Hirdetés
Hirdetés

Meglepődtek az elemzők: mégsem azt hozta a gazdaság, amit vártak?

2017. november 14., 11:48

Alulteljesítjük a régiót.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Ahogy arról már korábban írtunk, a harmadik negyedévben 3,6 százalékkal nőtt a gazdaság az előző év azonos időszakához képest, a tisztított adat 3,8 százalék lett. Ez többé-kevésbé megegyezett a külföldi elemzők várakozásaival, ugyanakkor alulmúlta a régió teljesítményét. Az Erste szenior makrogazdasági elemzője, Nyeste Orsolya a Privátbankár.hu-nak elmondta: régiós összehasonlításban nem számít kiemelkedőnek az adat, sőt a régiós növekedési statisztikák összességében inkább azt sugallják, hogy a többi Közép-Kelet Európai ország jobban tud profitálni általános európai fellendülésből.

Forrás: Privátbankár/KSH

Hirdetés

A harmadik negyedévben a román gazdaság éves növekedési üteme ugyanis 8,8 százalékra ugrott, a cseh gazdaság 5 százalékkal, a lengyel 4,7 százalékkal erősödött. Egyedül Szlovákiában maradt kissé a várt alatt a növekedés, 3,3 százalék. Az Erste elemzői a jövő évben 3,4 százalékos növekedést várnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a növekedést ezúttal a piaci szolgáltatások húzták, az ipari termelés növekedése kissé gyorsult, az építőipar kibocsátása pedig az előző negyedévekhez hasonlóan robosztus maradt, ugyanakkor a mezőgazdaság termelése meredeken visszaesett. A felhasználási oldalon a fogyasztás kissé gyorsulhatott, a beruházások továbbra is igen dinamikusan bővültek, ezzel szemben az import megugrása miatt a külkereskedelem többletének csökkenése negatívan hatott a GDP-re. Emiatt idén éves átlagban 4, jövőre pedig 4,2 százalékos bővülést vár a Takarékbank.

Péter Virovácz, az ING vezető makrogazdasági elemzője hasonló véleményen van, hozzátéve ugyanakkor, hogy a GDP részletes bontását csak decemberben publikálja majd a KSH, így a teljesítmény okaira főként a havi adatközlésekből következtethetünk. Várakozásaik szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérve akár a 4 százalék feletti mértéket, amellyel 2017 egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság. A hajtóerő továbbra is a fogyasztás és a beruházás, azaz a belső felhasználás maradhat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?