Hirdetés
Hirdetés

6 alternatív fizetőeszköz, ami letaszíthatja a bitcoint a trónról

Eidenpenz József, 2017. december 01., 12:42

A bitcoinról beszél az egész világ, főleg az árfolyamról, pedig vannak olyan digitális pénzek, amelyek sokkal inkább használhatók, és egyszer le is taszíthatják a trónjáról. Bemutatjuk a hat legnagyobb értékű, legesélyesebb jelöltet, köztük a sötétet, a digitális ezüstöt és a “bitcoin aranyat”. Lehet, hogy a bitcoin lesz az elásott kincs, és valami más a forgó készpénz?

A bitcoin szerdán hatalmas ugrással megnézte a 11 ezer dollár feletti árfolyamot is – 2012 novemberében, öt éve ennek csak ezredrésze, 11-13 dollár volt –, majd visszaesett tízezer dollár alá. A minden korábbi elképzelést felülmúlóan gyors drágulás után, egy ilyen hektikusan ingadozó eszköz árfolyamában az ilyen visszaesés persze teljesen érthető. De a kiváltó ok lehetett a bitcoin konstrukciós hibája is.

Állítólag az után esett az árfolyam vagy ezer dollárt szinte percek alatt, hogy a nagy érdeklődés miatt fennakadások keletkeztek az egyik bitcoin-szolgáltatónál, a felhasználók egy része nem fért hozzá a számlájához. Ez felerősítette az aggályokat, hogy a bitcoin egyszerűen nincs felkészülve a tömeges felhasználásra.

Hirdetés

Kincsképzés és fizetési forgalom

Reformkísérletek már voltak, mint a bitcoin cash bevezetése, amelyet augusztusban választottak le a fő bitcoin-nyilvántartási ágról (blockchain, fork), és sokkal gyorsabb tranzakciós sebességre képes. Ez azonban a fő bitcoin-ágat nem érintette, annak elszámolása maradt a régiben.

Más okok mellett ezért is sokan feltételezik, hogy a bitcoin helyett vagy mellett más alternatív fizetőeszközök is fényes jövő állnak. Vannak, akik szerint a bitcoin, mint afféle arany, egyfajta kincsképző, megtakarító eszköz lehet, és valami más töltheti be a mindennapi fizetési eszköz szerepét, mint ma a számlapénzek.

Több mint két Magyarország

A “kriptodevizák” (rejtjelezési eljárások segítségével nyilvántartott digitális fizetőeszközök) mezőnye ma már több száz féle nevet tartalmaz, és a piac összértéke néhány napja átlépte a 300 milliárd dollárt. Összehasonlításképpen, a magyar államadósság most 26 600 milliárd forint körül van, ez 101 milliárd dollár a jelenlegi árfolyamon. Az egy év alatt megtermelt teljes magyar nemzeti jövedelem is csak 137 milliárd dollár körül van, ezekben a kriptodevizákban tehát elvileg a magyar GDP több mint kétszerese fekszik.

A technika a lényeg, nem a méret?

Ebből a bitcoin (BTC) egy mai adat szerint 156 milliárd dollár, tehát a piacnak csak valamivel több mint a fele. (A Coinmarketcap.com adatai alapján.) De szorgosan loholnak utána mások, amelyek esetleg jobbak is, mint a nagy előd. De sokak szerint nem a bitcoin a lényeg, hanem a technológia, a blokklánc alapú elszámolás használata az üzleti életben, a fizetőeszköz maga másodlagos. Mit tudnak a legerősebbnek látszó, legnagyobb versenyzők?

1. Ethereum

Az ethereum (ETH) következik a bitcoin után másodikként, 39 milliárd dollár összértékkel. Vagy 37. Vagy 42. Az árfolyam ugyanis itt is olyan gyorsan változik, hogy mire leírunk valamit, esetleg már nem is annyi az értéke. Ez a fizetőeszköz is rekordot rekordra halmoz, egy éve még 7-8 dollár volt, most pedig nemrég átlépte az ötszázat (azután ez is visszaesett).

Az ethereum nagy jövő előtt állhat, ugyanis nemcsak fizetőeszköz, hanem sokkal több annál. Fontos szerepe van egy fejlesztés alatt levő új, internetes szerződéskötési, üzletbonyolítási rendszerben, ahol “okos szerződéseken” alapul minden. Nem lenne meglepő, ha idővel háttérbe szorítaná a többi kriptodevizát.

2. Bitcoin cash

bitcoin

A harmadik helyen a már említett bitcoin cash (BCH) áll, a bitcoinból kivált új bitcoin, amellyel sokkal több tranzakciót lehet adott idő alatt lebonyolítani, mint az eredetivel. Vannak, akik szerint emiatt életképesebb, az ára is sokat emelkedett az utóbbi időben. (Erről itt tudhatsz meg többet.)

