Hirdetés

Olasz választások: félsiker Salvininek, kiütötték az Öt Csillagot

Wéber Balázs, 2020. január 27., 14:33

A jelek szerint visszatért a kétpólusú politikai rendszerhez Olaszország: a hétvégi tartományi választásokon Emilia-Romagnában a baloldal, Calabriában a jobboldal nyert, az Öt Csillag Mozgalom viszont gyakorlatilag megsemmisült. Az establishment-ellenesnek indult mozgalom múlt héten vezetőjét is elvesztette, így a Demokrata Párttal alkotott kormánykoalíciója egyre törékenyebbnek tűnik.

Leader of Italy's far-right League (Lega) party Matteo Salvini (R) addresses a press conference with centre-right Senator and regional candidate Lucia Borgonzoni (L) in Bologna, northern Italy, 27 January 2020, a day after the regional elections in the region, Emilia-Romagna. Incumbent Governor Stefano Bonaccini from the ruling centre-left Democratic Party won the Emilia-Romagna's regional elections with 51.6 percent of the vote, dealing an upset to rightwing strongman Matteo Salvini and providing some relief for the PD-Five Star (M5S) government in Rome. EPA/GIORGIO BENVENUTI
Matteo Salvini, a Liga vezetője Lucia Borgonzonival, a jobboldali pártcsalád Emilia-Romagna-i jelöltjével Bolognában. EPA/GIORGIO BENVENUTI

Egyik szeme sír, a másik viszont alighanem nevet Matteo Salvininek, a jobboldali populista Liga vezérének, Orbán Viktor miniszterelnök egyik fő európai szövetségesének a hétvégi olaszországi tartományi választások után.

Egy ide, egy oda

Hirdetés

Salvini egyrészt örülhet annak, hogy jobboldali szövetsége győzedelmeskedett a déli Calabria tartományban. A jobbközép Hajrá Olaszország jelöltje, a Liga által is támogatott Jole Santelli a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, és mintegy 25 százalékponttal megelőzte a függetlenként induló, de a baloldali Demokrata Párt által is támogatott Pippo Callipót. Ezzel a jobboldali pártkoalíció Calabriában leváltotta a baloldali vezetést.

Az északi Emilia-Romagnát viszont megtartotta a baloldal: jelöltjük, Stefano Bonaccini a szavazatok 51 százalékát szerezte meg. A Liga jelöltje, Lucia Borgonzoni itt kevesebb mint 44 százalékot kapott. Itt ugyanakkor  a baloldali siker várható volt, hiszen Emilia-Romagna hagyományosan „vörös”-nek számít: a II. világháború vége óta a baloldal kormányozza ezt a tartományt.

Megfigyelők szerint a győzelemben nagy szerepet játszott az úgynevezett Hering-mozgalom, amely tavaly novemberben alakult a tartományban a többi közt azzal a céllal, hogy megállítsa Salvini pártját.

Kiütötték az Öt Csillagot

A választás nagy vesztese egyértelműen az Öt Csillag Mozgalom lett: Emilia-Romagnában a jelöltjük, Simone Benini a szavazatok mindössze 3,5 százalékát szerezte meg. Nem járt sokkal jobban az Öt Csillag Calabriában sem, ahol jelöltjükre, Francesco Aiellóra a választók mindössze 7,3 százaléka szavazott. Mindez megsemmisülésnek tekinthető ahhoz képest, hogy a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon a párt 33 százalékot kapott.

Az anarchista-baloldali gyökerű, Beppe Grillo által alapított mozgalom anno még azért jött létre, hogy „felrobbantsa” a kétpólusú politikai rendszert, és új alternatívát kínáljon a hagyományos pártoktól megcsömörlött választóknak. Ez azonban csak ideiglenesen sikerült: 2018-ban ugyan a párt kormányra került (és még kormányon is van), mára a jelek szerint elvesztette támogatóinak nagy részét.

(A párt felemelkedéséről szóló cikksorozatunkat itt olvashatják: Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra, korábbi kommentárunkat pedig alább tekinthetik meg.)

Vissza a kétpólushoz

Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt vezetője szerint a vasárnapi eredmények azt jelzik, hogy Olaszországban visszatérőben van a kétpólusú, baloldali-jobboldali rendszer.

Salvini vesztett, a kormány pedig erősebb lett

mondta Zingaretti, akinek pártja az Öt Csillaggal közösen kormányozza Olaszországot. Utalt ugyanakkor arra, hogy koalíciós partnerük megrendülése átrendeződéshez vezethet a kormányban.

Az Öt Csillagot egyébként még az ág is húzza, hiszen a múlt héten lemondott a vezetője. Luigi Di Maio szerint elérkezett az ideje, hogy a mozgalmat "újraalapítsák" és jobban működő pártszerkezettel lássák el.

Salvini sem szomorú

A vasárnapi eredmények láttán azért Matteo Salvini sem keseredett el. Ő azt hangsúlyozta, hogy mozgalma  még a baloldali Emilia-Romagnában is megvetette a lábát.

Hetven év óta most először volt verseny

– mondta a Liga vezére. Salvini pártja egyébként tavaly nyárig az Öt Csillaggal közösen kormányozta Olaszországot, ekkor azonban kilépett a kormányból.

Mint később kiderült, Salvini eltaktikázta magát, a kilépést ugyanis nem követték előrehozott választások, ahogy ő remélte. Ehelyett az Öt Csillag a korábban még ősellenségnek tekintett Demokrata Párttal lépett kormánykoalícióra, amit a választók a jelek szerint nem bocsátottak meg neki.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?