5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A Privátbankár.hu a közelmúltban lehetőséget kapott arra, hogy betekinthessen néhány német manufaktúra életébe, elbeszélgessen a vezetőikkel, és választ keressen sikerük titkára. A német tapasztalatok tanulságul szolgálhatnak a magyar műhelyek számára is. Sorozatunk harmadik részében egy szemüvegkészítő manufaktúrát mutatunk be, amelyet egy művészi vénájú "bizniszbohóc" futtatott fel. Az IC Berlin az árral szemben úszik – vagy legalábbis ezt hirdeti magáról.
Ralph Anderl. (IC Berlin)

A német főváros egyik peremkerületében található IC Berlin központja úgy néz ki, mint egy gigantikus legénylakás és egy flower-power kommuna keveréke, és csak nyomokban emlékeztet egy klasszikus irodára.

Hinták és kanapék

A hatalmas, egybenyitott tér egyik sarkában konyha, másik sarkában fejlesztési részleg található; a mennyezetről hinták lógnak le, a dolgozók pedig kanapékon terpeszkedhetnek, ha éppen ahhoz van kedvük. Mindössze néhány íróasztal juttatja eszünkbe, hogy egy cégközpontban járunk.

A (nap)szemüvegeket gyártó manufaktúra a berlini (és persze a Szilícium-völgyi) start up szcéna divatját követi. A külsőségekkel is azt sugallja, hogy itt egy laza, posztmodern team dolgozik, amely jól akarja magát érezni munka közben, és amelynek legalább annyira fontos a "flow", mint a megélhetés.

Privátbankár.hu/Wéber Balázs

Bár az IC Berlin első látásra fiatalos start upnak tűnik, valójában egy több mint húszéves vállalkozásról van szó.

Ne hazudj, ne egyél sokat

A társaságot 1996-ban IC Brille néven alapította Ralph Anderl, akinek kedvenc tanácsa egyébként így szól:

Soha ne hazudj vagy soha ne egyél túl sokat. Vagy mindkettő.

A cég alapötlete a csavarok nélküli szemüveg, amelynek 0,5 milliméteres rugóacélból készül a szára. A dizájner alapítóknak sem gazdasági végzettségük, sem tapasztalatuk nem volt, ezért teljesen új szemszögből közelítették meg az üzletet, és „organikusan” építették fel az IC (értsd: I see) brandet.

Privátbankár.hu/Wéber Balázs

Árral szemben

A start up kezdettől fogva a nagy divatcégek, a tömegtermelés- és fogyasztás ellenében definiálja magát, és kézzel készíti szemüvegeit.

A Divat korszakának vége. Az Emberiségnek elege van a fogyasztás újabb és újabb, soha véget nem érő ciklusaiból. Túlfeszítették a húrt. Ahogy hátraesünk a székünkben, és korunk zajától megfáradtan becsukjuk szemünket és fülünket, azt kiabáljuk: túl sok, túl sok!

- hirdeti a cég filozófiája.

A Divat korszakát megelőzte a kézművesség korszaka. Akkoriban kevés dolog készült, de annak jónak és tartósnak kellett lennie. Valaha érték volt a törődés, a javítás, a foltozás, nem kellett mindig újat venni.

Bizniszbohóc művészi vénával

Ralph Anderl. (IC Berlin)

Az első modellből, a Jackből mindössze ötvenet dobtak piacra. Anderl biciklivel járta a várost, bekopogott a potenciális ügyfelekhez, és sikerült rávennie néhány színészt, hogy az ő szemüvegüket viselje a nyilvános eseményeken.

Az alapító, aki egyébként maga is zenél és énekel, és sokáig egyfajta bizniszbohócként vezette a céget (Friedrich Liechtenstein német zenész, színész nevezi őt így az IC Berlin honlapján található portréjában), szoros kapcsolatot épített ki más dizájnerekkel, kisebb divatbrandekkel – Kix, Bathing Ape, Superfine –, valamint a művészvilággal és a showbiznisszel. Egy időben még a mobilszámát is rányomatta a szemüvegtokokra, hogy így demonstrálja, milyen közvetlen a kapcsolata a vevőkkel.

A brand egy művészsztori Ralph Anderltől és Ralph Anderlről. Így lett tehát az IC Berlinből kúl márka.

Törhetetlen szemüvegek

De technikailag mi különbözteti meg termékeiket a versenytársakétól?

A mi szemüvegeink tartósak, hajlíthatóak, az extrém eseteket leszámítva nem törnek

- mondta a Privátbankár.hu-nak Jörg Reinhold ügyvezető, aki 2013 óta irányítja a vállalatot. Áruk 300 és 500 euró, azaz 100 és 160 ezer forint között mozog.

Jörg Reinhold. (Privátbankár.hu/Wéber Balázs)

Az online piac erősödése miatt azonban romlott a cég helyzete, ami szerepet játszott abban, hogy Anderl a társaság 70 százalékát eladta a Premium Equity Partners befektetési társaságnak 2017-ben.

„Mások vagyunk”

Az IC Berlinnek ma 180 alkalmazottja, valamint New York-i és tokiói leánycége van. Több mint 60 országban árulja napszemüvegeit, amelyeket már olyan hírességek is viseltek, mint Madonna, Brad Pitt, Samuel L. Jackson és a marokkói király.

A központ azonban továbbra is Berlinben van, ahol 140 munkatárssal, egy épületben működik a gyártó-, a dizájn-, a marketing-, a sales-, a szolgáltató- és a logisztikai részleg.

Privátbankár.hu/Wéber Balázs

Múlt évben mintegy 200 ezer szemüveg készült itt, amelynek nyolcvan százaléka már külföldön, például az Egyesült Államokban és Ázsiában talál gazdát. Az árbevétel legutóbb mintegy 20 millió euróra rúgott.

Reinhold ma már egyedül viszi az üzletet, és a cég logója is megújult. A kezdeti alapgondolatot, a „mi mások vagyunk” imázst azonban a jövőben is szeretnék megőrizni.

Kapcsolódó anyagok:
A srácok, akik milliókért adnak egy pár cipőt – Mesés manufaktúrák 1.
A nő, aki szerelmes lett a mustárba – Mesés manufaktúrák 2.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG