Hirdetés
Hirdetés

Egyre magasabbra csapnak az orosz hullámok: már Trump bukása a tét

Gáspár András, 2017. december 03., 09:45

Trump rekordidő alatt megbukott nemzetbiztonsági főtanácsadója beismerő vallomást tett: tényleg hazudott az FBI-nak. Az is kiderült, hogy Trump is tudott a hazugságokról, ezért is rúgta ki tanácsadóját - szerinte viszont a hazugságok semmi törvényelleneset nem akartak leplezni, nem játszott össze az oroszokkal. Vajon miért akarta akkor leállítani az FBI vizsgálatát?

Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója távozik az E. Barrett Prettyman bíróságról, miután bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója távozik az E. Barrett Prettyman bíróságról, miután bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Beismerő vallomást tett a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó - az első a belső körből

Donald Trump szerint minden, amit korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója tett az oroszokkal kapcsolatban, jogszerű volt; az elnök azért rúgta ki mégis Michael Flynnt, mert hazudott az FBI-nak és az alelnöknek.

Trump azután nyilatkozott így, hogy Flynn bűnösnek vallotta magát a hamis tanúzás ügyében, miután az FBI nyomozása az orosz beavatkozás ügyében nem hagyott kétséget efelől. Nemrég derült ki, hogy Flynn hajlandó együttműködni a Trump-kampánycsapat és Oroszország között a tavalyi elnökválasztáson történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottsággal és annak vezetőjével, Michael Mullerrel.

Hirdetés

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon.

Mint emlékezetes, rekordidő alatt, csupán 24 napos szolgálat után kényszerítették lemondásra Flynn tábornokot - egyszerűen hazudott mindenkinek arról, miről is tárgyalt  hivatalba lépése előtt az orosz nagykövettel. Trump egyesek szerint ezzel mérhetetlen ostobaságot követett el, véget vetve saját politikai karrierjének. Szerintük ugyanis Flynn aláaknázása valójában amerikai nemzetbiztonsági körök érdeke, akik nyílt háborút indítottak Trump elnök ellen, a Flynn-lemondás körüli botrány nem az amerikai demokratikus intézmények erejét mutatja, hanem éppen a megrendülésüket. Később az is kiderült: az oroszok pénzelték is Flynnt. Flynn aztán bejelentette: hajlandó lenne tanúvallomást tenni az orosz kapcsolatok ügyében, de cserébe már előre mentességet kér.

Flynn eltávolítása után nem sokkal egyébként Trump a nemzetbiztonsági tanács második emberétől is megvált.

Trump tehát tudott a hazugságról - de mióta?

Trump kommentárja könnyen jelentheti azt is, hogy tudott arról, hogy Flynn hazudott az FBI-nak - ráadásul még azelőtt tudomására juthatott, hogy megkérte az FBI igazgatóját a nyomozás megszakítására. Az elnök a Twitteren tette közzé kommentárját, így a helyzet nem egyértelmű - ha azonban kiderül, hogy elszólta magát, és mégis az a helyzet, hogy leplezni akarta volt nemzetbiztonsági főtanácsadó által elkövetett, általa is ismert bűnöket az FBI előtt a vizsgálat leállításával, az igen komoly következményekkel járhat.

Trump szerint mindenesetre egyáltalán nem volt összejátszás az oroszokkal (ezt háromszor is kimondta pár másodpercen belül), és Flynn már csak azért is szégyenteljes, hogy Flynn hazudott az FBI-nak és az alelnöknek, mert semmi szükség sem volt rá, nem volt takargatnivaló, minden jogszerű volt az oroszokkal kapcsolatban.

Pillanatok alatt elintézték a tőzsdét egy álhírrel, repült egy részrehajló nyomozó - óriási a feszültség

Az ügyben már óriási a feszültség, a tét hatalmas, erre két eset is rávilágít. Az egyik egy pénteki hibás tudósítás, amit az ABC News követett el, és még a tőzsdéket is térdre kényszerítette. Brian Ross, a csatorna vezető oknyomozója arról jelentett pénteken (miután Flynn bűnösnek vallotta magát), hogy belső körökből származó információk szerint Trump utasította Flynnt, hogy vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal a választási kampány során. A jelentés után a Wall Street-i indexek több mint 1 százalékot estek.

Később az ABC kiadott egy helyreigazítást, miszerint forrásuk pontosította az információt: eszerint Trump azzal bízta meg Flynnt és egy kis létszámú tanácsadói csapatot, hogy keressenek módot az Oroszországgal való kapcsolat javítására. Az már az elnökválasztás után történt, hogy az akkor már megválasztott, de még be nem iktatott Trump utasította Flynnt, hogy vegye fel a kapcsolatot orosz tisztviselőkkel olyan témákban, mint például az Iszlám Állam elleni harc.

A téves információt közlő újságírót 4 hét fizetés nélküli szabadságra küldte az ABC, és a csatorna elnézést is kért.

A másik ügy mai: egy friss értesülés szerint a különleges vizsgálóbizottságból kirúgtak egy magasrangú FBI-os nyomozót, miután bebizonyosodott: olyan üzeneteket küldött a vizsgálat állásáról egy kollégájának, amelyek Trump-ellenes hangulatúak - így egyrészt nehezen hihető, hogy elfogulatlan vizsgálatot tud folytatni az ügyben, másrészt pedig remek támadási felületet jelent a Trump-adminisztráció számára, ha a kiszivárgott üzenetekkel hiteltelenítik el a vizsgálóbizottság egyik tagját.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan az olajár, ugrik a svájci frank

Zuhan az olajár, ugrik a svájci frank

Igen nagyot esett az olajár napközben, volt is honnan, indokolatlanul magasan volt. Stabilizálódott a török líra, a forint kicsit erősödött, a svájci frank nagyot. Heves ingadozás után pluszban zárt a Mol, az OTP viszont az osztalékfizetés által indokoltnál nagyobbat esett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?