Hirdetés
Hirdetés

10 ok, amiért a kriptovérfürdő bekövetkezett

Eidenpenz József, 2018. január 18., 06:06

Mi ez a tánc, fiatalok? Miért estek ekkorát a kriptodevizák? Valójában sokan várták már, az óriási emelkedések után igazán ideje volt egy nagy korrekciónak. De az okok sokrétűek, legalább három ország kormánya, műszaki buktatók, csőd, tömegpszichózis, remegő kezű kisbefektetők, tőzsdecápák és bálnák együtt okozhatták.

Kedden is, szerdán is két számjegyű esést szenvedtek el a főbb kriptodevizák,  pár nap alatt a fontosabb sorozatok értékük 30-50 százalékát veszítették el. A bitcoin a hétvégén még jobbára 13 500-14 500 dollár volt, szerdán 9200-ig is leesett, szerda este 10 000 körül jár.

A bitcoin huzamosabb ideig forgott a 20 ezer dollártól alig elmaradó decemberi történelmi rekord fele alatt. Ez már túlmutat a tavaly megfigyelhető korrekciókon, amelyek “csak” 30-35 százalékot tettek ki a mindenkori előző csúcsokhoz képest.

Hirdetés

A bitcoin és más kriptodevizák árfolyama mindig is nagy ingadozásokat mutatott, a mostani eset így valójában egy a sok közül. A 2013 végi, 1100 dollár körüli rekordról a bitcoin például napok alatt 600-650 dollárra, 2015 elejére pedig mintegy 190 dollárra esett. Onnét csak lassan kapaszkodott fel és több mint három évig, 2017 februárig tartott a korábbi 1100-as csúcs elérése.

Örülnek a kritikusok

Ilyenkor a szkeptikusok, a csalást, pilótajátékot vagy buborékot, minden érték nélküli bóvlit emlegetők örülnek, mert igazolva látják véleményüket. A kriptodevizák hívei meg általában azt mondják, hogy ez a megszokott üzletmenet része, és a technológia ettől még jövőbe mutató, a pillanatnyi árfolyamtól függetlenül is életképes.

Összeszedtük, milyen közvetlenebb kiváltó okai lehettek a – cseppet sem meglepő, hiszen oly sokak által várt – mostani árzuhanásnak.

1. Korea

Legfontosabbak a kriptodeviza-forgalom ötödét adó Dél-Korea kereskedést tiltó tervei lehettek, ezek e héten kerültek különösen reflektorfénybe. Ebben az országban nagyon népszerű ez a befektetési forma, a hatóságok pedig ennek teljesen véget akarnak vetni. Állítólag több mint 200 ezer magánbefektető írt alá egy kérvényt, hogy ne tegyék, a folytatás még kérdéses.

2. Putyin

Kedden Vlagyimir Putyin elnök is elejtett egy megjegyzést, amely szerint a jövőben a szektor szabályozására biztosan szükség lesz.

3. Kína

Az eddig is keményen fellépő Kína is további lépéseket tervez a kereskedés tiltására. (Valamint a bitcoin-bányászatot is betiltaná, bár ez inkább jó az árfolyamnak, hiszen kisebb lesz a kínálat, az új bitcoinok keletkezésének üteme lassulhat. Vagy csak más országokba települ a bányászat egy része.)

4. Pilótajáték-gyanú

A Bitconnect nevű tőzsde bezárása és a hasonló nevű kriptodeviza zuhanása is több helyen szerepel a listán. Itt állítólag horribilis, napi egy százalékos hozamot ígérő kölcsönügyleteket is bonyolítottak bitcoinban, ami erősen pilótajáték-szagú. Megjegyeznénk, hogy eddig szinte minden évben bezártak pár bitcoin-tőzsdét, nem egyszer hacker-támadások nyomán, és gyakori volt, hogy a befektetők vagyonának egy része is elúszott.

5. Lejáró határidők

A januári határidős bitcoin-kontraktusok lejárata is az okok között szerepel. Az egyik kontraktus ma, a másik a hónap végén fut ki. Amikor a határidős ár jelentősen magasabb az azonnalinál, megérheti bitcoint venni, majd határidőre eladni azt. Ez stabilizáló, emelő hatással van az árra.

Ha ez az árkülönbség megszűnik, vagy a határidő kifut, mint most, érdemesebb a bitcoint eladni, és a határidőt lezárni. Ma a határidős árak nem voltak magasabbak az azonnalinál, sőt az is előfordult, hogy alacsonyabbak voltak.

6. Arra nem jó, amire kéne

Sokan említik, saját tapasztalataink is alátámasztják, hogy a bitcoinnak komoly működésbeli problémái vannak (főként lassúak és drágák a tranzakciók), emiatt fizetni sem célszerű vele. Épp arra nem túl jó tehát, amire szánták. Ezt lehet, hogy fejlesztésekkel orvosolni fogják, dolgoznak rajta, de nem tudni, mikor lesz kész.

A bitcoin esése a többit is magával ránthatta, sokan egy kalap alá veszik a kriptodevizákat.

7. Repül a bálna

A forgalmi adatok alapján úgy tűnik, a “bálnák” (az angolban whale) – korábban olcsón nagy mennyiségű, sok száz vagy több ezer bitcoint felhalmozó nagytulajdonosok – egy része nagy tételeket dobott a piacra. Ilyen döntések a jövőben is megboríthatják az árfolyamot, sok bitcoin koncenrálódik a legvagyonosabbak kezében.

8. A Wall Street elad

Egy másik elmélet szerint a decemberben két tőzsdére is bevezetett határidős bitcoinra az intézményi befektetők eladói, a kisbefektetők inkább vételi pozíciókat vettek fel. Az ilyen szituációkból rendszerint az intézmények szoktak kikerülni győztesen – vagyis ebben az esetben az eladók, akik sokat nyertek az árfolyam beomlásán. (Decemberben az árfolyam pont aznap érte el eddigi csúcsát, kicsivel 20 ezer dollár alatt, amikor a második tőzsdei bevezetés is megtörtént.)

9. Megszólaltak a guruk

Sok híres, igazán elismert koponya, lángelme nyilatkozott mostanában figyelmeztetően a kriptodevizákról, köztük Warren Buffett is. Bár ő azt is bevallja, hogy nem ért hozzá, a buborékok felismeréséhez nyilván van érzéke, és sokan figyelnek rá. Sok, egyébként a kriptodevizák mellett álló szakember is túlzottnak tartotta már az őrületet és korrekciót várt. Emlékezetes volt például, amikor év végén a litecoin egyik atyja azt mondta, túl meredek már neki ez, és eladta érméit, kiszállt.

10. A szentiment

Az eufória után általában következik a kijózanodás, az optimizmus szertefoszlik, óvatosság, kiábrándultság, szkepticizmus követi. A december közepi csúcs után hetekig lefelé csorgott vagy stagnált a bitcoin. Sokan, akik a korábbi meredek emelkedés folytatódásában bíztak, úgynevezett remegő kezű, rutintalan kisbefektetők, megijedhettek, csalódhattak és elkezdtek kiszállni. Ez egy idő után lavina-effektust indíthat el.

A tőzsdéken a túl gyors, túl nagy mértékű emelkedéseket gyakran követi korrekció, akár csak azért is, mert a befektetők egy része nem akar tovább kockáztatni és realizálja a nyereséget. A régi mondás is azt tartja, hogy magasról lehet igazán nagyot esni.

(Források: Marketwatch, SeekingAlpha, Investing.com, saját tapasztalatok.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?