4p
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter frusztrált és teátrális alakítása annak köszönhető, hogy Washington egészen egyszerűen későn ébredt rá, milyen ütemben alakul át az arktikus térség és az milyen potenciált hordoz magában. Az USA és Kanada ébredéséhez hozzájárulhatott az az orosz törvénytervezet, amely a norvég partoktól a Bering-szorosig orosz szuverenitás alá helyezi az északi-tengeri útvonalat.
Orosz katona egy Pansyr-S1 légvédelmi rendszer előtt idén áprilisban egy orosz katonai bázison a Kotelny-szigeten, amely az Új-szibériai-szigetek tagja. EPA/VADIM SAVITSKY/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Rendkívül mozgalmasak voltak az elmúlt napjai Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, hiszen dörgedelmes katonai fenyegetéseket intézett Venezuelától kezdve Iránon és a Dél-kínai-tengeren keresztül egészen az arktikus térségig.  A hét elején Finnországban mindjárt sikerült megfúrnia az arktikus országok találkozóját.  23 év után először nem született zárónyilatkozat, ugyanis az amerikai delegáció megakadályozta a „klímaváltozás” szónak még az említését is, de kihúzta az utalást a Párizsi Klímamegállapodásra is.

Nixon forog a sírjában

Ezt a skandináv országok felháborodással fogadták, hiszen az arktikus térségben kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a Föld többi részein. Miközben Pompeo és pártja tagadja a globális klímaváltozás és ökológiai válság tényét, előadásában azon nagyszerű kereskedelmi potenciált ecsetelte, amelyet a rohamosan leolvadó jég tár fel a térségben. Trump és Pompeo ezzel a skizofrén állásponttal szégyent hoz az egykori republikánus pártra, hiszen még Richard Nixon republikánus elnök hozta létre az amerikai Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA) 1970-ben, és egyben erősen támogatott minden olyan törvénytervezet, amely megteremtette az ország környezetvédelmi jogrendszerét.

Tavaly ősszel ezeken a hasábokon már kétrészes írásban foglalkoztunk a leolvadó arktikus térség geopolitikájával és a robbanásszerűen élénkülő kereskedelmi aktivitással. Beszámoltunk arról, hogy Kína a színfalak mögött valójában Izlandot használja fel strómannak regionális érdekei érvényesítésére.

Valóban, Pompeo a finnországi találkozón élesen bírálta Kína „agresszív” arktikus törekvéseit, hiszen az ország legészakibb pontja 1450 kilométerre fekszik az arktikus térségtől, olyan kategória pedig nincsen, hogy „arktikus-közeli ország”. Pompeo feltette a kérdést: „Azt akarjuk, hogy az arktikus térség egy újabb Dél-kínai-tengerré váljon, megterhelve militarizációval és versengő területi követelésekkel?”

Jó reggelt, Washington!

Káncz Csaba

Pompeo frusztrált és teátrális alakítása annak köszönhető, hogy Washington egészen egyszerűen későn ébredt rá, milyen ütemben alakul át az arktikus térség és az milyen potenciált hordoz magában. Miközben Moszkva már 2014-ben létrehozta az Arktikus Parancsnokságot, Washingtonban a Határőrség alig pár hete hozta nyilvánosságra arktikus stratégiáját, élesen kritizálva Moszkvát és Pekinget.  A Pentagon friss jelentésében is csak most csodálkozik el azon, hogy erősödik a kínai tengeralattjárók aktivitása az arktikus térségben.  Szégyenszemre Kanadának is eddig jóformán csupán egy friss stratégiára futotta és egy kétségbeesett figyelemfelhívásra az ottawai parlament védelmi bizottsága részéről.

Az USA és Kanada ébredéséhez mindenesetre hozzájárulhatott az a múlt havi orosz törvénytervezet, amely a norvég partoktól a Bering-szorosig orosz szuverenitás alá helyezi az északi-tengeri útvonalat (NSR), és megköveteli minden külföldi hadihajótól, hogy az áthaladás előtt legalább 45 nappal kérjék ehhez Moszkva engedélyét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG