4p
Idén a Trump adminisztráció külügyi stratégiája így írható le: konfrontáció Iránnal, verseny Kínával és kinyújtott kéz Oroszország felé. Moszkvát és Pekinget Közép-Ázsiában lehet összeugrasztani, hamarosan új régiós stratégiát jelent be Washington. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump idén január 9-én egy nagygyűlésen az ohiói Toledóban. EPA/DAVID MAXWELL

Trump elnök és Putyin elnök 2018 júliusában Helsinkiben találkoztak. A 130 perces, négyszemközti megbeszélésük során már egy új, globális játszma bontakozott ki Washington részéről.

Trump számára már akkor világos volt, hogy Kína a fő ellenség, ezért meg kell törnie Peking "Egy Övezet Egy Út" tengelyét, amely összekötné Kínát Európával. Ebben a manőverben kulcsszerepet játszik Irán destabilizálása.

Taktikai felállás

Az eurázsiai tengely aláásásához Trumpnak ugyanakkor meg kell gyengítenie Moszkva elkötelezettségét Peking és Teherán irányába.  Henry Kissinger, az amerikai geopolitika doyenje éppen ezt javasolta Trumpnak finnországi tárgyalásai előtt.

Mint ismeretes, Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadóként 1971-ben Kínát választotta le a Szovjetunióról, 2018-ban pedig újra az eurázsiai tengely megtörésére tett javaslatot – de most Moszkvának tett engedményekkel.

Walter Russell Mead professzor friss írása a Wall Street Journal hasábjain is ezt a gondolkodásmódot tükrözi vissza.  Mead szerint idén a Trump adminisztráció külügyi stratégiája így írható le:

Konfrontáció Iránnal, verseny Kínával és kinyújtott kéz Oroszország felé.

Mead szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is azon az állásponton van, hogy Peking gyors emelkedése teret nyit egy „újfajta kapcsolat” kialakításához Moszkvával. A professzor mindenesetre hozzáteszi, hogy ez a vonalvezetés rendkívül vitatott az USA-ban.

A kínai kalkuláció

Trump taktikai vonalvezetése Moszkva irányába megegyezik a francia elnök gondolatmenetével is. Macron elnök ugyanis már múlt szeptemberben kifejtette, hogy az európai kontinens biztonságát újra kell definiálni, mégpedig Moszkva részvételével. Macron még attól is tart, hogy Moszkvát dominálni kezdi Peking, amivel Párizs és Európa a perifériára szorulna.

A kínai katonaság már érzi Washington és szövetségeseinek forró leheletét. Egyik kutatójuk szerint Kína rémálma válik valóra azzal, hogy a NATO megint egy kommunista célpontot talált magának.

Zhou Bo szerint viszont a Fehér Ház erőfeszítései hiábavalónak fognak bizonyulni, mivel egyrészt Kína és a NATO tagjai földrajzilag távol esnek egymástól, másrészt pedig a NATO-tagok többsége egyben EU tagállam is, márpedig a kínai-európai viszony egyre javul.

Közép-Ázsia lehet a töréspont

Káncz Csaba

Az amerikai konzervatív stratégák szerint viszont Moszkva és Peking történelmük során túlnyomórészt egymás geopolitikai riválisai voltak. Kína azon álma, hogy Eurázsia egyeduralkodója legyen, óhatatlanul ütközni fog az orosz érdekekkel. Egy ilyen potenciális konfliktusforrásnak Közé-Ázsia ígérkezik.

Nem véletlen, hogy a Trump adminisztráció hamarosan egy új Közép-Ázsia stratégiát jelent be, elmélyítendő a politikai-gazdasági- és katonai elkötelezettségét a régió felé.

Moszkva hagyományosan a régió egykori szovjet tagköztársaságait  (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán és Üzbegisztán) saját érdekszférájának tekintette, de most idegesen konstatálja, hogy Peking villámgyors gazdasági benyomulása újraírta a politikai dinamikát. Mi több, ez a penetráció már biztonságpolitikai színezetet is vett, amikor kiderült, hogy Tadzsikisztán (amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával) engedélyezte Pekingnek egy katonai bázis felállítását a területén, sőt tavaly nyáron közös hadgyakorlatot is tartottak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG