Hirdetés
Hirdetés

Mentőöv az E-Starnak, de kitől és milyen feltételekkel?

2012. október 15., 14:41

Egy nemrég közzétett bejelentés szerint az E-Star névérték alatt visszavásárolja kötvényeit - derül ki a KBC Equitas elemzéséből. A finanszírozásra egy egyelőre ismeretlen külső forrás nyújt kölcsönt a cégnek. A részletekről szerdáig tájékoztat a társaság, addig a cég részvényeivel és kötvényeivel nem lehet kereskedni.

Hirdetés

Egy ismeretlen finanszírozó kölcsönt nyújt az E-Starnak, melyből névérték alatt visszavásárolják a kötvényeket. Egyelőre sem a finanszírozó kiléte, sem a kölcsön feltételei nem ismertek. Továbbá az is szerdáig fog még kiderülni, hogy milyen árfolyamon vásárolja vissza a különböző kötvényeit a cég - áll a KBC Equitas elemzésében.

A reggeli órákban jelentette be a BÉT, hogy bizonytalan időre felfüggesztik a kereskedést az E-Star részvényével és kötvényeivel. Később kiderült, hogy szerdáig tart a felfüggesztés, ugyanis addig a cég olyan információkat fog közölni, amelyek a cég által kibocsátott részvények és kötvények árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatják.

A befektetők a kötvényekkel kapcsolatos finanszírozási problémák kapcsán számíthattak valamilyen bejelentésre. A legvalószínűbb szcenáriónak az utóbbi hónapok reménytelen finanszírozási próbálkozásait követően a csődvédelem tűnt.

Nem jut az elmúlt hónapok finanszírozási forrásaiból a kötvényekre. Sem az utóbbi időben megszerzett 36 millió zlotys lengyel hitelből, sem a RESZ projekt értékesítése kapcsán befolyó 2,8 millió euróból és még a Sárospatak önkormányzatától befolyó 800 millió forintos összegből sem tud semmit a kötvények újrafinanszírozására fordítani a cég.

Névértéken 10 milliárd forintról van szó, ebből az október 24-i lejárat nagyjából másfél milliárd forintot tesz ki. Jelenleg még nem tudni, hogy az E-Star milyen árfolyamon tesz majd visszavásárlási ajánlatot.

Ez a bejelentés mindenképp pozitív fordulat lehet az elmúlt hónapok kilátástalan finanszírozási próbálkozásait követően - áll a KBC elemzésében. Bár a cég jelentős finanszírozási költségektől szabadul meg a kötvények utáni kamatfizetési kötelezettség eltűnésével, kérdés, hogy milyen feltételekkel kapja a "mentőövet”.

Kérdés továbbá az is, hogy a kötvényesek belemennek-e a névérték alatti visszavásárlásba. Az E-Star vélhetően próbál olyan feltételeket biztosítani, amivel a kötvényesek kedvezőbb helyzetbe kerülnek mint amibe egy esetleges csődesemény kapcsán kerülnének.

Az ügy részleteit szerdáig teszi közzé a cég, addig pedig a részvényekkel és kötvényekkel nem lehet kereskedni. Azt kiemelte a cég, hogy a visszavásárlást tőzsdei tranzakció keretében szeretné majd lebonyolítani.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?