Hirdetés
Hirdetés

Begyógyult a forinton esett tavalyi seb, remekel a Facebook

Fellegi Tamás, 2019. január 31., 10:58

Addig a pontig erősödött a forint, ahol tavaly májusban megkezdődött az összeomlása, kérdés, hogy végleg megszűnt-e a gyengeség. A Fed tegnap gyakorlatilag törölte a további kamatemeléseket, örülnek is a tőzsdék. Jó lett a Facebook negyedéve, meg sem kottyantak a cégnek a botrányok.

Forint

Tegnap este és ma reggel 315 forint volt egy euró, ezzel elérte az a szintet az árfolyam, ahol tavaly májusban megindult a gyengülés, ami nyáron felgyorsult, és sosem látott mélységbe taszított a hazai fizetőeszközt, amely tavaly már nem is tért magához, az idei év azonban meghozta a gyógyulást.

Euró/forint, egy év
Euró/forint, egy év

A 315-ös szint komoly technikai határ, előre vissza is pattant az árfolyam, 315,77 a jegyzés. A kérdés most persze az, hogy tartós lesz-e a most nyert erő, majd pedig az, hogy a 315 áttörésével vissza tud-e térni az árfolyam a korábban megszokott, 305-310 közti szintre. Az Audi-sztrájk példája is megmutatta, hogy milyen súlyos a bérlemaradás nem csak Nyugat-Európától, de még a visegrádi térség többi országától is, és ebben döntő szerepe van a forint alulértékeltségének. Minél gyengébb ugyanis a forint, a magyar bér annál kevesebb euróban, így ha mondjuk 10 százalékkal erősebb a forint, akkor ugyanaz a hazai bér mindjárt 10 százalékkal több euróban, ennyivel csökken a lemaradás anélkül, hogy béremelésre kerülne sor.

Hirdetés

Fed

Tegnap este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lényegében azt jelezte, hogy hajlandó beszüntetni a monetáris szigorítást, mind a további kamatemelések mellőzésével, mind a kötvényvásárlási program során vett értékpapírok eladásának, tehát a piacra bocsátott extra pénz visszavételének lassításával, esetleg idő előtti befejezésével.

Nem tudni, hogy ebben mekkora a szerepe az amerikai elnök nyomásának, és mennyire annak, hogy a jegybankárok is megijedtek a decemberi tőzsdei zuhanástól, bár egy ilyen folyamattól nem illene berezelni, pláne, hogy azóta az árfolyamok visszatértek a december eleji szintre, tehát csak múló epizód volt az akkori pánik.

Most mindenesetre örülnek a piacok, az S&P 500 index másfél százalékkal 2680 pontig emelkedett, ezzel a szeptemberi csúcsról a karácsonyi mélypontig tartó esés több mint felét ledolgozta. A Nasdaq Composite 2,2 százalékkal 7183 pontig emelkedett, ugyancsak ledolgozva a korábbi esés felét.

S&P 500, ledolgozta az esés felét
S&P 500, ledolgozta az esés felét

Az emelkedést segíti, hogy a vártnál jobb eredmények jelentek meg a legnagyobb cégeknél: az Apple tegnap 7 százalékkal emelkedett 165 dollárig, a Facebook az indikatív árfolyam szerint ma fog egy nagyot ralizni, miután a felhasználószám, az árbevétel és a profit egyaránt szépen nőtt minden botrány ellenére.

Facebook

A cég 2,32 milliárd havonta aktív felhasználóval rendelkezik, és ha akad is ezek között olyan, aki két vagy több profilt is üzemeltet, akkor is elképesztő a szám. Az emberiség teljes beszült létszáma 7,7 milliárd, a 12 év alattiaké másfél milliárd (kb. 120 millió ember születik évente), és ha azt is figyelembe vesszük, hogy kicsit több mint 4 milliárd ember fér az internethez a becslések szerint, akkor lényegében minden második szóba jöhető ember felhasználó.

A naponta aktív felhasználók száma másfél milliárd, ez még mindig közel 10 százalékos növekedés éves szinten. Ez a növekedés nyilván nem tartható sokáig, hisz mint láttuk, aki az emberiségből elérhető és hajlandó is facebookozni, az lassan mind megteszi.

Az árbevétel-, és nyereségnövekedés azonban nem is a bővülésből jött: az egyre nagyobb pénz az észak-amerikai és az európai reklámbevételekből érkezik, ezeken a helyeken pedig már nem nő a felhasználószám. A cég árbevétele közel 17 milliárd dollár volt a negyedévben, nyeresége részvényenként 2,38 dollár, ami 65 százalékos növekedés éves szinten.

A cég a korábbi figyelmeztetés alapján az idei évre várja a növekedés lelassulását, így ha abból indulnánk, ki hogy a nyereség alig fog nőni, akkor számolhatunk éves 10 dolláros részvényenkénti eredménnyel, amivel a mostani 150 dolláros árfolyam 15-ös, teljesen reális P/E értéket ad, azonban valamennyi növekedésre számít a cég és a piac egyaránt, így vélhetően a befektetők is hajlandóbbak lesznek kisé drágábban is megvenni a papírt.

Itthon csendes

A pesti börze ma csendes, talán itt is a negyedéves eredményeket várják már a befektetők, érdemben csak a Richter mozdul: másfél százalékkal emelkedik 5875 forintig.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?