Hirdetés
Hirdetés

Begyógyult a forinton esett tavalyi seb, remekel a Facebook

Fellegi Tamás, 2019. január 31., 10:58

Addig a pontig erősödött a forint, ahol tavaly májusban megkezdődött az összeomlása, kérdés, hogy végleg megszűnt-e a gyengeség. A Fed tegnap gyakorlatilag törölte a további kamatemeléseket, örülnek is a tőzsdék. Jó lett a Facebook negyedéve, meg sem kottyantak a cégnek a botrányok.

Forint

Tegnap este és ma reggel 315 forint volt egy euró, ezzel elérte az a szintet az árfolyam, ahol tavaly májusban megindult a gyengülés, ami nyáron felgyorsult, és sosem látott mélységbe taszított a hazai fizetőeszközt, amely tavaly már nem is tért magához, az idei év azonban meghozta a gyógyulást.

Euró/forint, egy év
Euró/forint, egy év

A 315-ös szint komoly technikai határ, előre vissza is pattant az árfolyam, 315,77 a jegyzés. A kérdés most persze az, hogy tartós lesz-e a most nyert erő, majd pedig az, hogy a 315 áttörésével vissza tud-e térni az árfolyam a korábban megszokott, 305-310 közti szintre. Az Audi-sztrájk példája is megmutatta, hogy milyen súlyos a bérlemaradás nem csak Nyugat-Európától, de még a visegrádi térség többi országától is, és ebben döntő szerepe van a forint alulértékeltségének. Minél gyengébb ugyanis a forint, a magyar bér annál kevesebb euróban, így ha mondjuk 10 százalékkal erősebb a forint, akkor ugyanaz a hazai bér mindjárt 10 százalékkal több euróban, ennyivel csökken a lemaradás anélkül, hogy béremelésre kerülne sor.

Hirdetés

Fed

Tegnap este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lényegében azt jelezte, hogy hajlandó beszüntetni a monetáris szigorítást, mind a további kamatemelések mellőzésével, mind a kötvényvásárlási program során vett értékpapírok eladásának, tehát a piacra bocsátott extra pénz visszavételének lassításával, esetleg idő előtti befejezésével.

Nem tudni, hogy ebben mekkora a szerepe az amerikai elnök nyomásának, és mennyire annak, hogy a jegybankárok is megijedtek a decemberi tőzsdei zuhanástól, bár egy ilyen folyamattól nem illene berezelni, pláne, hogy azóta az árfolyamok visszatértek a december eleji szintre, tehát csak múló epizód volt az akkori pánik.

Most mindenesetre örülnek a piacok, az S&P 500 index másfél százalékkal 2680 pontig emelkedett, ezzel a szeptemberi csúcsról a karácsonyi mélypontig tartó esés több mint felét ledolgozta. A Nasdaq Composite 2,2 százalékkal 7183 pontig emelkedett, ugyancsak ledolgozva a korábbi esés felét.

S&P 500, ledolgozta az esés felét
S&P 500, ledolgozta az esés felét

Az emelkedést segíti, hogy a vártnál jobb eredmények jelentek meg a legnagyobb cégeknél: az Apple tegnap 7 százalékkal emelkedett 165 dollárig, a Facebook az indikatív árfolyam szerint ma fog egy nagyot ralizni, miután a felhasználószám, az árbevétel és a profit egyaránt szépen nőtt minden botrány ellenére.

Facebook

A cég 2,32 milliárd havonta aktív felhasználóval rendelkezik, és ha akad is ezek között olyan, aki két vagy több profilt is üzemeltet, akkor is elképesztő a szám. Az emberiség teljes beszült létszáma 7,7 milliárd, a 12 év alattiaké másfél milliárd (kb. 120 millió ember születik évente), és ha azt is figyelembe vesszük, hogy kicsit több mint 4 milliárd ember fér az internethez a becslések szerint, akkor lényegében minden második szóba jöhető ember felhasználó.

A naponta aktív felhasználók száma másfél milliárd, ez még mindig közel 10 százalékos növekedés éves szinten. Ez a növekedés nyilván nem tartható sokáig, hisz mint láttuk, aki az emberiségből elérhető és hajlandó is facebookozni, az lassan mind megteszi.

Az árbevétel-, és nyereségnövekedés azonban nem is a bővülésből jött: az egyre nagyobb pénz az észak-amerikai és az európai reklámbevételekből érkezik, ezeken a helyeken pedig már nem nő a felhasználószám. A cég árbevétele közel 17 milliárd dollár volt a negyedévben, nyeresége részvényenként 2,38 dollár, ami 65 százalékos növekedés éves szinten.

A cég a korábbi figyelmeztetés alapján az idei évre várja a növekedés lelassulását, így ha abból indulnánk, ki hogy a nyereség alig fog nőni, akkor számolhatunk éves 10 dolláros részvényenkénti eredménnyel, amivel a mostani 150 dolláros árfolyam 15-ös, teljesen reális P/E értéket ad, azonban valamennyi növekedésre számít a cég és a piac egyaránt, így vélhetően a befektetők is hajlandóbbak lesznek kisé drágábban is megvenni a papírt.

Itthon csendes

A pesti börze ma csendes, talán itt is a negyedéves eredményeket várják már a befektetők, érdemben csak a Richter mozdul: másfél százalékkal emelkedik 5875 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?