Hirdetés
Hirdetés

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

2019. augusztus 25., 16:25

Donald Trump amerikai elnök kész rá, hogy az eddiginél is magasabbra emelje a kínai importvámokat - közölte a Fehér Ház. Az elnök korábban arról beszélt a G7-találkozóján, hogy a kereskedelmi háború nem okoz feszültséget más országok és az Egyesült Államok kormánya között.

Trump arra az újságírói kérdésre válaszolt igennel, amely arról érdeklődött, hogy bánja-e az importvámok megemelését Kínával szemben. Az amerikai elnök ugyanis pénteken néhány órával azt követően, hogy Kína büntetővámot vetett ki 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikk importjára, Twitter üzenetben jelezte: tovább emeli a kínai importra kivetett vámokat. Bejelentette, hogy 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandó tételt pedig 10-ről 15 százalékra srófolja fel.

Mást mondott a sajtó, mint a Fehér Ház

A nemzetközi sajtóban Donald Trump a G7 csúcstalálkozón adott válaszát úgy értelmezték, mintha kételyeinek adott volna hangot a vámtételek megemelésének mértékét illetően. Erre reagálva Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közleményben így pontosított:

„Az elnök válaszát félreértelmezték. Az elnök azért válaszolt a feltett kérdésre igenlően, mert véleménye szerint még jobban meg kellett volna emelni a vámokat.”

Hirdetés

Nincs feszültség a vezetők közt a kereskedelmi háború miatt

Donald Trump szerint ugyanakkor nem okoz feszültséget a G7-országcsoport Biarritzban összegyűlt vezetőinek körében, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi háborúban áll Kínával. Újságírók érdeklődésére Trump határozottan állította: nem hallott semmi olyasmit, hogy bárki bírálná őt az importvámok kivetése miatt.

Sajtójelentések szerint azonban több ország vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi vita negatív hatással lehet a világgazdaságra. Boris Johnson brit kormányfő épp vasárnap délelőtt fogalmazott úgy, hogy inkább a kereskedelmi békét kedveli, és nem támogatja importvámok kivetését.

„Ehhez jogom van”

Donald Trump a G7-csúcstalálkozón azt mondta: egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket hozni Pekinggel szemben, és nem hirdet szükségállapotot, amely - saját megítélése szerint - felhatalmazná őt arra, hogy elrendelje az amerikai vállalatok távozását Kínából.

Ehhez jogom van, ha akarom, országos szintű szükségállapotot rendelhetnék el. De pillanatnyilag ez nem áll szándékomban - mondta az amerikai elnök, aki pénteken egy Twitter-üzenetben utalt arra, hogy felszólította az amerikai cégeket, kezdjék el felkutatni a kínai piac alternatíváját, sőt, hozzák vissza az Egyesült Államokba a Kínába kiszervezett termelést.

A Kínával szembeni stratégiája mellett azonban továbbra is kitartott, és azzal vádolta meg Pekinget, hogy évente 300-500 milliárd dollár értékű szellemi tulajdont lop el az Egyesült Államoktól, amely emiatt évente 1000 milliárd dolláros veszteséget szenved el.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?