Hirdetés
Hirdetés

Összevonják a járulékokat, jön a tb-járulék

Székely Sarolta, 2019. november 12., 18:36

Az előzetes jelzéseknek megfelelően a kormány benyújtotta a járulékok összevonását kezdeményező törvényjavaslatát. 

Kedden kora este számos törvénymódosító javaslat jelent meg a parlament honlapján - köztük a versenyképességet erősítő intézkedéseket magukban foglalók is - írja az mfor.hu. Az egyik javaslat szerint a kormány az egyszerűsítés jegyében összevonná a bruttó bérből levonásra kerülő járulékokat. Jelenleg a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a dolgozó bruttójából

Hirdetés
  • 10 százalékos nyugdíjjárulékot,
  • 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot
  • és 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot vonnak le.

A kormány 2020. július 1-től ezeket vonná össze társadalombiztosítási járulék néven, a mértéke pedig a jelenlegiek összege, vagyis 18,5 százalék lesz.

Az összevonás miatt megváltozik az egyes társadalombiztosítási alapok részesedése is. Eddig ugyanis egyértelmű volt, hogy a befizetett nyugdíjjárulék a Nyugdíjbiztosítási Alap bevétele lesz, az egészségbiztosítási pedig az Egészségbiztosítási Alapé. Az összevonás után a járulékból az adóhatóság 54 százalékot fog a Nyugdíjbiztosítási Alapba utalni, 37,9 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak, a maradék 8,1 százalékot pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alap kapja meg munkaerőpiaci járulék címén.

Mint arra a Pénzügyminisztérium is felhívta a figyelmet a közleményében, az összevonás a családi kedvezmények érvényesítését is érinti. Akiknek ugyanis kevés volt a bruttó bére és kevesebb szja-t fizetett volna, mint amennyi családi kedvezményre jogosult, a fennmaradó összeget a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulék terhére is érvényesíthette. Viszont még így is voltak olyan érintettek, akiknek nem érvényesített kedvezménye maradt. A jövőben azt is - lényegében a jelenleg még létező munkaerő-piaci járulék terhére - érvényesíthetik.

Az összevonás másik előnye, hogy a mezőgazdasági őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók is jogosultságot szereznek a munkaerő-piaci ellátásokra.

A javaslat szerint enyhülnek a vállalkozókra vonatkozó minimum-járulékszabályok is. Jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot minimum a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni. A járulékok egységesítését követően a minimálbér lesz a vetítési alap. Ezzel a PM szerint 7,5 milliárdot spórolhatnak az érintettek.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orosz gáz vagy LNG? Ez itt a kérdés

Orosz gáz vagy LNG? Ez itt a kérdés

Hétfőn Szijjártó Péter belebegtette, hogy hosszú távú gázszállítási szerződést kötünk Oroszországgal, amire könnyű azt mondani, hogy a külügyi és külgazdasági miniszter a nyolcvanas évekbe repíti vissza Magyarországot. Az energiapolitika viszont sokkal bonyolultabb annál, hogy feketén vagy fehéren meg lehessen ítélni a szándékokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?