1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénzügyi tranzakciós illeték miatt kaphatunk újabb kötelezettségszegési eljárást a nyakunkba, a Bruxinfo értesülései szerint, a Bizottság szeptember végén megindítja az eljárást. A Bizottság mellett az EKB is azon az állásponton van, hogy a jegybanki műveletekre kiterjesztett sarc nem felel meg az európai jogszabályoknak.

Bizottsági források szerint szeptember 27-én újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen, ezúttal a jegybanki műveletekre terhelt tranzakciós illeték miatt, "hacsak nem történik változás az ügyben" - írja a brüsszeli ügyekben jól értesült Bruxinfo.

A hírre megmozdult a forint
Kisebb gyengülés bontakozott ki a New York-i tőzsdén annak ellenére, hogy jó hírek érkeztek. A forint ismét hazai hírek miatt vált le a nemzetközi trendről. Részletek >>>

A Parlament január elsejétől terjesztené ki a tranzakciós illetéket a jegybanki műveletekre, a törvény szerint mások mellett illeték terheli a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapírok kibocsátását, továbbá az egynapos és a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betétlekötést is. A kormány ebből 100-110 milliárdos bevételre számít, amiből többek között a 2013-as költségvetéshez az utolsó pillanatban hozzácsapott munkahelyvédelmi akcióterv egy részét finanszírozná, a program teljes forrásigénye 300 milliárd forint.

Már jelezték, hogy gond van

Július végén már az Európai Központi Bank is jelezte, hogy a jegybank működésének függetlenségét csorbíthatja, hogy a kormány kiterjeszti az illetéket az MNB egyes műveleteire is. A frankfurti székhelyű pénzintézet jelezte, hogy a rendelkezés csökkentheti a monetáris politikai eszközök szabad megválasztásának lehetőségét azzal, hogy pluszköltségeket ró egyes eszközökre.

Emellett az EKB szerint az illeték csökkenti a magyar monetáris politikai átviteli mechanizmust, és a jegybank saját forrásait, amely végső soron nehezíti azon feladatok teljesítését, amelyeket az MNB-nek az Központi Bankok Európai Rendszerében (KBER) kell végrehajtania.

Megakadhatnak a tárgyalások

Szeptemberben az IMF és az Európai Bizottság ismét Magyarországra látogat, ezúttal elkezdődhetnek a valódi tárgyalások, miután a nemzetközi partnerek nyáron két hetes itt tartózkodásuk alatt informális megbeszélést folytattak a magyar fél képviselőivel. Egy újabb kötelezettségszegési eljárás megakaszthatja a folyamatokat, ráadásul megint a jegybanki függetlenség kerülhet a viták kereszttüzébe, ami már tavasszal is elnyújtotta a EB/EKB és a kormány vitáját - pedig akkor a kötelezettségszegési eljárásokat gyorsított eljárásban indította meg Brüsszel.

Orbán Viktor és Manuel Barroso egy informális megbeszélés után idén májusban


A tranzakciós illeték átalakításának költségvetési vonzata is van - ebben is lehetnek még vitás pontok a tárgyalófelek között. Ha a kormány az MNB-t kiveszi az adókörből, akkor újabb 100 milliárdot kell előteremtenie, miközben az NGM egyelőre azt sem tudta alátámasztani a Költségvetési Tanácsnak, hogy a munkahelyvédelmi akciótervhez megvan a szükséges forrás.

Orbán szerint ősszel megegyeznek

Orbán Viktor ugyanakkor ma úgy nyilatkozott, a tárgyalások menetrend szerint haladnak tovább az ősszel, a kormány gyors megegyezésre törekszik, azt ugyanakkor elismerte, vannak még vitás kérdések a felek között. A magyar delegációt vezető Varga Mihály is sietett leszögezni, az IMF-megállapodást "nem lehet megúszni", a Valutaalap programjától pedig nem félni kell, hanem okosan élni vele.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG