Hirdetés
Hirdetés

Ezt is megéltük - szinte lehetetlennek tűnt, de működtek a megszorítások

2018. február 22., 08:30

Mostanra a nagy hitelminősítők mindegyike javította a görög államadós-besorolást - azt is megemlítik, hogy a görögök teljesítménye a megszorításokban minden várakozást felülmúlt. Úgy tűnik, tényleg saját lábra akarnak végre állni, erre pedig több esélyük van, mint az elmúlt évtizedben bármikor - de azért még mindig van néhány sötét felhő az égen.

Fotó: EPA/Christian Bruna
Fotó: EPA/Christian Bruna

A három nagy hitelminősítő közül mostanra mindegyik javította Görögország államadós-besorolását, van, aki rögtön két fokozattal - és ráadásul pozitív kilátást adtak az új értékelésnek, ami azt valószínűsíti, hogy a közeljövőben tovább is javíthatják a besorolást.

Januárban a Standard&Poor's, a napokban a Fitch Ratings lépett, szerda éjjel pedig a Moody's minősítette fel Görögországot. Az MTI beszámolója szerint a Moody's a görög államadós-besorolást az eddigi "Caa2"-ről két fokozattal "B3"-ra, az előresorolt fedezetlen kötvények osztályzatát szintén két fokozattal "Caa2/(P)Caa2"-ről "B3/(P)B3"-ra emelte, a további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

Hirdetés

Nem hitték, hogy a görögök ezt így végigcsinálják

Az osztályzatjavításhoz fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte: véleménye szerint a kiigazítási programmal elért érdemi költségvetési és intézmény javulás eredményei a következő években is fenntarthatók maradnak, és ez elősegíti a gazdaság és a bankszektor erősödését.

A Moody's emellett bízik abban is, hogy Görögország sikeresen befejezi a jelenlegi, harmadik pénzügyi segélyprogramot, és visszatér az önálló, piaci alapú finanszírozáshoz. A Moody's elemzése szerint Görögország teljesítménye a jelenlegi kiigazítási program során felülmúlta a várakozásokat, és sokkal erőteljesebb volt, mint az előző két pénzügyi program idején.

Ez a mentőcsomag lesz a végső?

Január második felében hagyták jóvá az eurócsoport pénzügyminiszterei a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag következő, 6,7 milliárd eurós részletét. Az összeget két részletben utalják át: 5,7 milliárd eurót februárban, további egymilliárdot pedig valamikor tavasszal, hogy Athén törleszteni tudja a lejáró tartozásait.

Az eurócsoport is nagyon megdicsérte akkor a görögöket az együttműködési hajlandóságuk és a reformintézkedések miatt - nem csoda: miközben az utcán több tízezer ember tüntetett az újabb megszorítások ellen, a görög parlament újabb kiigazításokat szavazott meg, hogy hozzáférjen a nemzetközi segélycsomag következő részletéhez. Jár is némi simogatás annak a "radikális baloldali" kormánynak, aki még azt a rendkívül keserű pirulát is hajlandó volt lenyelni a legutóbbi körben, hogy korlátozza a sztrájkjogokat.

Árverezési és Rablási Minisztérium - a bedőlt hitelekhez kapcsolódó ingatlan-árverezések ellen tüntető görögök egy csoportja ez a feliratot függesztette ki a görög pénzügyminisztérium épületére tegnap este - nagyjából egyidőben azzal, hogy a Moody's megdicsérte az országot a sikeres kiigazításokért. Fotó: EPA / Orestis Panagiotou
Árverezési és Rablási Minisztérium - a bedőlt hitelekhez kapcsolódó ingatlan-árverezések ellen tüntető görögök egy csoportja ez a feliratot függesztette ki a görög pénzügyminisztérium épületére tegnap este - nagyjából egyidőben azzal, hogy a Moody's megdicsérte az országot a sikeres kiigazításokért. Fotó: EPA / Orestis Panagiotou

Stabilan 2 százalékos növekedést várnak tőlük

A Moody's továbbra is 2 százalékos idei és 2,2 százalékos jövő évi gazdasági növekedést vár Görögországtól, és bár nem emeltek ezen az előrejelzésen, de most azt mondják, a korábbinál jobban bízik abban, hogy bejönnek a prognózisok. A kiigazítási program sikeres befejezése várhatóan javítja a fogyasztói és az üzleti bizalmat, és ösztönzi a tőkebeáramlást.

Azt mondhatjuk: majdnem 10 évig tartott a görög válság, de mostanra csak véget ért. A görög gazdaság több évi recesszió után idén először növekedni fog, ráadásul még a magyar életszínvonalra sem kellett lesüllyedniük - a háttérről itt írtunk bővebben: Véget ért a görög válság, és még mindig jobban élnek, mint mi >>

Azért nincs kolbászból a kerítés - tényleg képesek lennének megállni a saját lábukon?

Bár a helyzet rengeteget javult, és valóban felmerült a reális lehetősége annak, hogy Görögország végre újra a saját lábára áll, még mindig van néhány aggasztó adat a gazdasággal kapcsolatban: a Bloomberg korábbi összefoglalója a 20 százalék körüli munkanélküliséget említi, valamint azt, hogy a felnőtt lakosság több mint felének van adótartozása - a beszedetlen adó mértéke tavaly év végére meghaladta a 100 milliárd eurót, ami a teljes görög gazdaság 56 százalékának (!) megfelelő összeg.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az európai bankok rosszhitel-állományát ábrázoló térképen Görögországot sötétvörössel ábrázolják, miután ezek aránya a 25-50 százalék közötti sávba esik, összegszerűen szintén a 100 milliárd eurót közelítik a nemteljesítő hitelek - a bankszektor nehézségekkel küzd, a görög vállalatok hitelhez jutásának lehetősége így erősen korlátozott. A következő hónapokban esedékes teszteken mérik fel a bankok stressztűrő képességét, válságállóságát - a szektor addig is a bedőlt hitelek fedezeteként lefoglalt ingatlanokat próbálja értékesíteni, hogy forrásokhoz jusson - természetesen heves lakossági tiltakozások közepette.

A helyzet sokat javult tehát Görögországban, de hogy valóban megáll-e a saját lábán, piaci finanszírozással, segélycsomagok nélkül, az egyelőre nem biztos - de az esélye sokkal nagyobb, mint bármikor az elmúlt 10 évben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?