Hirdetés
Hirdetés

Ebből még nagy baj lehet - egyre kevesebben kérnek védőoltást

2018. április 19., 17:23

A legnagyobb baj az emberek bizalmatlansága.

A védőoltások számának csökkenése közegészségügyi veszélyt jelent, a legnagyobb problémát a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti hatását – derült ki az Európai Parlament közleményéből. A plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban figyelmeztettek: az oltások késleltetése vagy megtagadása olyan aggasztó méreteket öltött, ami már az egyébként megelőzhető betegségek elleni általános védelmet veszélyezteti, több uniós tagállamban például kanyarójárvány tört ki.

Újdonság az egészségügyben: mostantól mindenkinek jár vakcina?

Hirdetés

A legkisebbek miatt sem kell aggódni, mostantól ők is kaphatnak védőoltást influenza ellen. Részletek >>>

Álláspontjuk szerint a bizalom helyreállításához a védőoltások és segédanyagaik értékelési folyamatának nagyobb átláthatóságára, valamint az esetleges mellékhatásokról szóló független kutatási programok finanszírozása van szükség. A javaslat szerint ki kellene zárni azokat a kutatókat, akiknél összeférhetetlenség áll fenn, illetve fel kellene oldani az Európai Gyógyszerügynökségben (EMA) folytatott értékelő megbeszélések titkosságát, nyilvánosságra hozva a testület következtetéseit megalapozó tudományos és klinikai adatokat.

Indokolatlanul drága lett

Javítani kellene továbbá a párbeszédet a civil társadalomban is, a helyi mozgalmak, a tudományos szféra, a média és a nemzeti egészségügyi hatóságok érdekelt felei között. Kifejtették: elfogadhatatlan, hogy a fiataloknak szánt teljes oltási csomag legalább 68-szorosára nőtt 2001 és 2014 között, így fontos támogatni a közös uniós közbeszerzéseket, amelyek összpontosítanák a tagállamok vásárlóerejét.

Az EP állásfoglalásában felszólította az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg a beoltottság növelésére irányuló erőfeszítések támogatását. Becslések szerint a védőoltások éves szinten mintegy 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg világszinten, továbbá csökkentik a betegségekkel kapcsolatos specifikus kezelések költségeit. A 2008-2015 közötti időszakban - az influenzát leszámítva - 215 ezer védőoltással megelőzhető megbetegedés történt Európában.

Elég volt az oltásellenesekből: jöhet a félmilliós büntetés?

Akár kétezer euró büntetést is fizettethetnek a szülőkkel Montenegróban, ha nem oltatják be a gyereküket. A podgoricai kormány tegnap fogadta el az erre vonatkozó törvényjavaslatot, így a jövőben 100 és 2000 euró (maximum 620 ezer forint) bírságot kaphatnak majd az oltásellenes szülők. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?