Hirdetés
Hirdetés

Ebből még nagy baj lehet - egyre kevesebben kérnek védőoltást

2018. április 19., 17:23

A legnagyobb baj az emberek bizalmatlansága.

A védőoltások számának csökkenése közegészségügyi veszélyt jelent, a legnagyobb problémát a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti hatását – derült ki az Európai Parlament közleményéből. A plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban figyelmeztettek: az oltások késleltetése vagy megtagadása olyan aggasztó méreteket öltött, ami már az egyébként megelőzhető betegségek elleni általános védelmet veszélyezteti, több uniós tagállamban például kanyarójárvány tört ki.

Újdonság az egészségügyben: mostantól mindenkinek jár vakcina?

Hirdetés

A legkisebbek miatt sem kell aggódni, mostantól ők is kaphatnak védőoltást influenza ellen. Részletek >>>

Álláspontjuk szerint a bizalom helyreállításához a védőoltások és segédanyagaik értékelési folyamatának nagyobb átláthatóságára, valamint az esetleges mellékhatásokról szóló független kutatási programok finanszírozása van szükség. A javaslat szerint ki kellene zárni azokat a kutatókat, akiknél összeférhetetlenség áll fenn, illetve fel kellene oldani az Európai Gyógyszerügynökségben (EMA) folytatott értékelő megbeszélések titkosságát, nyilvánosságra hozva a testület következtetéseit megalapozó tudományos és klinikai adatokat.

Indokolatlanul drága lett

Javítani kellene továbbá a párbeszédet a civil társadalomban is, a helyi mozgalmak, a tudományos szféra, a média és a nemzeti egészségügyi hatóságok érdekelt felei között. Kifejtették: elfogadhatatlan, hogy a fiataloknak szánt teljes oltási csomag legalább 68-szorosára nőtt 2001 és 2014 között, így fontos támogatni a közös uniós közbeszerzéseket, amelyek összpontosítanák a tagállamok vásárlóerejét.

Az EP állásfoglalásában felszólította az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg a beoltottság növelésére irányuló erőfeszítések támogatását. Becslések szerint a védőoltások éves szinten mintegy 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg világszinten, továbbá csökkentik a betegségekkel kapcsolatos specifikus kezelések költségeit. A 2008-2015 közötti időszakban - az influenzát leszámítva - 215 ezer védőoltással megelőzhető megbetegedés történt Európában.

Elég volt az oltásellenesekből: jöhet a félmilliós büntetés?

Akár kétezer euró büntetést is fizettethetnek a szülőkkel Montenegróban, ha nem oltatják be a gyereküket. A podgoricai kormány tegnap fogadta el az erre vonatkozó törvényjavaslatot, így a jövőben 100 és 2000 euró (maximum 620 ezer forint) bírságot kaphatnak majd az oltásellenes szülők. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?