Hirdetés
Hirdetés

Az EU végre odafigyel a tavaly magára hagyott népre

2018. május 14., 06:07

Tavaly szeptemberben az Európai Unió is megijedt, amikor a katalánok függetlenségi népszavazást tartottak. Félt, hogy feléled a szeparatizmus, osztódhatnak a tagállamok, így jobbnak látta, ha magára hagyja a katalánokat. Most végre észrevették, hogy a függetlenségi törekvés leverése során indokolatlan és erőteljes rendőri brutalitások történtek.

A spanyol kormány kemény álláspontra helyezkedett a katalán függetlenség ügyében: a spanyol alkotmányra hivatkozva megpróbálta meggátolni a népszavazást, többek között rendőri erőszakkal. Miután ez ez nem sikerült, jogával élve feloszlatta a katalán parlamentet, a volt kormánytagokat pedig üldözni kezdte, politikai okokból bebörtönözte, és még Carles Puigdemont elnökre is nemzetközi körözést adott ki, a volt elnök egyelőre Németország vendégszeretetét élvezi, őrizetben.

Akkor és most

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Calude Juncker múlt hónapban végül levelet küldött az új katalán parlament tagjainak, melyben egyetértett azzal, hogy kivizsgálják a tavalyi brutális eseményeket. Ez most éles ellentétben áll Juncker tavalyi reakciójával, amikor nem akart beavatkozni a dologba, spanyol belügynek tartva azt. Azóta persze rájött, hogy az egy dolog, hogy támogatják Spanyolországot a katalán elszakadás megakadályozásában, és egy másik dolog, hogy emellett elnézik a brutális rendőri fellépést, valamint a szabadságharc elfojtása utáni boszorkányüldözést, noha az EU nem szokta elviselni, ha valakit politikai okokból csuknak le.

Hirdetés

Megkésett reakciók

Most a Sunday Express szerint, miután több szervezet tiltakozott az események miatt, az EU kénytelen foglalkozni az akkori eseményekkel. Az EFA európai pártszövetség európai parlamenti képviselő levelet írtak Junckernek, valamint az Európai Bizottság elnökének, Donald Tusknak, melyben azt kérték, hogy az európai szervezetek ne nézzék el tovább Madrid bánásmódját a katalánokkal szemben, mert azok az alapvető európai értékeket sértik.

Hangsúlyozzák, hogy az Európai Unió vezetői nem nézhetik tétlenül, hogy a spanyol állam nyomást gyakorol polgáraira, akik egyben az Európai Unió polgárai is, amiért alapvető jogaikat gyakorolják. Erre reagált Juncker, és valóban foglalkoznak is már az üggyel: az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Vera Jourová vizsgálja a kérdést. Az EFA pártszövetség most Jourovának is írt, hogy tartson megbeszélést a katalán parlament tagjaival, és hallgassa meg véleményüket.

Megtorlás

Külön hangsúlyozzák: elfogadhatatlan, hogy politikai okokból börtönben tartsanak embereket, ahogy most a volt katalán vezetőkkel teszik. Különösen aggasztó, és leginkább a mi 1948-49-es szabadságharcunk leverése utáni helyzethez hasonlítható, ahogy a volt katalán elnököt üldözték Európa-szerte, hogy hazavihessék és bebörtönözhessék Spanyolországban. Ez a németeknek különösen sok lehetett, mivel ugyan őrizetbe vették, de maguknál tartják, és vizsgálják, hogy jogos-e a spanyol kiadatási kérelem. Szinte biztos, hogy nem fogják annak találni, miután politikai oknak fogják minősíteni a kérelem indokait.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?