Az új hírek szerint még tovább finomítanának rajta, még több tranzakcióra készítenék fel, még inkább tömegcikké téve. A jövő évben kétszer is emelnék a “blokkméretet”, ami a kapacitást befolyásolja – írta szerdán a Coindesk.com. A bitcoin cash összértéke 21 milliárd dollárhoz közelít, persze nem csak azért, mert annyira veszik, hanem mert minden korábbi bitcoin-tulajdonos kapott bitcoinja mellé egy ilyet.

3. Ripple

Az alternatívák között a Ripple (XRP) a következő, 8,9 milliárd dollár értékben, amely azonban szintén több, mint egy egyszerű fizetőeszköz. Egy olyan számítógépes pénzküldési, deviza-átváltási rendszer kapcsolódik hozzá, amelynek segítségével bármely más devizát el lehet küldeni bárkinek.

A rendszerben árukat is lehet adni-venni, és nagybankok, vállalatok is támogatják (honlapjuk szerint például American Express, UBS, Santander, RBC). Így nincs kizárva, hogy szintén komoly jövő előtt áll, mint nemzetközi átutalási, áruvásárlási rendszer.

4. Dash

A dash (DASH), eredeti nevén Xcoin nemrég 300-ról 700 dollár fölé ugrott pár hét leforgása alatt. A név jelentése állítólag a “digital cash”, digitális készpénz kifejezésből származik, de nevezték egy időben Darkcoinnak, azaz sötét érmének is.

Ebből lehet következtetni specialitására: más digitális pénzekkel ellentétben a rendszer szándékosan titkosítja a tranzakciót és az abban részt vevők adatait, mint a használt számítógépek IP-címe (internetes azonosítószáma). Ennek ellenére cáfolják, hogy törvényellenes műveletekre alkalmas leginkább.

Nemrég a zimbabwei diktatúrában vált népszerűvé, de állítólag a dél-koreaiak a legszorgosabb felhasználói. Az Investing.com szerint állítólag további előnye, hogy nagyon gyors, a hitelkártyákkal vetekszik a tranzakciók sebessége. Jelenleg 5,4 milliárd dollár lehet az összes dash összértéke.

5. Bitcoin gold

A bitcoin cash-hez hasonlóan a bitcoin gold (BTG) is a fő bitcoin-ágból vált le most ősszel, és a korábbi bitcoin-tulajdonosoknak ilyenjük is automatikusan van. Jelenleg, aki augusztus előtt vásárolt bitcoint, összesen mintegy 9400+1200+260=10 860 dollárral rendelkezik a háromféle bitcoinon keresztül. (BTC+BCH+BTG.)

A bitcoin gold is a bitcoin hiányosságait hivatott kiküszöbölni, de elsősorban a bitcoin keletkeztetése, gyártása (a “bányászat”) területén. Olyan módszert alkalmaznak, amelyet a fő bitcoin-ágnál alkalmazott speciális hardverek helyett újra a normál számítógépek is alkalmazni tudnak. Ismét “decentralizálták” a bitcoin-bányászatot – állítják. Az összérték itt 4,5 milliárd dollár, itt is inkább azért, mert a régi bitcoinok mellé automatikusan járt.

6. Litecoin

Ha a bitcoin a digitális világ aranya, akkor a litecoin (LTC, =“könnyű /lájt/ érme”) az ezüstje – tartja a mondás már évek óta. Az ára nem egészen 4 dollárról 80 dollárra ment fel egy év alatt, mintegy 2250 százalékkal, így a bitcoinnál is jobban drágult. Jelenleg 4,3 milliárd dollárt érnek ezek a “pénzek” összesen. Alapvetően a bitcoin technológiáját használják, apróbb-nagyobb fejlesztésekkel.

Egyik híve a Seekingalpha oldalon azt írja, míg a bitcoin-tranzakciók manapság 5-6 dollárba kerülnek, a litecoin-műveletek csak centekbe. A rendszer sebessége is állítólag 4-8-szorosa a bitcoin-elszámolásoknak. Ráadásul a bitcoin-tranzakciók gyakran késnek, főleg, amikor az árfolyam hirtelen sokat emelkedett. Pszichológiai előnye a litecoin-nak, hogy nem tűnik olyan drágának, nem sok ezer dollárba, csak pár tucatba kerül egyetlen darabja.

Azt még követői sem tartják valószínűnek, hogy a litecoin kiszorítaná a bitcoint, de praktikus előnyei miatt jól használható, és így ígéretes diverzifikációs eszköz lehet – állítják.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lecsapnak azokra, aki csal a katával

Lecsapnak azokra, aki csal a katával

A munkaerő-kölcsönzőknél van a legnagyobb kupleráj, de a médiában dolgozók sem lehetnek nyugodtak. Parragh László, az MKIK elnöke avat be a részletekbe.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?