Hirdetés
Hirdetés

A Huawei visszautasítja a kémkedés vádját

Gáspár András, 2018. december 01., 14:30

A Huawei még nem mondott le Új-Zélandról, nem érzékel nyomást Németország vagy az Egyesült Királyság felől, azt pedig visszautasítják, hogy kémkedésre lennének kötelezhetőek a kínai kormány által. A társaság reagált a Privátbankár.hu-n korábban megjelent jegyzetre.

Még látnak esélyt arra, hogy összejön az új-zélandi projekt

Az amerikai-kínai összefeszülés hátterét elemző jegyzet megjelenése után a Huawei úgy reagált: "az új-zélandi kormány nem zárta ki a Huawei-t a hálózatépítésből, hanem egy folyamatban lévő eljárás miatt annak lezárásáig nem engedélyezik a hálózat építésének folytatását a Spark nevű távközlési szolgáltató számára."

Az ügy értékelését megnehezíti, hogy az új-zélandi Kományzati Kommunikációs Biztonsági Hivatal (GCSB) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árul el túl sok részletet arról, hogy megítélésük szerint miért jelentene "jelentős nemzetbiztonsági kockázatot", ha a Huawei eszközeit használva építené ki az 5G-hálózatot az országban a Spark nevű szolgáltató. Andrew Little illetékes miniszter egyelőre annyi újat mondott pénteken: értékelésük csak erre a projektre vonatkozik, nem általában véve a céget tiltották ki.

Hirdetés

Nem érzik a német és brit nyomást

A Huawei azt is írta a Privátbankárnak: "nem igaz továbbá a cikk azon állítása sem, hogy amerikai nyomásra Nagy-Britannia és Németország is egyre jobban vonakodna a Huawei 5G rendszereit alkalmazni. A valóság az, hogy a német szövetségi kormány reagálva az erre irányuló kérdésekre kifejezetten azt jelezte, nem tervez kizárni egyetlen konkrét szolgáltatót sem az 5G hálózat építéséből." A német belügyminisztérium egy képviselői kérdésre adott válaszát is idézik, aki szerint nincs jogalap egy bizonyos szolgáltató részleges vagy teljes kizárására az 5G rendszer fejlesztéséből.

A Financial Times-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő német kormányzati források fogalmaztak úgy, hogy a kormányzaton belül - beleértve a belügyet és a külügyet is - nő az aggodalom a Huawei esetleges részvétele miatt; a folyamatot az amerikai befolyás erősíti. Ugyanez a cikk ír arról, hogy az Egyesült Királyság nemzeti kiberbiztonsági központja felszólította a Huaweit, hogy oldjon meg számos technikai kérdést, amelyek kockázatot jelentenek a brit telekommunikációs rendszerben. A Huawei kitiltása az 5G-rendszer fejlesztéséből vagy eszközeik eltávolítása a meglévő rendszerekből jelenleg nem valószínű a brit kormány egyik szóvivője szerint, de a kínai cégnek küldött üzenet világos - mondta. A Huawei szóvivője jelezte: a cég örül a jelzésnek, elkötelezett a jelzett problémák megoldásában. A cég első számú prioritása a kiberbiztonság - mondta az FT cikke szerint.

Nem kérték arra a Huawei-t, hogy kémkedjenek

A Huawei reakciójában azt is írja: "nem igaz továbbá a cikk azon állítása sem, hogy egy 2017-es hírszerzési törvény szerint ráadásul minden kínai állampolgárnak és cégnek bárhol a világon kötelessége segíteni a titkosszolgálat tevékenységét. A Huawei ezt a feltételezést a saját munkavállalói nevében is visszautasítja. A valóság ezzel szemben az, hogy a kínai törvények nem biztosítják a kormánynak azt a jogot, hogy hátsó ajtók vagy lehallgató készülékek telepítésére, vagy olyan magatartásokra kényszeríthessék a telekommunikációs cégeket, amelyek veszélyeztethetik más nemzetek telekommunikációs berendezéseit. A kínai jogi szabályozás nem megfelelő értelmezése nem szolgálhat a Huawei üzletvitelével kapcsolatos aggodalmak alapjaként. A Huawei-t soha nem kérték fel arra, hogy bármely kormány nevében hírszerzési tevékenységet folytasson" - írja a társaság.

A már idézett FT-cikk (és más korábbi cikkek, például a The Globe and Mail vagy a kanadai kormány háttéranyaga) azonban azokat aggodalmakat idézik, amelyek szerint a törvény tartalmazza, hogy a kínai cégeknek és állampolgároknak "támogatnia, együttműködnie és közreműködnie kell a nemzeti hírszerzési munkát", ha azt Peking kéri. Ezzel kapcsolatban fogalmaz úgy a Huawei, hogy ez a kínai jogi szabályozás nem megfelelő értelmezése.

Végül a Huawei az üggyel kapcsolatban korábban is kiadott álláspontját idézi (amelyet a Privátbankár.hu is közzétett korábban): "A Huawei Technologies továbbra is visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint veszélyt jelentene bármely ország nemzetbiztonságára. A megbízhatóság mindig is elsődleges fontosságú volt a vállalat számára, és számos igazoltan biztonságos terméket és megoldást nyújtottunk világszerte több százmillió fogyasztónknak. A Huawei a világ 170 országában már elnyerte a kormányzatok és a végfelhasználók bizalmát: vállalatunk termékeit és megoldásait a legnagyobb hálózati szolgáltatók, a Fortune 500 lista vállalatai használják. Amennyiben bármilyen nemzetbiztonsági, kiberbiztonsági vagy információbiztonsági veszélyt jelentenék számukra nem dolgoznának velünk ennyien. A következő, ötödik generációs mobilhálózatok építését is sokan bízták már ránk: eddig 22 távközlési szolgáltatóval kötöttünk szerződést világszerte, s iparági partnerekkel közösen azon dolgozunk, hogy biztonságos és megbízható 5G hálózatokat létesíthessünk.

Továbbá a Huawei nem jelent nagyobb kiberbiztonsági kockázatot bármely másik olyan, - akár amerikai - infokommunikációs szolgáltatónál, amely vállalatunkhoz hasonlóan részt vesz a globális ellátási lánc és termelés nyújtotta előnyökben. A Huawei Kína legnagyobb, 100 százalékban magántulajdonban lévő vállalata, amely saját munkavállalói kezében van, a vállalat forgalmazott eszközeinek 70 százaléka Kínán kívüli beszállítók komponenseiből származik."

A fejleményeket továbbra is követjük a Privátbankár-hu-n.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43038.67-0.93%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?