkásoknak is. A munkaerőhiány nem csak az építési mennyiségre és a lakásárakra van kedvezőtlen hatással, hanem nagymértékben veszélyezteti az építési minőséget is.

Miért van 500 ezer üres lakás, miközben alig lehet albérletet találni?

Budapesten 11 százalékra csökkent a nem lakott – vagyis idényszerűen lakott, más célra használt és üresen álló – lakások aránya. A községekben viszont 15 százalékra nőtt az arányuk. A vevők körében legnépszerűbb 30-60 négyzetméteres lakások közül a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban 60-60 ezer ingatlanban nem laktak 2016-ban. Ha az üresen álló lakások egy része - sok esetben egy felújítás után - megjelenne a kínálatban az kiegyensúlyozottabbá tehetné a piacot, és enyhíthetné a drágulás ütemét. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?