Hirdetés

Ritkaság: egy kivételes tehetségű zongorista játszik, és még vannak olcsó jegyek

2020. január 20., 20:04

Szokatlan, hogy egy ilyen kivételes adottságokkal rendelkező zongoraművész koncertjére egy héttel az esemény előtt még lehet jegyeket kapni, most mégis ez a helyzet. Aki élőben akarja látni Jan Lisieckit, annak csak Bécsig kell elutaznia.

Zongoristát rengeteget ismerünk, jó zongoristát sokat, néhányan pedig egészen briliánsan tudnak játszani. Olyan tehetségből viszont, aki nem használja a hangszert, hanem képes eggyé válni vele, tényleg csak egy párat ismerünk – ilyen például Anna Fedorova, Ucsida Micuko vagy Jevgenyij Kiszin.

Lehet, hogy túl korai még kijelenteni, de nagyon úgy tűnik: Jan Lisieckiben megvan ez a képesség.

Hirdetés

Az 1995-ös születésű (tehát jelenleg mindössze 24 éves) lengyel származású kanadai művészt a legnagyobb képzelőerővel megáldott és legpoétikusabb zongoristaként tartják számon. 5 évesen kezdett zongorát tanulni, 2004-es debütálása óta elképesztő mérföldköveket pipálhatott ki.

Dolgozott a legfontosabb zenekarokkal és karmesterekkel, játszott II. Erzsébetnek, exkluzív szerződést kötött vele a Deutsche Grammophon, melynek gondozásában 2 Chopin-, egy Schumann-, egy Mozart- és egy Mendelssohn-albuma jelent eddig meg. Mindegyik felvétel lenyűgöző, a Financial Times-tól kezdve a BBC-n keresztül a New York Times-ig mindenki szuperlatívuszokban írt Lisieckiről a kritikákban.

Amiért ezt most aktuális feleleveníteni: január 27-én Jan Lisiecki Bécsben, a Wiener Konzerthaus Mozart termében ad koncertet. Jegyek 21 és 51 euró között kaphatóak - és még nem fogytak el (ami csodaszámba megy)! Itt érdemes körülnézni >>

A koncert egy afféle best of. Minden zeneszerző terítékre kerül, aki híressé tette - így az este folyamán lesznek darabok Chopintől, Bachtól, Mendelssohntól, Beethoventől és Rubinsteintől is.

Jan Liesecki biztosan nem a leghíresebb zongorista a világon de minden bizonnyal az egyik legjobb zongoraművész. Mivel még nincs agyonsztárolva, ezért viszonylag olcsón tudjuk élőben meghallgatni, Bécs pedig egyáltalán nincs messze - ezt most mindenképp érdemes kihasználni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?