Hirdetés

Saját márka kell - Nincsenek többé életfogytig tartó állások

2010. november 22., 09:45

Egyre több magyar munkavállaló igyekszik egyfajta saját, személyes márka kialakításával megkülönböztetni magát

Egyre több magyar munkavállaló igyekszik egyfajta saját, személyes „márka” kialakításával megkülönböztetni magát napjaink gyorsan változó munkaerő-piacán, ami része annak a trendnek, hogy a dolgozók mind tudatosabban és határozottabban próbálják meg karrierjüket saját maguk alakítani – legalábbis ezt jelzik a Kelly Services munkaerő-közvetítő és kölcsönző legújabb felmérésének eredményei.

A megállapítások a Kelly Global Workforce Index kutatás részei, amely mintegy 134.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze a világ 29 országában, köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.

A személyes marketing vagy személyes márkaépítés (personal branding) egyre inkább jellemző napjaink modern munkaerő-piacán; a válaszadók szerint a róluk kialakuló kép tudatos formálásának legfontosabb elemei a szóbeli kommunikációs készségek (51 százalék), a közösségi médiumok használata (51 százalék), az önéletrajz (41 százalék), az írásbeli kommunikáció (40 százalék), a szaktudás (33 százalék) illetve az öltözködési stílus (30 százalék).

Hirdetés

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvzető igazgatója szerint egyre többen döntenek úgy, hogy kilépnek a „klasszikus” munkaviszony jelentette keretek közül, és ezzel párhuzamosan azon gondolkodnak, hogyan növelhetik saját (el)ismertségüket annak érdekében, hogy kitűnjenek a tömegből a meglehetősen zsúfolt munkaerő-piacon. "Tapasztalataink szerint sokan tisztában vannak a munkahelyeken lezajló változások mértékével, sebességével és azzal is, hogy ezeket a változásokat ők maguk is képesek kezelni, irányítani.”

A kutatás eredményei azt is jelzik, hogy a válaszadók több mint egynegyede kész akár saját forrásaiból is áldozni ismeretei, készségei fejlesztésére – vagyis nem várnak feltétlenül a munkáltató támogatására ilyen téren – és több mint kétharmaduk véli úgy, hogy a jövőben pályát vált és egy teljesen új területen próbálja majd ki magát.

„A felmérés eredményei rávilágítanak, hogy a munkavállalók tisztában vannak vele: ma már nem az élethosszig tartó állások korát éljük, és vége annak az időnek is, amikor valaki egyazon (szak)területen dolgozta le az életét. Egyre többen és többen váltanak majd karriert akár többször is életük során, és minden valószínűség szerint nagyobb személyes felelősséget kell majd vállalniuk pályafutásuk alakításában és új ismeretek, készségek elsajátításában" – tette hozzá Jónás Anikó.

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX32065.14-2.82%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?