Hirdetés
Hirdetés

Riválist kap a bitcoin? Nagy dobásra készül az épülő diktatúra

Kollár Dóri, 2017. december 04., 12:32

Venezuelában egy kicsit máshogy működik az élet, mint a világ többi részén, az olajmilliárdokon épülgető diktatúrát irányító „elnöknek” időnként egészen meghökkentő ötletei támadnak. Szankciókat vezetettek be országa ellen? Akkor jöjjön az olajjal megtámogatott kriptodeviza.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

EPA/Miguel Gutiérrez
EPA/Miguel Gutiérrez

Venezuela egyre csúnyább gazdasági szankciókat kap a választások gyanús eredménye, a tomboló éhínség, és a hellyel-közel diktatórikussá váló államrend miatt. Nicolás Maduro, a dél-amerikai ország elnöke persze országa ellen indított pénzügyi háborúnak titulálja mindezeket, és nem akármilyen megoldással kerülné ki a büntetőintézkedéseket.

Petro? Petro!

A tegnapi bejelentés alapján Venezuela olyan kriptovalutát indítana, amelynek alapja a világ legnagyobb olajtartaléka lenne, és nem túl kreatívan „petro” névre keresztelnék el.

Maduro nagyon kevés részletet árult el a tervezett bevezetésről, vagy hogy egyáltalán hogyan tudná a szenvedő OPEC-tagállam létrehozni ezt.

Hirdetés
Lecserélnéd a bitcoint, de nem győzött meg a petro? Itt írtunk a megbízhatóbb lehetséges alternatívákról a Privátbankáron. >>>
Ha pedig mégis maradnál a bitcoinnál, a Winklevoss-fivérek története is érdekes lehet. >>>


A bejelentést helyszínen nagy üdvrivalgással köszöntötték, különösen az elnök azon kijelentését, hogy a 21. század végre megérkezett.

A meghökkentő ötlet tálalása később sem lett kevésbé szürreális, Maduro televíziós beszédében karácsonyi dalok és táncműsor mellett beszélt arról, hogy olaj, gáz, arany és gyémánttartalékokat is a kriptodeviza alapjaiba tennének, amely a reményeik szerint segítene biztosítani az ország pénzügyi szabadságát, kikerülve a szankciókat.

A venezuelai ellenzék komoly kétkedéssel fogadta a terveket, egyúttal pedig emlékeztették az elnököt arra, hogy ennek elfogadásához kongresszusi beleegyezés szükséges. Többen kételkednek abban is, hogy a petro valaha megvalósul a Venezuelában tomboló brutális gazdasági és társadalmi válság közepén.

Félelmetes összeomlás Venezuelában

A tényleges venéz fizetőeszköz, a bolivár egyébként hónapok óta zuhan, a túltolt pénznyomtatás 57 százalékkal értéktelenítette a bolivárt a dollárral szemben a feketepiacon csak az elmúlt hónapban. Ez megdöbbentő mélységbe süllyesztette a havi minimálbért: jelenleg kevesebb, mint 5 dollár, azaz mai árfolyammal számolva 1322 forint.

Jelenleg több millióan éheznek és élnek mélyszegénységben Venezuelában, nekik Maduro ötlete nem valószínű, hogy enyhülést hoz. Közgazdászok szerint az elnök most arra játszik, hogy a petróval fizesse ki a kötvényeseket és a hitelezőket, de ez a terv hosszútávon nagyon bizonytalan, már csak azért is, mert a venezuelai kormányzatnak nemzetközi szinten is pocsék a híre.

Angel Alvarado ellenzéki politikus szerint a petro ötlete nem más, mint Maduro újabb bohóc ötlete, amely teljességgel hiteltelen.

Jól sikerültek a szankciók

A kriptodeviza ötlete ezzel együtt komoly üzenet a világnak, az amerikai szankciók minden valószínűséggel tényleg fájnak Venezuelának, az ország lényegesen nehezebben tud pénzt mozgatni nemzetközi szinten. A Trump-adminisztráció szankciói a venezuelai kormánytagokat, az olajvállalat vezetőit, és a kötvényvásárlásokat célozzák

Hihetetlen formában a bitcoin A Privátbankár.hu-n is többször foglalkoztunk azzal, hogy milyen repülésben van a bitcoin. Ahogy azt pár napja is írtuk minden korábbinál magasabbra, 10 ezer dollár fölé emelkedett a bitcoin árfolyama november 29-én. A szerdán elért rekordárfolyam azt jelenti, hogy a bitcoin értéke mintegy 63 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, és több mint 900 százalékkal az év eleje óta. Részletek. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?