Hirdetés
Hirdetés

Megnövelte befolyását Mészáros Lőrinc, neje is nagyrészvényes lett

2019. január 11., 18:35

Egy korábban elhatározott tőkeemelés eredményeképpen címbeli személyek részesedése nagyot nőtt az Opusban. A tegnapi korrekció után ismét limittel emelkedett a Plotinus, igen kis forgalom mellett. Szerényen esik Amerika, kissé visszaesett az olajár. Esnek a 10 éves kötvényhozamok, a német hozam megint a nullát közelíti.

Az Opus ma bejelentette, hogy a tavaly november 15-én elhatározott tőkeemelés keretében ma bő 107 millió új részvénye lett a társaságnak. Ebből több mint 9,3 millió darab a Konzum PE Magántőkealaphoz került, a többi részvény egyenlő részben Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonába került, mindketten 48,9 millió részvényhez jutottak.

Mészáros Lőrinc részesedése ezzel a társaságban 17,94-ről 23,47 százalékra nőtt, Mészárosné Kelemen Beatrix pedig, aki eddig nem rendelkezett részesedéssel a cégben, most 9,12 százalékos szavazati joggal rendelkezik a cégben.

Hirdetés

Miután a tőkeemelés zártkörű volt, a részvények még nem kerültek tőzsdei bevezetésre, ehhez kibocsátási tájékoztatóra és az MNB engedélyére van szükség, a bevezetés mindazonáltal valószínűleg hamarosan megtörténik. A tőkeemeléseknek és a keletkezett részvények tőzsdére vezetésének le kell zárulni ahhoz, hogy létrejöhessen a már eldöntött Opus-Konzum fúzió.

A BÉT-en a blue chipek között nem volt nagy mozgás az OTP-t kivéve, a bankpapír 0,6 százalékkal emelkedett 11 690 forintig , a BUX 0,23 százalékkal erősödött 40 886 pontig. A nap elején csúcsdöntésre készülő Telekom lefordult és minimális mínuszban zárt 454,5 forinton.

Egy nap kihagyás után ismét az engedélyezett legnagyobb mértékben, 20 százalékkal ralizott a Plotinus, 22 200 forintig. A forgalom alig több mint ezer darab részvény volt, látszik, hogy alig van tényleges közkézhányad, így a részvény árfolyama korlátlanul elmozdítható viszonylag kisebb kereslet vagy kínálat hatására is.

Az európai piacok vegyesen szerepeltek, a francia CAC-40 és a német DAX 0,5 illetve 0,3 százalékkal csökkent. Amerikában a sok napos emelkedés után, amely a decemberi zuhanás korrekciója volt, ma kisebb csökkenés mutatkozik: az S&P 500 index 0,2 százalékkal van lejjebb, a Nasdaq Composite 0,35 százalékkal csökken.

A reggel még pluszban lévő olajár estére visszaesett, a WTI 51,76 dollárig, a Brent 60,72-ig.

Európában és Amerikában ismét esnek a kötvényhozamok, csak a brit, a magyar, a cseh és a román 10 éves államkötvény volt kivétel. A német 10 éves papír hozama ismét 0,2 százalék alá került.

10 éves német államkötvény hozama
10 éves német államkötvény hozama
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?