Hirdetés
Hirdetés

Az EU után a NATO is megrendül? Nekünk is van miért félnünk

Káncz Csaba, 2016. március 25., 08:35

Trump megkérdőjelezi azt a biztonságpolitikát, amely az USA nemzetközi viszonyait támasztja alá 70 éve. A NATO európai biztonsági garanciáitól egyre nyíltabban határolódik el. Ez a radikális fordulat mintha senkit nem érdekelne itthon, holott a hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult és harcértéke a nullához közeli.

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

A brüsszeli merényletek olajat öntöttek az amerikai republikánus elnökjelöltek vitájára. Trump és Cruz radikálisnál radikálisabb kijelentésekkel próbálják egymást muszlim-ellenességben túlharsogni. Trump megismételte javaslatát, hogy a muszlimokat nem szabad beengedni az Egyesült Államok területére.

Egyben újonnan megererősítette, hogy terroristák kihallgatása esetén engedélyezné a legválogatottabb kínzási módszereket. Sőt egyetértett Cruz-zal, hogy az USA területén lévő muszlim lakóközösségeket rendőrségi járőrözés alá kell vonni. Mindennek tetejébe pedig nem zárta a nukleáris erő alkalmazását az Iszlám Állam ellen.

Hirdetés

Nyílt NATO-ellenesség

Ami viszont számunkra húsbavágó, az Trump egyre nyíltabb NATO-ellenessége. Pár nappal ezelőtti interjújában egyenesen felesleges intézménynek nevezte, amelyet sok-sok évvel ezelőtt alapítottak. Szerinte a dolgok a világban megváltoztak és Amerika túl sokat fizet Európa biztonságáért. Ezt a figyelmeztetést a komolyan kell vennünk, mert az amerikai Republikánusok kemény magjában hónapok óta erősödik a meggyőződés, miszerint véget kell vetni egyes NATO-tagállamok potyautas bliccelésének és felül kell vizsgálni a Washington által korábban adott háborús garanciákat.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Európa iránt Trump politikailag is viszonylag kevés érdeklődést mutat. Ukrajnának szerinte európai országoktól kellene segítséget kérnie, az ukrán helyzet - mint egy év eleji konferencián kifejtette - megítélése szerint európai ügy, nem amerikai. Láthatóan nem érdeklik őt a NATO ügyei és a NATO európai biztonsági garanciái sem. Európáról pedig azt állította, hogy konfliktusai nem érik meg, hogy amerikai életeket áldozzanak értük. Ugyanakkor Trump lát együttműködési lehetőséget Oroszországgal és híve Putyin elnöknek is.

Összességében Trump emelte magasba a felhorgadó amerikai nacionalizmus zászlaját, amely népi hevületbe már jó adag „izolacionista”, bezárkózó érzület vegyül a kisemberek részéről. A „Trumpizmus” megértésének egyik kulcsa éppen az, hogy az amerikai plebejus kisember le akarja vetni magáról a birodalom terhét.

Trump és a republikánusok szakmai érvelése azonban sántít. Bár az európaiak valóban kevesebbet költenek védelemre, mint a NATO által elvárt 2 százaléka a GDP-nek, összességében azonban ez az összeg eléri az évi 300 milliárd dollárt. Ez több, mint az oroszok és a kínaiak védelmi költségvetése együttesen és az USA 600 milliárd dolláros költségvetése mögött a második helyen áll a világon.

Jó reggelt Magyarország!

Magyarország esetében a védelmi kiadások csupán a GDP 0,76 százalékát teszik ki az idén, amelyet a kormányzat 2022-ig a nemzeti össztermék 1,39 százalékáig tervez fokozatosan emelni. Az ország hadserege jelenleg alkalmatlannak tűnik alaprendeltetésének betöltésére, a terület fegyveres védelmére. Trump szavai azonban a hazai közélet ingerküszöbét sem érik el, ami nem jó ómen a jövőre nézve.

A Fidesznek 2010-ben sikerült egy olyan kormányprogramot készítenie, amelyben példátlan módon csupán egyetlen mondat (vagy inkább szó) szerepelt a haderőről: „A nemzeti ügyek kormánya a honvédelemben, a környezetvédelemben és a kulturális értékek védelmében érvényre juttatja a nemzeti egység akaratát, és helyreállítja a közjó primátusát”. Ehhez képest a jelenlegi realitás az, hogy a csapatoknál lévő technika csupán mintegy 30 százaléka fogható hadra, a többi csak részlegesen működőképes. A teljes hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult, fenntartása költséges és harcértéke a nullához közeli.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?