Hirdetés
Hirdetés

A nagy mesterterv: ezt lépik a németek menekültügyben

Wéber Balázs, 2018. július 10., 12:31

A bevándorlás szigorítása, a maradásra nem jogosultak kiutasítása, a maradásra jogosultak integrálása – nagyjából erről szól a német belügyminiszter kedden bemutatott migrációs terve. Horst Seehofer szerint a menedékkérők áradatát csak akkor lehet érdemben csökkenteni, ha megszüntetik annak kiváltó okait. Ehhez pedig a kiindulási országokban kell segítséget nyújtani.

Hogyan működik majd az MNB új, 1000 milliárd forint keretösszegű legfeljebb 2,5 százalékos fix kamatozású olcsó hitele, az NHP FIX?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org
Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org

A világon egyetlen ország sem képes korlátlan számú migránst befogadni, jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter kedd délelőtti berlini sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a Masterplan Migration nevű intézkedéscsomagot. Ebben azt foglalta össze, milyen lépéseket tervez belügyminiszterként a migrációs válság enyhítésére.

Rend és humanitás  

A 63 pontos Masterplan két alapelve a rend és a humanitás, amelyek közt egyensúlyt kell találni. „Ez a terv része a német menekültügyi fordulatnak, amire sürgősen szükség van” – mondta.

Seehofer szerint a humanista segítségnyújtást a származási országokban kell kezdeni, azaz le kell küzdeni a menekülés és a migráció kiváltó okait. Csak ebben az esetben fog csökkenni az Európa és Németország felé útra kelő emberek száma. Ugyanakkor kiemelten fontosnak nevezte az EU külső határainak védelmét is.

Hirdetés

Jönnek az ANKER-központok

A szigorítás részeként országszerte úgynevezett ANKER-központokat állítanának fel. (A szó a „megérkezés, döntés,  visszatelepítés” német megfelelőjéből alkotott mozaikszó.) Itt helyezik el a menedékkérőket egészen addig, amíg döntenek arról, hogy maradhatnak-e Németországban vagy sem. (Kérdés ugyanakkor, hogy ezek a centrumok a gyakorlatban mennyiben különböznek majd a már működő menekültközpontoktól.) A javaslatot a nagykoalíció elviekben már elfogadta, de a tartományok valósítják majd meg. Ebből a szempontból pedig korántsem mindegy, hogy az adott tartományt milyen politikai erő vezeti.         

Emellett a német-osztrák határon is felállítanának úgynevezett tranzitközpontokat, ugyanezzel a céllal. Itt addig helyeznék el a menedékkérőket, amíg kiderül, hogy regisztrálták-e őket más uniós országban, azaz ott kell-e lefolytatniuk a menekültügyi eljárásukat. Ha igen, akkor nem engednék be őket Németországba, hanem visszaküldenék őket az illetékes országba.    

Ennek érdekében kétoldalú egyezményeket kötnének az érintett országokkal, elsősorban Olaszországgal és Görögországgal. Erre a tervre azonban a nagykoalícióban résztvevő szociáldemokraták még nem bólintottak rá.

Nagy az ellenállás  

Ausztria attól tart, hogy ezek az országok nem fogják visszafogadni a menedékkérőket, így azok végül náluk ragadnak. Ezt azonban az osztrák kormány nem fogja hagyni. „Nem fogunk visszavenni olyanokat, akikért nem vagyunk felelősek” – mondta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter az Österreich című lapnak. A bevándorlás-ellenes Szabadságpárt politikusa szerint Seehofer megígérte neki, hogy nem fog menekülteket visszaküldeni Ausztriába. „Egy biztos: nem fogok olyan megállapodást aláírni, ami terhet rak Ausztriára” – fűzte hozzá. Olaszország és Magyarország is jelezte, hogy nem kíván menekülteket visszafogadni Németországból.  

Seehofer, aki Orbán Viktor miniszterelnök egyik fő szövetségese Európában, nehéz tárgyalásokra számít, és még megbecsülni sem tudta, hogy ezek mikor zárulhatnak le. Szerinte az osztrák kormány azokat a menedékkérőket visszafogadná, akik Ausztriában nyújtottak be kérelmet. Olaszországgal szerdán tárgyal majd a német belügyminiszter.

A cél az integráció

„Azokat az embereket, akik jogosultak az országban maradni, integrálni akarjuk” – emelte ki Seehofer. Ezt a törekvést pedig érezhetően fokozni fogják. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az integráció csak akkor lehet sikeres, ha korlátozzák az érkezők számát.

A német belügyminiszter beszélt arról is, hogy az összeurópai megoldásokat előnyben kell részesíteni, ugyanakkor nem szabad lemondani a nemzeti hatáskörről sem. „Minél kevesebbet képes Európa tenni, annál fontosabbá válnak a nemzeti megoldások” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy átfogó tervről van szó, egyetlen intézkedés nem fogja megoldani a problémákat. „A legfőbb ideje, hogy lépésről lépésre megvalósítsuk a tervet” – emelte ki a német belügyminiszter.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyoma sincs a demográfiai fordulatnak: tovább fogy a magyar

Nyoma sincs a demográfiai fordulatnak: tovább fogy a magyar

A KSH legfrissebb adatai alapján tovább kell várnunk a demográfiai fordulatra Magyarországon: az év első hét hónapjában ugyan valamivel lassabb tempóban fogyott a magyar lakosság, mint egy éve, de ez csak annak következménye, hogy valamivel kevesebben haltak meg idén január és július között, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Eközben ugyanis a születések száma is tovább mérséklődött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?