Hirdetés

A kínai hírszerzés sötét árnya – összecsapás Washingtonnal

Káncz Csaba, 2018. november 30., 08:31
Cimkék
G20
, USA
, Kína
, vámháború

Trump tanácsadói körében egyre erősödik az érzés, hogy felesleges megegyezni Kínával, mert úgysem tartják be annak pontjait. Amerikai nyomásra London és Berlin is egyre jobban vonakodik a Huawei 5G rendszereit alkalmazni. De mire kötelezi a polgárokat a kínai hírszerzési törvény? Káncz Csaba jegyzete.

A G20-ra érkező Donald Trump amerikai elnök és felesége (Fotó: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI)
A G20-ra érkező Donald Trump amerikai elnök és felesége (Fotó: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI)

Ma kezdődik a kétnapos G20-as csúcs Argentína fővárosában. Az amerikai és az orosz elnök az utolsó hírek szerint mégsem tartja meg az eredetileg két órásra tervezett találkozóját. Trump azzal érvelt, hogy mivel Oroszország nem adja ki az elfogott ukrán hajókat és tengerészeket, a találkozó okafogyottá vált.

Pattanásig feszült

Hirdetés

A világ vigyázó szemei azonban ez alkalommal a kínai és az amerikai elnök találkozójára fókuszálnak. Ez nem véletlen, hiszen Washington és Peking kapcsolatai jelenleg feszültebbek, mint bármikor a kétoldalú kapcsolatok 1979-es normalizációja óta. Kína washingtoni nagykövete a héten depresszióval és közvetve akár katonai összeütközéssel riogatott, ha nem lesz áttörés a két fél között.

Márpedig az elmúlt napok kijelentései tükrében bizony csekély az esélye, hogy Trump elhalasztaná a 200 milliárd dollárnyi kínai árukra kivetendő vámemelést 10-ról 25 százalékra jövő év elejétől. Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló tegnap kijelentette, hogy a jelenlegi kínai 40 százalékos vámtétel az amerikai autókra felháborító, emiatt Washington is fontolóra veszi a jelenlegi 27,5 százalékos importvám 40 százalékra emelését. Egyúttal azt is jelezte, hogy az amerikai elvárásokra a kínai fél még nem adott érdemi választ, a kínai iparpolitika pedig komoly károkat okoz az amerikai gazdaságnak. Ennek alapján az USA nem lesz hajlandó a kompromisszumra a szombat esti Trump-Hszi megbeszélésen, Kína viszont jelezte, hogy csak olyan megállapodásra hajlandó, amelyben mindkét fél enged.

Trump tanácsadói körében egyre erősödik az érzés, hogy felesleges megegyezni Kínával, mert úgysem tartják be annak pontjait. Ez vonatkozik Hszi elnök azon korábbi ígéretére, miszerint Peking befejezi az államilag folytatott kiber-kémkedést amerikai cégek ellen. Ennél még szélesebb fronton a Fehér Ház azzal vádolja Kínát, hogy semmibe veszi a szellemi jogvédelmet, erőltetett technológia-transzfert hajt végre a Kínában befektető amerikai cégeknél és piactorzító támogatásokat ad az állami vállalatainak.

Előzni tilos!

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Trump Amerikájából nézve Peking ’Made in China 2025’ iparpolitikai programja egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a globális vezetést. Az utóbbi napokban Washington nem véletlenül szólította fel szövetségeseit, hogy a Huawei távközlési céget (amelyet a kínai néphadsereg egy tisztje  alapított), zárják ki a közbeszerzésekből. Ezt az USA mellett Ausztrália és Új-Zéland már megtette.

Amerikai nyomásra Nagy-Britannia és Németország is egyre jobban vonakodik a Huawei 5G rendszereit alkalmazni, miután ez Washington szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az önvezető autók korszakában például minden mozgást ellenőrizhetne majd a kínai kormány, illetve blokkolhatja is a rendszerek működését. Egy 2017-ben bevezetett kínai hírszerzési törvény szerint ráadásul minden kínai állampolgárnak és cégnek bárhol a világon kötelessége segíteni a titkosszolgálat tevékenységét.

Frissítés: cikkünkre a Huawei is reagált, erről itt olvashat >>

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdba rúghatnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?