Hirdetés

Történelmi csúcs: sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában

Eidenpenz József, 2018. július 24., 15:27

Az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egyik országból sem jött ennyi új alkalmazott júniusban. Ennek nagy része azonban szezonális munkaerő, esetleg ingázó lehet, más területekről egyenletesebben érkeznek az emberek. Főleg Romániából és Ázsiából. A legtöbb ingázó nem akar felhagyni ezzel.

Bécs, Főpályaudvar
Bécs, Főpályaudvar

Ha nyár, akkor rekord. Júniusban 94 534 fővel az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az eddigi csúcs márciusban volt, 91 715 fővel, de az előző években általában új és új rekord született a nyár utolsó hónapjában is, így lehet, hogy az idén is folytatódik még a növekedés.

A növekedés 4200 fő májushoz képest és 6700 fő tavaly júniussal összehasonlítva. A növekedési ütem azonban inkább csökkent kicsit, év/év alapon inkább 7000-8000 között szokott lenni mostanában.

Hirdetés

Feltehetően visszahúzó erőt jelent, hogy megindultak a hazai bérek, illetve sokan, akik beszéltek nyelveket és versenyképes volt külföldön a tudásuk, már korábban elmentek. De erős a konkurencia más nemzetek részéről is.

Románok és menekültek

A román állampolgárok száma egy hónap alatt jóval kevésbé nőtt ugyan, mint a magyaroké, de év/év alapon 7600 fővel lettek többen, azaz hosszabb távon jobban emelkedett a létszámuk. Az Ázsiából érkezettek, akiket nem részleteznek országonként, de nagyrészt menekültek lehetnek, 8088 új álláshoz jutottak egy év alatt.

Ezekből az országokból nyilván nem ingáznak és kevesebb szezonális munkát végeznek a dolgozók, így a növekedésük egyenletesebb. Egy hónap alatt egyébként mintegy 30 ezer új munkahely keletkezett, ebből 17 ezret külföldiek töltöttek be, a többit osztrák állampolgárok. Egy év alatt pedig 83 ezer új munkahelyből majdnem 54 ezer lett külföldieké.

Néha kell magyar tudás

A magyarok egyébként 12 százalékát teszik ki az összes külföldi munkavállalónak, de csak 2,5 százalékát az összes ausztriai alkalmazottnak. Vagy az ottani sok magyar miatt, vagy a Magyarországra is értékesítő osztrák vállalkozások miatt, de meglepően sok állást hirdetnek magyar nyelvtudással is.

A Jobble osztrák közvetítő adatbázisában 984 ilyen ajánlat van, ez a majdnem 67 ezer szabad állás másfél százaléka. Sok szellemi munkást keresnek, ügyfélszolgálatostól fordítóig, szerelőtől titkárnőig, külkereskedőtől szállítmányozás-felügyelőig. Néhány másik álláskereső portálon azonban jóval kevesebb, magyar nyelvet igénylő ajánlatot láttunk.

Tovább ingáznak

Egy áprilisi felmérés szerint, amely az ÖGB Burgenland és a MASZSZ magyar szakszervezeti szövetség megbízásából készült, a Nyugat-Magyarországról Burgenland tartományba ingázó magyarok már nem akarnak a hazájukban dolgozni – írta a BVZ.at. Az ingázás közép– és hosszútávon várhatóan folytatódni fog.

Jogbiztonság

A becslések szerint 20 ezer magyar ingázik naponta, 300-an vettek részt a körkérdésben, és 71 százalékuk mondta, hogy nem akar otthon dolgozni. Átlagosan napi 90 percet utaznak, hogy az otthoni bérek 2-4-szeresét megkeressék.

Dicsérték az osztrák kollektív szerződések által nyújtott jogbiztonságot is. Majdnem háromnegyedük szakképzett, ami növeli az otthoni munkaerő-hiányt. A 45 százalékuk már legalább öt éve dolgozik a sógoroknál, de kiköltözni nem szeretnének.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kilépteti országát az EU-ból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40333.98-0.13%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?