Hirdetés
Hirdetés

Nincs megállás, megvolt az újabb kamatemelés

2018. június 14., 08:30
Cimkék
Amerika
, Fed
, kamatemelés

Ígéretéhez híven ismét 25 bázisponttal emelte az alapkamatot a Fed. Az amerikai jegybank szerepét betöltő testület utoljára márciusban lépett így, a következő két évben pedig legalább még ötször emelnek majd kamatot. A Fed optimista gazdasági kilátásokkal kapcsolatban és a korábban vártnál magasabb inflációs pályával számol.

Idén már másodjára emelt kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő  Fed, 2015 decembere, vagyis a kamatemelési ciklus elindulása óta ez már a hetedik alkalom. A szövetségi takarékbankrendszer monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 1,75-2,00 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot.

A testület legutóbb márciusban emelt kamatsávot szintén 25 bázisponttal, ezzel a kamat az 1,50-1,75-ös tartományba került, míg a májusi ülésen nem változtak az értékek. A kamatláb történelmileg még így is alacsony szinten áll, de a kamatpálya emelkedése támogatja a dollárt, ami kedvezőtlen hatást gyakorolhat a feltörekvő országok fizetőeszközeire.

Hirdetés

Hosszú hallgatás tört meg

A bizottság 2015 előtt mintegy hat éven át tartotta zéró közeli szinten az alapkamatot, ezzel ösztönözve a gazdasági növekedést és az inflációt. A monetáris döntéshozók arra számítanak, hogy idén még két alkalommal, jövőre pedig háromszor emelik a kamatot. A Federal Reserve valószínűleg szeptemberben és decemberben hajthat végre újabb 25 bázispontos emelést. A friss előrejelzések mediánja szerint az irányadó kamat idén 2,4 százalék, 2019-ben 3,1 százalék, 2020-ban pedig 3,4 százalék, míg hosszabb távon 2,9 százalék lesz.

Ez a márciusi előrejelzéshez képest idén 0,3, míg jövőre 0,2 százalékkal magasabb. A várakozások szerint valamivel gyorsul a gazdasági növekedés, emelkedik az infláció és kisebb lesz a munkanélküliség. A márciusi jóslatban szereplő 2,7 százalékról 2,8 százalékra emelkedett az idei GDP-növekedési előrejelzés, de a jövő évre változatlanul 2,4 százalékot, 2020-ra pedig 2,0 százalékot várnak a nyíltpiaci bizottság tagjai. A hosszú távú előrejelzések nem változtak, továbbra is 1,8 százalékos GDP növekedéssel számolnak az Egyesült Államokban, ami jóval elmarad Trump 4 százalékos terveitől.

Minden a munkaerőpiacon múlik?

A munkaerőpiacon további javulással számolnak, a munkanélküliségi ráta medián előrejelzése az idei évre 3,8 százalékról 3,6 százalékra csökkent, a következő két évre pedig egyaránt 0,1 százalékponttal, 3,5 százalékra mérséklődött. Hosszabb távon továbbra is 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak.

A személyes fogyasztói kiadások árindexét 2020-ig egységesen 2,1 százalékra, hosszabb távon pedig 2,0 százalékra várják. A márciusi mediánhoz képest az idei 0,2 százalékponttal, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal emelkedett. Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén 2 százalék, a következő két évben pedig 2,1 százalék lehet. Az idei évre szóló előrejelzés 0,1 százalékponttal magasabb a márciusinál.

A kamatdöntő ülés után kiadott közlemény is meredekebb kamatpályát valószínűsít, ugyanis a szövegből kimaradt az a korábbi mondat, miszerint a szövetségi pénz kamatlába egy időre valószínűleg még a hosszú távon várt szint alatt marad.

Mi lesz ezután?

A bizottság szerint folytatódik a fokozatos kamatemelés, a gazdaság növekedése tartós, a munkaerőpiaci feltételek pedig erősek lesznek, miközben az infláció 2 százalék körül alakul középtávon. A következő kamatemelések mértékét és időzítését a foglalkoztatottsági és inflációs céllal kapcsolatos gazdasági feltételek mentén állapítják meg.

A kamatdöntést követően kissé erősödött az dollár a bankközi devizapiacon, New York-i tőzsde irányadó indexei pedig lefelé vették az irányt, de egy órával később már gyakorlatilag a döntés bejelentése előtti szinten mozogtak újra.

Legfrissebb árfolyamok a Privátbankár.hu-n!
Legfrissebb árfolyamok a Privátbankár.hu-n!

Jerome Powell, a Fed jelenlegi elnöke az esemény után bejelentette: ezentúl a nyíltpiaci bizottság minden egyes ülése után tartanak sajtótájékoztatót. Ben Bernanke akkori Fed-elnök 2011-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy évente négy alkalommal sajtótájékoztatón ismerteti a bizottság gazdasági helyzetértékelését, illetve magyarázza a monetáris politikai döntések indokait.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?