Hirdetés
Hirdetés

Berezelt a jegybankelnök, szétszaggatják a piacokat

Fellegi Tamás, 2019. január 04., 18:32

Nagyot emelkedtek az európai, és még nagyobbat az amerikai részvények, miután Jerome Powell Fed-elnök közölte, hogy nem fogja erőltetni a kamatemeléseket. A pesti börzét is megtépték, csak a Mol nem csatlakozott a ralihoz. Drágul az olaj, csökkent az aranyár.

A piacokon az elmúlt napokban egyre inkább eluralkodtak a félelmek, hogy jön a gazdasági növekedés visszaesése, különösen annak köszönhetően, hogy Donald Trump protekcionista gazdaságpolitikája befékezi a világgazdaság motorját, Kínát. Szakadatlanul estek a tőzsdék, de a kötvényhozamok is zuhantak, vagyis áraik emelkedtek, ahogy a befektetők a részvényekből a kötvényekbe menekültek, ami azt is jelezte, hogy egyre kevésbé számítanak kamatemelésekre a főbb jegybankok részéről.

Nos, ezt ma meg is erősítette az amerikai jegybankelnök, miután úgy tűnik, ő is megijedt a tőzsdei zuhanástól, de lehet, hogy az elnöki dörgedelmektől is, bár ha így lenne, azt úgysem vallhatja be, de most itt a remek alkalom, hogy a piaci folyamatokra fogja, na meg a kínai lassulásra. Konkrétan azt mondta, hogy türelmes lesz a kamatemelésekkel, és hajlandó a fordulatra, avagy kiigazításra, ahogy ez 2016-ban is megtörtént (akkor a kamatemelési ciklus nehézkes kezdését gyorsították fel).

Hirdetés

Powell mindezt egy jegybankelnöki konferencián adta elő, ahol két elődjével, Ben Bernankével és Janet Yallenel beszélgetett, elképzelhető, hogy ők is győzködték egy kicsit, esetleg csak díszletként szolgáltak az irányváltás bejelentéséhez, mintha az hármuk közös bölcs döntése lenne.

Nos, a tőzsdék rögtön elszabadult a pokol, a kéthónapos zuhanásban túladottá vált piacok jó nagyot ugranak, hogy aztán igazi medvepiaci rali, azaz bikacsapda készül, vagy egyelőre jó időre megszakad az esés, az természetesen még nyitott kérdés.

Az S&P 500 közel három százalékkal emelkedik, akár vissza is tesztelheti a 2600-2640 pont között kialakult ellenállás-zónát, a Nasdaq Composite négy százalékkal van feljebb 6720 ponton. Európában is sok index zárt 3 százalék feletti pluszban, ami kifejezetten ritkaság, a DAX 10 767 pontig emelkedett.

S&P 500 index
S&P 500 index

A pesti tőzsde nem ugrott ilyen nagyot, viszont kétségtelen, hogy lefelé sem tartott a többiekkel: az index 1,2 százalékkal került feljebb 40 145 pontig. Az OTP 2 százalékkal emelkedett 11 720 forintig, a Richter másfél százalékkal került feljebb 5645 forintig, a Telekom bő egy százalékkal 452 forintig.

A Mol mindössze 0,25 százalékkal növelte értékét, 3094 forintig, ellenben a Plotinus, amely rövidesen más néven folytatja karrierjét, a lehetséges maximális mértékben emelkedett 12 300 forintig, mégpedig minimális forgalommal, miután hamar elakadt az ár a 20 százalékos limitnél. Nem kevésszer elgondolkoztunk már azon, hogy a négy blue chipen kívüli részvényeknél értelmetlen a napi limit, mivel egyszerűen nem elég likvidek hozzá.

A nagy megnyugvásban lefordult az elmúlt napok menekülőeszköze, az arany, bár csak 0,6 százalékot esett 1286 dollárig. Emelkedett viszont a rövidtávon már kissé túladott olajár, 48 dollár lett a WTI, 57 a Brent.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött az amerikai jegybank, a Fed. A lépés az EKB egy héttel korábbi kamatvágása után szinte kötelező volt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?