4p
India és Pakisztán hagyományosan rossz viszonyát már nem igazán kell bemutatnunk, ám ez a feszültség az elmúlt napokban olyannyira eszkalálódott, hogy a két dél-ázsiai ország lényegében a háború szélére került. Összeszedtük, hogy mi szabadította el az indulatokat.
EPA/SHAHZAIB AKBER

A 370-es törvénycikk az indiai alkotmányban arról határozott, hogy Dzsammu és Kasmír különleges státuszt élvez, és saját alkotmánnyal, vallásgyakorlási joggal (a terület muszlim többségű), zászlóval és törvényhozással rendelkezhet az államon belül. Ennek a törvénycikknek elfogadása volt annak a feltétele még az 1950-es években, hogy a tartomány csatlakozzon Indiához, az erről szóló kiadott elnöki rendeletet pedig onnantól kezdve az indiai alkotmány részének tekintették.

A külön törvénykezés mellett a határozat egyik legfontosabb eleme az volt, hogy más államban született indiai lakosoknak nem engedélyezték a földvásárlást Dzsammuban és Kasmírban. Ez az állapot egészen négy nappal ezelőttig, álladónak tűnt, amikor is az indiai elnök, Ram Nath Kovind visszavonta az elnöki rendeletet, majd augusztus 6-án a teljes 370-es törvénycikket hatályon kívül helyezte. Ez az elmúlt évtizedek legjelentősebb lépése volt a vitatott tartomány sorsát tekintve.

Katonák az utcákon, kijárási tilalom

A rendelet kihirdetése előtt már gyanús volt, hogy az egyik legnagyobb hindu zarándoklatot lemondták, extra indiai katonák tűntek fel a tartományi utcákon, kijárási tilalmat vezettek be, lebénították az internetet és a telekommunikációt, valamint letartóztattak több helyi politikai vezetőt is.

Miért dönthetett így a kormányzat?

Narendra Modi miniszterelnök, és a hindu, nacionalista BJP párt régóta ellenzi a kasmíri függetlenséget, és a 370-es törvénycikk visszavonása már a 2019-es választási ígéretek közt is szerepelt. Ennek fényében különösen gyanúsan hat az, hogy az indiai kormány most arra hivatkozva függesztette fel a tartományi autonómiát, miszerint Dzsammuban és Kasmírban elharapózott a korrupció.

A kormány kritikusai szerint a mostani lépés mögött egyrészt az állhat, hogy szeretnék elterelni a figyelmet arról, hogy az indiai gazdaság a lassulás időszakába lépett. Másrészt, ahogy azt korábban is említettük, a tartományban eddig csak a helyi születésűek vehettek földeket, ám ennek megszüntetésével most attól félnek, hogy az indiai kormány hindukkal akarja feltölteni a muszlim többségű tartományokat, lényegében átalakítva az eddigi demográfiai képet és kiszorítva a vallási kisebbséget.

Mit lépett Pakisztán?

Az indiai bejelentésekre válaszul Pakisztán arra készül, hogy hazaküldi a legmagasabb rangú indiai diplomatákat akik az országban tartózkodnak, valamint felfüggesztik a kereskedelmi kapcsolatokat is.

A két szomszédos atomhatalom részéről elméletileg egyáltalán nem elképzelhető az sem, hogy fegyverekhez nyúlnak, hiszen korábban már kétszer is összecsaptak Kasmír helyzete miatt, legutóbb éppen februárban légitámadásokkal. A hivatalos pakisztáni retorika a katonai vezetők részéről az, hogy bármilyen messzire elmennek a tartomány jogainak biztosításának érdekében, ám a régióval foglalkozó szakértők szerint reálisabb az, hogy az ország a diplomáciai eszközökhöz nyúl inkább.

Farzana Shaikh, a brit Chatham House Pakisztán szakértője szerint az ország egyelőre annyiban előnyben van, hogy övék az „erkölcsi fölény”, hiszen az indiai kormány erős indok nélkül lépett Kasmír ellen. Ennek egyik eszköze a nemzetközi megfigyelők bevonása lehet, valamint annak bizonyítása, hogy India megsértette az ENSZ szabályait. Az Egyesült Arab Emírségek már reagált – a kormányzat itt a párbeszéd és a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta.

Azt, hogy az elkövetkező néhány hét mit hoz, nem igazán lehet tudni, viszont a kasmíri lakosok helyzete egyre rosszabb. Nincsen internet, nem működnek a telekommunikációs eszközök, fogyóban vannak a készletek, és fogalmuk sincs róla, hogy mi lesz velük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG