6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A Konzum június 30-ai bekebelezésével már több mint félszáz céget tartalmazó csoport 320 milliárd forintosra duzzadó tőkeereje ugyanis megfelelő alapot biztosít nagyobb „vadak” elejtéséhez. A beolvadással új dimenzió nyílhat a társaságok számára jelentős volumenű, régiós növekedési tervek megvalósításához – ez a hivatalos indoka annak, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. és Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. egyesítik az erőiket.
Ódorné Angyal Zsuzsanna, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója és Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

Az Opus Global néven tovább működő cég kapitalizációja – a jelenlegi árfolyamon és piaci viszonyokkal számolva – a menedzsmentje becslése szerint elérheti a 350-400 milliárd forintot, ami a Budapesti Értéktőzsde ötödik legnagyobb kibocsátójává teszi a Mészáros-birodalmat (az OTP, Mol, Magyar Telekom, Richter blue chip-négyes után). A nemzetközi számviteli szabályok szerint számolt adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) az idén meghaladhatja a 30 milliárd forintot.

De ami a terjeszkedési ambíciók szempontjából lényegesebb, a fuzionált társaság saját tőkéje több mint 320 milliárd forintra rúghat. Ez akkora tőkeerő, amivel nagyobb cégeket is bekebelezhet az Opus. Ahogy azt a beolvadó cég vezérigazgató-helyettese, Fekete Péter a portfolio.hu-nak március elején adott interjúban kilátásba is helyezte, mondván, „folyamatosan keressük a lehetőségeket, annak hatására viszont, hogy kizárólag nagy horderejű üzleteket akarunk megvalósítani, sokkal hosszabb tárgyalási folyamatokat kell végigcsinálnunk”. Ráadásul a 320 milliárdos szintnél valószínűleg nem áll meg a június végétől már több mint félszáz cégből álló Mészáros-birodalom, hiszen a beolvadással kimondottan az a célja, hogy új befektetők vonzó célpontjává váljon, idehaza és külföldön, ezáltal javulhatnak a forrásbevonási lehetőségei.

A Konzum beolvadásával Magyarország legnagyobb befektetési holdingja jöhet létre, amely a magyar gazdaság stratégiai ágazataiba fektet és szerez domináns pozíciót – írja tőzsdei tájékoztatójában az Opus. Június 30-át követően már így is az iparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, az energetikában, a vagyonkezelésben, a turizmusban, az ingatlanpiacon, a pénz- és tőkepiacon, valamint a biztosítások területén lesz jelen. Stratégiája szerint pedig a bank- és pénzügyi szektorban és az ingatlanpiacon terjeszkedhetnek és szeretnének megjelenni a telekommunikációs szektorban – e területeken Fekete szerint jelentős növekedésre készülnek.


Márpedig a bankszektorban jelenleg gyakorlatilag egyetlen nagy falat van, a Budapest Bank (BB). Az állami tulajdonú hitelintézet lehetséges vevőit legkésőbb június 30-áig kell felkutatnia Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszternek. A BB-t vinné a már itt lévő több kereskedelmi bank anyacége, az Erste, a KBC (K&H) és a Raiffeisen is, az ő számukra nem lehet gond a legalább 200 milliárd forintban meghatározott eladási ár előteremtése. Mégis a piacon jó ideje makacsul tartja magát az értesülés, miszerint a kormány nem nekik szánja a Budapest Bankot, hanem magyar tulajdonosoknak. Már csak azért is, hogy ne boruljon Orbán Viktor azon kívánalma, hogy a nemzeti bankrendszer legalább felének hazai tulajdonban kell maradnia – bár a most 15 százalékban állami Erste Bank Hungary győzelme esetén ez az elv nem sérülne.

