Hirdetés
Hirdetés

Akár perceken belül odaér a pénzed, mégsem örülnek neki a bankok

Balkó Rita, 2017. október 26., 10:38

Hiába hatalmas az igény az azonnali fizetési megoldásokra, a digitalizáció derékba törheti a bankok uralmát. A jövőre érkező PSD2 szabályozás ráadásul komoly nyomást és terhet ró majd a pénzintézetekre, akik pedig nem tudják tartani a versenyt a nagyvállalatokkal és a fintech cégekkel, azok könnyen eltűnhetnek a süllyesztőben. A Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján kiderült, hogyan védekezhetnek ez ellen a bankok.

A digitalizáció népszerű hívószó manapság, hiszen gyakorlatilag minden szolgáltatás és minden vállalat azon fáradozik, hogy online térbe helyezze a működését – ez alól a bankok sem kivételek. Ugyanakkor a digitalizáció egy kétélű kard a bankok kezében, mert ugyan a felhasználók számára sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldásokat kínálnak, a fintech megoldások terjedésével épp, hogy a bankok uralma csökken a gazdaságban, ismertette előadásában Reinhard Höll, a McKinsey & Company partnere a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján.

Reinhard Höll
Reinhard Höll

Höll szerint itt is „négy lovason” közelít a bankpiaci Apokalipszis. Először is ott vannak a különböző fizetési szolgáltatások, amik gyakorlatilag fölöslegessé teszik a bankok működését, mivel a tranzakciókat a bankok bevonása nélkül lehet lebonyolítani – ilyen például a PayPal. Ráadásul a számos megoldás közt gyakorlatilag mindeggyé válik, hogy kártyával, alkalmazással vagy mobil pénztárcával végzi-e a felhasználó a fizetést, hiszen a számára legkényelmesebb megoldást fogja választani – vagyis a szolgáltató, kibocsátó vagy bank neve gyakorlatilag lekopik a szolgáltatásról. Emellett a fintech megoldások terjedése egyre nagyobb átláthatóságot követel a bankoktól (szemben egy-egy szolgáltatóval), jó példa erre a PSD 2 szabályozás, véli Höll.

Hirdetés

Jövőre kivégzik az európai bankokat?

A PSD 2 sokkal szigorúbban szabályozza majd a pénzintézetek által kezelt személyes adatok védelmét és azok harmadik fél számára történő megosztását. A szabályozás 2018. január 13-án lép életbe, és 18 hónap türelmi időt kapnak majd a bankok az átállásra – akinek pedig nem sikerül, azok hatalmas nagy büntetésre számíthatnak majd. Ez a szabályozás egyedülálló a világon, Európában jön létre először fintech szolgáltatásokat is figyelembe vevő adatvédelmi szabályozás – a „tesztüzem” után ezt vehetik majd át az amerikai bankok is.

A szabályozás kifejezetten nagy előnyhöz juttathatja az informatikai szolgáltatókat, a fintech cégeket és persze a felhasználókat, hiszen sokkal kényelmesebb, gyorsabb és szabadabban kezelhető megoldásokat kapnak a kezükhöz. A kártyakibocsátók, a bankok és a hitelszolgáltatók számára viszont komoly kihívást jelenthet majd rövid távon a PSD 2 bevezetése, fűzte hozzá Reinhard Höll.

Lehúzhatják a rolót?

A McKinsey & Company szakembere szerint a bankok szerepe gyakorlatilag kikerülhet a pénzügyi egyenletből a hosszú távú hatásokat tekintve. Jelenleg a bankok uralják a tranzakciós piacot, hiszen bár a fintech megoldások jelen vannak a piacon, a tranzakciók, hitelek és egyéb szolgáltatások terén még mindig a pénzintézetek az uralkodók – a technológia csupán kiegészíti azt. Azonban egyre több nagyvállalat kínál már saját fizetési megoldást (gondoljunk csak az Apple, az Amazon, az Alibaba, a Facebook vagy a Google saját fizetési technológiáira), ezek pedig egyre kevésbé támaszkodnak a bankok segítségére: a pénz küldése és fogadása saját, különálló platformon történik.

Höll úgy látja, hosszú távon ezek a cégek és megoldások teljesen kigolyózhatják a bankokat az egyenletből. Ez ellen egyetlen megoldás látszik körvonalazódni, ez pedig a felhasználóbarát megközelítés. Reinhard Höll szerint amennyiben a bankok a figyelmüket egy élményközpontú pénzügyintézés felé fordítják (gyors, akár azonnali fizetés; személyre szabott szolgáltatások), úgy megtarthatják a pozíciójukat a piacon. Akik azonban ezt nem ismerik fel, azoktól néhány éven belül biztosan búcsúzni fog a piac.

A konferenciáról írt további anyagunkat itt találja:

Kapaszkodj! Januárban összedőlhet az európai pénzpiac? >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?