Hirdetés
Hirdetés

Megalakulása óta legjobb formában az eurózóna

Fellegi Tamás, 2018. január 08., 15:10

A gazdaságba vetett bizalom 2000 óta a legmagasabb az eurózónában, vagyis gyakorlatilag a zóna létrejötte óta, hisz akkor az eurót még csak számlapénzként használták, készpénzként a nemzeti valuták forogtak 2001-ig. Ez igen örvendetes állapot, ennek tükrében még furcsább, hogy az EKB még mindig fenntartja pénznyomtatási programját.

Az Európai Bizottság által létrehozott mérőszám, amely a gazdaságba vetett bizalmat reprezentálja, 116-os értéket ért el, ami a legmagasabb azóta, hogy az eurózóna teljes értékű, vagyis készpénzként is az eurót használja. A Bloomberg várakozása 114,8 volt, így az adat kellemes meglepetés lett, és abból adódott, hogy tovább javultak az ipar és a szolgáltatási szektor kilátásai.

Az elmúlt 9 év

Az érték a válság idején, 2009 elején érte el mélypontját 70 alatt. Onnan 2011 elejére felszaladt 110 közelébe, de akkor kiderült, hogy a válság leküzdésére alkalmazott első módszerek, miszerint egyes államok féktelenül költekezni kezdtek a szükséges strukturális reformok helyett, visszaütött: bankcsődök következtek, adósságproblémák álltak elő és elszállt a munkanélküliség. 2012 végére le is esett a bizalmi mutató 85-re, ez lett az eurózóna külön válságának ideje.

Hirdetés

Ekkor azonban indultak a mentőprogramok, amelyek nem csak rendbe tették a gondban lévő államok költségvetését és adóssághelyzetét, de egyúttal rá is kényszerítették őket a szükséges intézkedésre, amivel gazdaságuk egyensúlyba kerülhet. Végül még a sokáig renitenskedő Görögországnak is sikerült mindez: idén befejeződhetnek a mentőprogramok, az ország már megállhat a saját lábán.

Dübörgés

Mindez a többi országban már rég lezajlott, a gazdaság növekedni, a munkanélküliség csökkenni kezdett. A legjobb formát persze azok a gazdaságok mutatják, melyek a válságban is fegyelmezettek voltak (mindenekelőtt Németország), de van ellenpélda is: a mentésre szoruló Írország ma már Európa élén jár, elképesztő egy főre jutó GDP-vel és bérekkel.

Ami Németországot illeti: az ország történetében a legalacsonyabb a munkanélküliség, azzal együtt, hogy rengeteg munkavállaló érkezett tőlünk és a régióból, nem is beszélve a 2015-ös menekülthullámról. Ugyanakkor a viszonylag magas munkanélküliségű országokban is sokat javult  helyzet: Spanyolországban 9 éves mélyponton van.

Mit lép a jegybank?

Az eurózóna gazdasága tehát remek állapotban, nem is véletlen, hogy az euró iránt bizalom visszatért: tavaly 15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. Ugyanakkor az infláció viszonylag alacsony maradt, és ez senki mást nem zavar, csak az Európai Központi Bankot, amely immár három éve szokatlan monetáris lazítást, fedezetlen kötvényvásárlási programot tart fenn, és ezt még mindig nem fejezte be, csak felére csökkentette januártól. Kérdés, hogy erre a jó adatra végre beszünteti-e a legkorábbinak kijelölt szeptemberi időpontban. Lassan a kamatemelés is időszerű lenne, hisz ilyen dübörgő gazdaság mellett a 0 kamat kissé alacsonynak mondható.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?