Esélyesebbnek tűnik azonban, hogy tisztán magyar tulajdonú vevő viheti a BB-t. A Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József már ki is nyilvánította, hogy a januártól egy univerzális testbe költöző Takarék Csoport érdeklődik, miközben a Mészáros-birodalom cégkoncentrációja azt a piaci pletykát látszik megerősíteni, miszerint az MKB Bank lehet a befutó. Már csak azért is, mert annak immár több mint 90 százalékban Mészáros és tiszakécskei üzleti partnere, Szíjj László a tulajdonosa. Márpedig azt szintén a Konzum második embere tette egyértelművé, hogy az MKB menedzsmentje akvizíciókat tervez a bankszektorban.



A BB eladásáról szóló kormányrendelet előírja, hogy Bártfai-Mager „potenciális pénzintézetekkel” folytasson tárgyalásokat. Ugyanakkor ennek során az állami vagyonról szóló törvény azon kitételét kell alkalmaznia, miszerint a tárca nélküli miniszter mellőzheti a versenyeztetést az „állami vagyon gazdasági társaság részére, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként történő rendelkezésre bocsátásakor”.  Ebből az következhet, hogy az állam nevében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a BB-t a kiszemelt bankba apportálhatja. Méghozzá úgy, hogy a 200 milliárd forintra értékelt apportból legfeljebb 99 milliárdot tesz annak alaptőkéjébe, a többit a tőketartalékába, aminek az értékét, ez esetben tehát 101 milliárdot a vevő kifizeti az államnak. Így számvitelileg a BB-nek csak a kisebbségi része maradna állami tulajdonban, így – ha mintegy másfél éves késéssel is, de – teljesülne az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felé 2015 februárjában tett vállalás, miszerint a magyar államnak egyetlen hazai hitelintézetben sem lehet többségi tulajdona.

Merészebb, de közel sem teljesen alaptalan feltételezés szerint az Opus Global egy lépéssel korábban bekerülhet a BB-s sztoriba. Eszerint Mészáros új megacége a Corvinust vásárolhatja ki az államtól, amely társaság feletti tulajdonosi jogok nemrégiben kerültek át hivatalosan is az MFB-től Bártfai-Magerhez.  A Corvinus értékének meghatározásához fogódzót ad, hogy saját tőkéje a legutóbbi nyilvánosan elérhető adatok szerint 2017 végén 46,3 milliárd forint volt.  Ennél lényegesebb azonban, hogy a Corvinusnak a BB-vételhez az MFB-től felvett közel 200 milliárdos hitelét is át kell vállalni, ehhez pedig elkél az olyan erős tőkeháttér, amit az Opus Global a Konzum bekebelezésével megteremt. Igaz, az Opus Global már 2018 végén is 87 milliárd forint hitellel és kölcsönnel tartozott a hazai bankoknak, ebből 66 milliárd volt egy éven túli lejáratú, összes kötelezettségei pedig 296 milliárdra rúgtak, ami már így meglehetősen magas, 90 százalék feletti eladósodottsági rátát jelez.

A másik nagy falat a T-Systems Magyarország Zrt. megvétele lehet a Mészáros-cégnek, annak érdekében, hogy megvesse a lábát a telekommunikációs piacon. Korábban arról volt szó, hogy e célból a Telenort próbálja megszerezni, most azonban inkább az tűnik reálisabbnak, hogy a T-Systems Magyarország Zrt.-t vásárolja ki a Magyar Telekom-csoportból. Erre utal, hogy a Mészáros legfőbb bizalmi emberének számító Jászai Gellért bejelentette, lemond az Opusban és a Konzumban viselt tisztségeiről a két cég éves rendes közgyűlésén, hogy a vállalatcsoportba tartozó 4iG Nyrt.-nél – mint a cégek közleménye fogalmaz – a „megkezdett stratégiai feladatokra és vállalatépítésre” koncentráljon. Egyebek mellett arra, hogy a 4iG megvegye a T-Systemst. Mely saját tőkéje 2018 végén 32 milliárdra rúgott, mindazonáltal szakértők szerint ennek akár a háromszorosa is lehet a vételár, amihez már valóban komoly többletforrás bevonására lehet szüksége a Mészáros-birodalomnak. Amelynek azonban ez az utóbbi időben láthatóan nem okozott gondot, s vélhetően ezután sem fog.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG