Hirdetés

Pária lesz az arab koronahercegből? Háború a vámvitából?

2018. november 29., 17:20

A G-20 találkozó nagy eseménye az amerikai és a kínai elnök találkozója lesz. Vajon meg fognak egyezni valamiben, vagy legalább lesz tűzszünet a vámvitában? Az is érdekes kérdés, hogyan fogják kezelni a világ vezetői az újságíró-gyilkosság elrendelésével vádolt szaúdi koronaherceget.

Hszi Csin-ping (EPA/ROMAN PILIPEY / POOL)
Hszi Csin-ping (EPA/ROMAN PILIPEY / POOL)

Lélegzetvisszafojtva vár a világ a G-20, a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország találkozójára, azon belül is Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai vezető szombati megbeszélésére. Ez lehet a fő attrakció, és a tőzsdék számára ez különösen nagy kérdőjel, hiszen hosszú hónapok óta jelentős részben az amerikai-kínai vámvita, kereskedelmi vita, a “kereskedelmi háború réme” rángatja az árfolyamokat.

Az utóbbi fél-egy évben sokszor az is elég volt egy kiadósabb tőzsdei árfolyamemelkedéshez Amerikában vagy Európában, ha olyan hír jött, hogy “mégis tárgyalnak a vámokról”, vagy “mégsem tárgyalnak a vámokról”. Sok közgazdász attól fél, hogy a vita elmérgesedése nemcsak tőzsdei áresést, de recessziót is okozhat. Most azt remélik, hogy ha nem is találnak hosszú távú megoldást, de legalább fegyverszünetet kötnek.

Hirdetés

A világ két fontos vezetője várhatóan szombaton ül le egymással tárgyalni Argentínában, és a Bloomberg szerint Trump elnök olyan erőforrást visz magával, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: szövetségeseket. Az USA, az EU és Japán törékeny koalíciót kötött Kínával szemben.

A kínai Shanghai Composite tőzsdeindex (pirossal) és az amerikai S&P 500 (zölddel). Ki van jobb formában? (Stockcharts.com)
A kínai Shanghai Composite tőzsdeindex (pirossal) és az amerikai S&P 500 (zölddel) egy éve.
Ki van jobb formában?
(Stockcharts.com)

Mérgesek a szövetségesek

Emlékeztetnek rá, hogy az USA korábban 250 milliárd dollárnyi kínai árucikkre vetett ki vámot. Ebből 200 milliárd dollárnyi esetében január 1-től a vámot 10-ről 25 százalékra emelnék.

Az EU és Japán szövetsége azért törékeny, mert az ottani vezetők neheztelnek, amiért Trump nem adott nekik kivételt korábban az acél– és alumíniumvámok alól. Ha a jövőben is nekik hátrányos kereskedelmi intézkedéseket hoznak az amerikaiak, elveszíthetik ezeket a szövetségeseket a kereskedelmi harcban – írja a Bloomberg.

A legjobb ellenségek

Viszont úgy értékelik, hogy a nemzetközi diplomáciai helyzet Kína rovására lassan megváltozik. Ez látszott nemrég az APEC ázsiai szervezet csúcstalálkozóján is. Erősödik a nyomás a WTO világkereskedelmi szervezet megreformálására is.

A német N-Tv.de eléggé pesszimista az USA-Kínai megegyezéssel kapcsolatban, attól tartanak, a többi ország lehet a nevető harmadik. A vezetőket a világ leghatalmasabb két emberének és egymás “legjobb ellenségeinek” nevezi.

Ki bírja tovább?

Szerintük nincs jele az enyhülésnek, a kínai piacnyitás nem halad előre, eddig inkább csak a szankciók gyorsuló spirálja látszik. A szankciókra ellenszankciók érkeznek, azokra újabb viszontválaszok. Az amerikai elnök a találkozó előtt ismét támadómódba kapcsolt. Már a teljes 500 milliárdos kínai import megvámolásáról is szó van.

A kínaiak nem tesznek eleget az elvárásoknak, de az amerikaiak úgy gondolják, ők bírják tovább a vámfizetősdit. A német lap elismeri, hogy Trumpnak jó oka van a protekcionista, a szellemi termékek tulajdonjogát nem tisztelő Kínával való kötélhúzásra.

A GM pofonja Trumpnak

Ám azt is leírják, hogy az amerikai gazdaságban is megmutatkoznak a vita káros jelei. Az acél– és alumíniumvámot teszik felelőssé, hogy a General Motors a napokban bejelentette, minden hatodik munkahelyet leépíti az USA-ban.

Ez egy nagy pofon Trump iparvédő politikájának. A vitából harmadik országok profitálhatnak, például Európa az autóiparban.

Nem mutatkozni a herceggel

A G-20 találkozó másik nagy kérdése, hogy hogyan fognak a vezetők viszonyulni Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceghez, akit a szaúdi újságíró isztambuli “lemészárlásának” elrendelésével gyanúsítanak. Pária lesz-e a herceg a találkozón? – teszi fel a kérdést az Apnews.com.

Várhatóan lesznek majd politikusok, akik nem óhajtanak nyilvánosan kezet rázni a gyanúsított szaúdi vezetővel. A szókimondó cikk szerint sok politikus nem merné ezt megkockáztatni, mert otthon felelősségre vonnák, hogy miért barátkozik egy ilyen személlyel. Epésen megjegyzik, hogy ez Donald Trump elnököt viszont várhatóan nem fogja zavarni.

85 ezer halott gyerek

Ő ugyanis a szaúdi katonai megrendelések és befektetések érdekében “szabad utat engedett” a szaúdi koronahercegnek, nagy visszatetszést keltve ezzel az amerikai Kongresszusban. Recep Tayyip Erdogan török elnök is találkozhat a herceggel, török források szerint ugyanis az előzetesen külön találkozót kért tőle.

Szaúd-Arábia a jemeni háború miatt is célkeresztben van. Egy emberi jogi szervezet szerint a háború kitörése óta ott csak a gyerekek közül 85 ezer halhatott meg a harcok, alultápláltság vagy betegségek következtében.

Mégsem a jemeni tömegmészárlás háborítja fel a világ közvéleményét, hanem Khashoggi, a szaúdi újságíró meggyilkolása. A cikk szerint azért, mert ő jó kapcsolatokat ápolt nyugati újságírókkal és politikusokkal.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?