Hirdetés
Hirdetés

Megnövelte befolyását Mészáros Lőrinc, neje is nagyrészvényes lett

2019. január 11., 18:35

Egy korábban elhatározott tőkeemelés eredményeképpen címbeli személyek részesedése nagyot nőtt az Opusban. A tegnapi korrekció után ismét limittel emelkedett a Plotinus, igen kis forgalom mellett. Szerényen esik Amerika, kissé visszaesett az olajár. Esnek a 10 éves kötvényhozamok, a német hozam megint a nullát közelíti.

Az Opus ma bejelentette, hogy a tavaly november 15-én elhatározott tőkeemelés keretében ma bő 107 millió új részvénye lett a társaságnak. Ebből több mint 9,3 millió darab a Konzum PE Magántőkealaphoz került, a többi részvény egyenlő részben Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonába került, mindketten 48,9 millió részvényhez jutottak.

Mészáros Lőrinc részesedése ezzel a társaságban 17,94-ről 23,47 százalékra nőtt, Mészárosné Kelemen Beatrix pedig, aki eddig nem rendelkezett részesedéssel a cégben, most 9,12 százalékos szavazati joggal rendelkezik a cégben.

Hirdetés

Miután a tőkeemelés zártkörű volt, a részvények még nem kerültek tőzsdei bevezetésre, ehhez kibocsátási tájékoztatóra és az MNB engedélyére van szükség, a bevezetés mindazonáltal valószínűleg hamarosan megtörténik. A tőkeemeléseknek és a keletkezett részvények tőzsdére vezetésének le kell zárulni ahhoz, hogy létrejöhessen a már eldöntött Opus-Konzum fúzió.

A BÉT-en a blue chipek között nem volt nagy mozgás az OTP-t kivéve, a bankpapír 0,6 százalékkal emelkedett 11 690 forintig , a BUX 0,23 százalékkal erősödött 40 886 pontig. A nap elején csúcsdöntésre készülő Telekom lefordult és minimális mínuszban zárt 454,5 forinton.

Egy nap kihagyás után ismét az engedélyezett legnagyobb mértékben, 20 százalékkal ralizott a Plotinus, 22 200 forintig. A forgalom alig több mint ezer darab részvény volt, látszik, hogy alig van tényleges közkézhányad, így a részvény árfolyama korlátlanul elmozdítható viszonylag kisebb kereslet vagy kínálat hatására is.

Az európai piacok vegyesen szerepeltek, a francia CAC-40 és a német DAX 0,5 illetve 0,3 százalékkal csökkent. Amerikában a sok napos emelkedés után, amely a decemberi zuhanás korrekciója volt, ma kisebb csökkenés mutatkozik: az S&P 500 index 0,2 százalékkal van lejjebb, a Nasdaq Composite 0,35 százalékkal csökken.

A reggel még pluszban lévő olajár estére visszaesett, a WTI 51,76 dollárig, a Brent 60,72-ig.

Európában és Amerikában ismét esnek a kötvényhozamok, csak a brit, a magyar, a cseh és a román 10 éves államkötvény volt kivétel. A német 10 éves papír hozama ismét 0,2 százalék alá került.

10 éves német államkötvény hozama
10 éves német államkötvény hozama
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?