Hirdetés

Új csúcsok: a török munkavállalók ismét megelőzik a magyarokat Ausztriában

Eidenpenz József, 2013. június 19., 06:10

Több mint ötezer fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok létszáma az ottani statisztikák szerint, és ezzel megdöntötte a korábbi rekordot. A törökök megint megelőznek bennünket, de nem sokkal vannak többen. Minden tartományban többen lettünk.

Májusban 56 164 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der österreichischen Sozialversicherungsträger) legfrisebb adatai szerint, ez 5178 fővel több, mint áprilisban volt, de a márciusi, eddig abszolút rekordnak számító értéket is 837 fővel haladta meg. Beigazolódott tehát az a korábbi sejtésünk, hogy a turizmus szezonalitása miatt esett vissza az áprilisi létszám és ez ideiglenesnek bizonyult. Ugyanúgy, ahogy 2012 áprilisában is visszaesett a foglalkoztatottak száma, de csak átmenetileg.

 

Hirdetés

Az összes Ausztriában foglalkoztatott dolgozó létszáma egyébként 34 ezerrel nőtt, ebből 19 ezer volt külföldi állampolgár. Egyik országból sem alkalmaztak annyi új munkaerőt, mint tőlünk, a második helyezett németek is csak 2400-an jöttek, a szintén fontos szerepet játszó románok, szlovákok, lengyelek egyenként 1-2 ezren, a csehek, szlovének létszáma pedig csak pár százzal bővült.

 

A törökök ugyan most csak 700-al lettek többen, de mivel a korábbi hónapokban náluk nem volt átmeneti visszaesés, 56 400 fős létszámuk ezúttal kicsit meghaladja a magyarokét. Nálunk is többen egyébként még a volt Jugoszláviából és utódállamaiból érkeztek (mintegy 157 800 fő) és Németországból (87 400-an).

Ami a területi megoszlást illeti, a legtöbben logikus módon a közeli, ingázásra is alkalmas Alsó-Ausztriában (13 341 fő), Burgenlandban (10 898) és Bécsben (10 430) dolgoztak, legkevesebben pedig a távoli Vorarlberg és Salzburg tartományokban. Ugyanakkor mind a kilenc tartományban nőtt legalább pár százzal májusban a magyar dolgozók száma.

 

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43032.54-0.43%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?