Hirdetés
Hirdetés

KGB-s dinasztia a magyar felszín alatt: egy szép barátság folytatása

Káncz Csaba, 2017. február 27., 08:36

Ezek nem igazán Orbán napjai: az olimpiai bedőlés után a kommunista áldozatok emléknapján kellett volna valami vereteset mondani, de csak a Nyugat újabb mószerolására futotta. Mára hazánk maradt az egyetlen poszt-kommunista EU tagállam, amely nem hajlandó szembenézni a közelmúltjával, nem meri kinyitni az elnyomó rezsim titkosszolgálati archívumait. Annál biztatóbb fejlemények érkeztek Bakuból, ahol első alelnöknek nevezték ki az elnök feleségét - de hogy jön ez ide?

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) megemlékezésén a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2017. február 25-én. (Kép forrása: MTI Fotó, Máthé Zoltán)
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) megemlékezésén a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2017. február 25-én. (Kép forrása: MTI Fotó, Máthé Zoltán)

Joggal keltett megütközést a magyar miniszterelnök múlt szombati beszéde a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Orbán nincs könnyű helyzetben, hiszen mára Magyarország maradt az egyetlen poszt-kommunista EU tagállam, amely nem hajlandó szembenézni a közelmúltjával, nem meri kinyitni az elnyomó rezsim titkosszolgálati archívumait és ez eldeformálja napjaink hazai közéletét. A miniszterelnök ezért inkább támadásba ment át, szerinte „a kommunizmus – akárcsak a nemzetiszocializmus – a 20. században a Nyugat szellemi termékeként látta meg a napvilágot”. Közép-Európában “még negyedszázad elteltével is emlékszünk, milyen a zsarnokság, amely ott van mindenhol” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán főtanácsadóinak üzenete

Hirdetés

Valóban ott van mindenhol, tehetjük hozzá, hiszen elég, ha ránézünk Orbán külügyi- és belügyi főtanácsadójának szakmai életútjára. Széky János vezető publicista megítélése szerint van egy ellenőrizhetetlen magyar »mélyállam« (deep state) a veterán kommunista állambiztonságiak hálózatára épülve, a „jogállami” felszín alatt. Ez a szervezett bűnözést és a fociultrákat ugyanúgy használja, mint a köztiszteletben álló hivatalnokokat, a szakértőket és a médiafigurákat. A kommunista titkosszolgálati múlttal való elszámolás hiányának részben oka, részben következménye az, hogy a rendszerváltás a politikai és a fehérgalléros bűnözői elit átmentését és azóta tartó kooperációját jelenti. Kérdés, hogy ettől meg lehet-e szabadulni - és ha egyszer lesz egy olyan miniszterelnök, aki ezt a zászlójára tűzi ki, nem jár-e úgy, mint Zoran Djindjic szerb miniszterelnök, aki 2003-ban lett merénylet áldozata.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Miért jó hír Mehriba Alijeva kinevezése?

De nézzük inkább, hogyan zajlik az élet az Orbán által 2014-ben „mintaállamnak” nevezett Azerbajdzsánban, ahol a mai napig egy nemzeti-kommunista dinasztia vezeti az országot. Nos, csupa üdítő hírről számolhatunk be, hiszen a múlt héten első alelnöknek nevezték ki az elnök feleségét, Mehriba Alijevát. Alijeva asszony eddig nem vett részt az országos nagypolitikában, inkább a jelenlegi elnök édesapjának emlékét ápoló Hejdár Alijev Alapítvány körül tevékenykedett. Ez a kinevezés hazánk számára is kiválóan hasznosítható diplomáciai fejlemény. A kétoldalú barátság keretében 2014-ben közös emlékbélyeget adtak ki Budapesten – azeri és magyar népi motívumokból formált páva-díszesítéssel – Hejdár Alijev születésének 90. évfordulójára. Hejdár Alijev 1967-ben lett az azerbajdzsáni szovjet állambiztonsági szerv, a KGB vezetője, 1969-ben pedig az Azeri Kommunista Párt első titkára. Életében négyszer tüntették ki Lenin-díjjal.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

Donald Trump amerikai elnök kész rá, hogy az eddiginél is magasabbra emelje a kínai importvámokat - közölte a Fehér Ház. Az elnök korábban arról beszélt a G7-találkozóján, hogy a kereskedelmi háború nem okoz feszültséget más országok és az Egyesült Államok kormánya között.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?