Hirdetés

Emiatt lőhetett ki az OTP, megint mindenki a Tesláról beszél

Eidenpenz József, 2020. február 13., 19:28

A tőzsdék hangulata nem túl jó ma a legújabb vírusstatisztikák miatt, de legalább korlátok között van az esés. A vállalati eredmények között is akadt gyöngyszem. Itthon az OTP tartotta meg a BUX indexet, a forint pedig támaszra talált az MNB egyik vezetőjénél. A Tesla tőkét emel, vizsgálat folyik ellene és mindenki róla beszél.

Reggel Ázsiában, majd az európai és az amerikai részvénypiacon is elromlott a hangulat csütörtökön, mivel a piaci szereplők nem örültek a Kínában regisztrált koronavírus-esetek hirtelen emelkedésének. Kína változtatott a számbavétel módszertanán, ennek köszönhető az emelkedés egy része. Borúlátóbbak lettek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy a betegség hamarosan tetőzik-e.

Az esés azonban este hat után már nem volt jelentős, az indexek csak 1-2 ezrelékes mínuszban vannak. Ledolgozták nap közbeni veszteségeik javát az európai indexek is. A német indexet főleg a két bankóriás, a Commerzbank és a Deutsche Bank tartották meg az előbbi jó gyorsjelentése nyomán. A Deutsche egyébként hosszú idő után először van újra tíz euró felett.

Hirdetés

Lehet, hogy a német bankszektorral kapcsolatos optimizmus ragadt át itthon az OTP-re is, amely 2,25 százalékkal emelkedett, 14 990-ig. A Mol stagnált, a Richter 2,6 százalékkal esett, a 4ig közel három százalékkal szárnyalt.

Stabilabb forint, hiperaktív Tesla

A forint, amely a napokban újabb negatív rekordot ért el, ma erősödött kissé, 337,50 az esti árfolyama. Reggel a vártnál magasabb inflációs adat hatására sokan újabb gyengülési hullámtól tartottak, de az MNB alelnökének nyilatkozata stabilizálta az árfolyamot.

https://privatbankar.hu/arfolyamok/

Megint tele van minden a Tesla viselt dolgaival, a Marketwatch vezető hírblokkjában hat hír is erről szól. A társaság most azzal érdemelte ki a figyelmet, hogy bejelentett egy 2,0-2,3 milliárd dolláros tőkeemelést. Pedig a múlt hónapban Elon Musk még arról beszélt, hogy nem kell tőkebevonás, majd kitermelik a szükséges cash flow-t (készpénzt) a nyereségből.

A Financial Times emlékeztet rá, hogy a Teslának tavaly és végén 11,6 milliárd dollárnyi adóssága volt. Így sok elemző számított arra, hogy tőkeemelésre lesz szüksége. A részvény a nap elején, a tőzsdén kívüli és az európai kereskedésben 5-6 százalékos mínuszban is volt. Az amerikai nyitás után azonban a veszteség mérséklődött, majd nyereségbe ment át. A papír jelenleg majdnem hat százalékos pluszban van, 813 dollár körül. (A papír kedden még 887 dolláron zárt.)

Nagyágyúk szervezik

A kibocsátás eléggé konkrétnak látszik. Tudható, hogy a kétmilliárdos alapösszeg értékesítését a Goldman Sachs és a Morgan Stanley nagyágyúk szervezik. Ezért pedig kapnak egy 30 napos opciót további 300 milliónyi részvény lejegyzésére.

A Tesla árfolyama (Tradingview.com)
A Tesla árfolyama (Tradingview.com)

A tőkeemelés hírével párhuzamosan az is kiderült, hogy a Tesla finanszírozási gyakorlatával kapcsolatban megint vizsgálat folyik a SEC tőzsdefelügyeletnél, és az USA igazságügy-minisztériuma is tanulmányozza az ügyeit. A részvények egyébként pár hónap alatt nemrég duplájukra emelkedtek. Októberben és januárban is gyújtózsinórként hatott az árrobbanáshoz a vártnál jobb, nyereséget tartalmazó két gyorsjelentés.

Kaszinó és korrózió a kormányműben

Warren Buffett partnere a Berkshire Hathawayben, Charlie Munger egy interjúban azt mondta, sem shortolni, sem longolni nem szeretné a Teslát. Szerinte Elon Musk túlbecsüli magát, de nincs mindig tévedésben sem. “A Tesla-eladások azért mentek fel, mert Musk meggyőzte az embereket, hogy gyógyítani tudja a rákot” – tette hozzá epésen. A kínai részvénypiaci befektetőket meg egyébként úgy nagy általánosságban hazardőröknek nevezte.

Van, aki azonban a Tesla-részvények piacát nevezi kaszinónak. A short ügyletekre szakosodott Andrew Left (Citron Research) szerint a jelenlegi Tesla-ralit inkább a számítógépes kereskedés okozhatta, nem a cég fundamentumai. Aki vásárolt, annak előbb-utóbb ki is kell táraznia, és az majd árfolyam-esést fog okozni. Egy másik elemző úgy számolja, a Tesla P/E hányadosa 113 – a piaci átlag sokszorosa –, de mégis bízik a cégben hosszú távon.

Az már korábban is előfordult, hogy a Tesla ügyesen a jó hírek mellé keverte a rosszakat. Vagy egy rossz Tesla–eredmény mellé esetleg fellőttek gyorsan egy SpaceX-rakétát. Ma is hasonló történt? Egy másik bejelentés szerint a gyártó visszahívja az X-modell korai, 2016 előtt gyártott példányait. Ennek oka a kormánymű vártnál gyorsabb korróziója.

Vigyázz, hígító!

A tőkeemelés maga egyébként szintén nem feltétlenül jó hír a részvényeseknek. A cég fizetőképessége, likviditása, biztonságos gazdálkodása ugyan javul. De a részvénytőke hígul, a jövőbeli nyereség több részvényre oszlik majd meg. A részvénykibocsátásoknál pedig szinte mindig alkalmaznak kisebb-nagyobb diszkontot a tőzsdei árhoz képest (hiszen különben nem érné meg a jegyzéssel járó többletköltség, macera). Ez nyomott tőzsdei árakhoz vezethet legalább egy ideig.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.  

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?