Hirdetés
Hirdetés

Nehezen, de meglett az engedély az első új pénztárgépre (frissített)

2013. július 12., 13:54

A jelenlegi kasszák négyötödét tudják lecserélni. Szeptemberig van idő.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal zöld jelzést adott az első online kommunikációra alkalmas pénztárgépre, amely a rendeletnek megfelelően képes a kereskedők és a NAV közötti mobil-adatkommunikációra. A rendszert a Laurel Cégcsoport engedélyeztette.

Az új „kiskassza” azoknak a kiskereskedőknek készült, akik nem feltétlenül igényelnek cikkelemes forgalmi adatokat, nincs szükségük, hogy összetett rendszerekhez, összetett alkalmazásokhoz csatlakozzanak. Ezek a pénztárgépek jelentik a jelenleg üzemelő pénztárgépek mindegy négyötödét.

Hirdetés

 

 

Semmi extra

A gépek tömeges gyártását és értékesítését hamarosan megkezdik. A boltosoknak nem kell számítani nagy meglepetésre, hiszen az újdonság nem is a kassza kezelésében rejlik, hanem inkább a hozzáépített AEE működésében, amit nem is kell mélyebben megismerni az üzemeltetőknek. A gépet a helyszínen telepítik, kipróbálják és üzembe helyezik, valamint 0-24 órás ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, ha bármilyen probléma adódna.

Pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek december 15-ig az üzemeltetők gépeik Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötéséhez. Részletek

Az engedély kiadásával az elsődleges technikai akadályok elhárultak a kasszák cseréje elől, de a kereskedőknek így is kevés idejük maradt. Az onlinekassza-rendeletben az egyszer már módosított határidő augusztus 31. Eddig az időpontig le kell cserélni a kasszákat olyan pénztárgépre, amely képes az adóhatóság szerverével kommunikálni. A nagy érdeklődés miatt csak az lehet biztos benne, hogy határidőre hozzájut a pénztárgépéhez, aki időben leadja a megrendelését és megbízható forgalmazót választ.

A bőség zavara helyett

A szűkös pénztárgépválasztékból nehéz válogatni, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint. A hagyományos online pénztárgépek árai 150-200 ezer forint körül lehetnek majd, ami a kereskedelmi kisvállalkozások számára igencsak tetemes teher. Könnyen előfordulhat, hogy a kereskedelmi kisvállalkozások pénz hiányában nem lesznek képesek rövid időn belül új pénztárgépet venni. Ajánlatot mindenesetre az is kérjen a pénztárgép forgalmazótól, akinek szűkösek a pénzügyi lehetőségei, figyelmeztet a Szövetség. Nem célszerű olyan ajánlatnak bedőlni (már vannak ilyenek), amikor nem engedélyezett (vagy nem is létező) pénztárgépet kínálnak némi előleg ellenében (ilyenkor persze igen kedvező a pénztárgép ára, csak éppen működni nem fog).

Hogyan működik az új pénztárgép?

A pénztárgép vevőkijelzője a vásárló számára látható módon mutatja a rögzített vásárlási adatokat. A pénztárgép minden műveletét rögzíti az adóügyi ellenőrző egység, nyugtát csak ezt követően nyomtat a pénztárgép. Az adóhatóság szerveres utasítására a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége minden, az előző adatlekérés óta összegyűjtött adatot továbbít részére. Az adóhatóság ezeket úgy is ellenőrzi, hogy kiszűri a kereskedelmi szokványoktól eltérő értékesítési adatokat (például ha sok a törlés, vagy csúcsidőben alacsony a forgalom). A begyűjtött értékesítési adatok alapján gyanús értékesítőhelyeket ellenőrzi az adóhatóság (az eddigi próbavásárlások során egyébként az ellenőrzések negyedénél talált bizonylatolási problémát az adóhatóság). Próbavásárlás ezután is lesz, ráadásul az adóhatóság folyamatosan is figyelemmel tudja kísérni egy-egy pénztárgép működését, az online kapcsolaton keresztül. A visszaélések visszaszorítása az adóhatóság rámenősségétől függ.

Az adóhatóság több száz milliárd forint adóelkerülést tár fel évente (tavaly 470 milliárd forintot), ezek 80%-a áfa-csalás. A pénztárgépek online bekötése nyomán többletbevételhez jut a költségvetés, a szigorúbb rend következtében, ennek mértéke azonban az átállás gyorsaságától és az új ellenőrzési rend élétől, visszatartó, riasztó erejétől függ: mennyire tart majd a hatóságtól az, aki nem szokott nyugtát adni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44207.50+0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?